Városlista
2024. május 7, kedd - Gizella

Hírek

2014. Március 30. 05:00, vasárnap | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Varga: az őshonos gyümölcsfafajták óvandó értékek

Varga: az őshonos gyümölcsfafajták óvandó értékek

A régi, őshonos gyümölcsfafajták Magyarországon és a Kárpát-medencében is az óvandó értékek közé tartoznak, mivel az elmúlt száz évben elveszett a mezőgazdaságban termesztett növényfajták 75 százaléka - mondta Varga Mihály szombaton Budapesten, az első budapesti Tündérkert megnyitóján.

A Kárpát-medencei gyümölcsfajták gyűjteményének Budapesten a Békásmegyer-ófalui Szent József Közösségi Ház ad otthont, amelynek kertjében szombaton ültették el az első tíz őshonos gyümölcsfát, a megőrzés szándékával.

A nemzetgazdasági miniszter az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezetének (FAO) adatait idézve hangsúlyozta: a mezőgazdaságban használt növényfajták megóvása világméretű feladat, mivel a jelenleg termesztett és létező fajták - vagyis a fennmaradt 25 százalék - szintén veszélyeztetett.

Varga Mihály kiemelte, hogy a mezőgazdasági és élelmezési célú genetikai erőforrások megőrzése kulcsfeladat Magyarország számára. Ezen belül fontos a helyi körülményekhez már alkalmazkodott fajták megőrzése, erre a kormány is kiemelt figyelmet fordít.

Ezt szolgálja a 'gyümölcsészeti' megállapodás is, amelyet a jövő nemzedékek ombudsmanja és a Vidékfejlesztési Minisztérium 2011-ben kezdeményezett, és azóta több egyházi, szakmai és civil szervezet is csatlakozott hozzá - emlékeztetett. A megállapodás célja, hogy a Kárpát-medencében őshonos gyümölcsfajtákat megőrizzék. Ezért a résztvevők a különböző térségek fajtagyűjteményeiből a régiókra jellemző tájfajták szaporító anyagait átadják egymásnak.

A miniszter tájékoztatása szerint eddig 27 parókiakert és templomkert, óvoda- és iskolakert, valamint önkormányzat csatlakozott a megállapodáshoz, és kezdte meg a bemutatókertek kialakítását, gyümölcsfák, csemeték telepítését.

Gallai Máté, az esemény házigazdája az MTI-nek elmondta: a Tündérkert mozgalom célja, hogy a Kárpát-medence kihalófélben lévő őshonos gyümölcsfáit megmentsék. Emlékeztetett arra, hogy a Tündérkertek létrehozásának gondolata Ambrus Lajos írótól, Kovács Gyula erdésztől és Szarvas József színművésztől származik, akik a kezdeményezésnek közösségteremtő erőt is szántak.

Gallai Máté jelezte: a rendezvényen elültetett fákat civil szervezetek és helyi családok fogadják örökbe. A Kárpát-medencében már több mint 50 Tündérkertet hoztak létre - tette hozzá.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:44, hétfő | Belföld

Nagy Márton szerint Magyarország képes meghatározó szereplővé válni az űripar területén

Magyarországot gazdasági ökoszisztémája, infrastruktúrája és szellemi tőkéje egyaránt alkalmassá teszi arra, hogy meghatározó szereplővé váljon az űripar területén

2024. Május 06. 07:49, hétfő | Belföld

Vonat elé hajtott egy kamion Baján

Személyvonat elé hajtott egy kamion hétfő reggel Baja térségében, az 55-ös főút 106-os és 107-es kilométere közötti vasúti átjáróban;

2024. Május 05. 06:00, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai és nyereményei

A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a 18. héten megtartott ötös lottó és Joker számsorsoláson a következő számokat húzták ki:

2024. Május 04. 06:00, szombat | Belföld

Szijjártó Péter szerint az elmúlt években a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg

Az elmúlt évek súlyos kihívásai során a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg, eközben Brüsszel kudarcot vallott a válságokra történő reagálás során