Városlista
2024. május 6, hétfő - Ivett

Hírek

2014. Március 31. 05:00, hétfő | Belföld
Forrás: MTI

Választás 2014 - Iránymutatást fogad el az NVB a 150 méteres kampányhatárról

Választás 2014 - Iránymutatást fogad el az NVB a 150 méteres kampányhatárról

A Nemzeti Választási Bizottság (NVB) a héten iránymutatást fogad el a közterületi kampánytilalom megsértésével kapcsolatban. Iránymutatás kiadására azért van szükség, mert általános kampánycsend ugyan nem lesz, de az új választási törvény azt írja elő, hogy a szavazókör bejáratától számított 150 méteren belül, közterületen nem lehet semmilyen kampánytevékenységet folytatni.

A testület vasárnapi ülésén úgy döntöttek, szükség van iránymutatás kiadására, majd a korlátozással kapcsolatban sorra vették azokat a kritikus kérdéseket, amelyek felmerülhetnek a szavazás napján. Az egyes kérdésekről kialakult többségi vélemények, elvek alapján a Nemzeti Választási Iroda (NVI) készíti majd el az iránymutatás-tervezetet.
Az ülésen Pálffy Ilona, az NVI elnöke arról adott tájékoztatást, hogy a 150 méteres határokról valamennyi szavazókörnél térképet készíttettek, és azokat helyben majd ki is függesztik.
Az ülésen felvetett kérdések között szerepelt, hogy a közterületi kampánytilalom megsértésének minősül-e, ha a 150 méteres körön kívülről, de a szavazóhelyiségbe behallatszódóan hangosbemondón kampányolnak egy párt mellett; lehet-e a körön belül a médiának nyilatkozni; emblémákkal, zászlókkal lehet-e közlekedni az utcán; lehet-e gépkocsikon, "mozgó reklámhordozóként" elhelyezett plakátokkal közlekedni, illetve parkolni a szavazóhelyiségek előtti közterületen; mi a helyzet azokkal a felmatricázott tömegközlekedési járművekkel, buszokkal, villamosokkal, amelyek menetrend szerint közlekednek egy szavazókörnek helyet adó épület előtt.
A testület elvetette, hogy a tervezetbe kerüljön be Litresits András MSZP-delegáltnak az a javaslata, amely szerint április 6-ára, a szavazás napjára a 150 méteres körön belül el kellene távolítani az ott közterületen elhelyezett plakátokat, a szocialisták delegáltja szerint ugyanis a jogszabály alapján a már felragasztott plakát is kampánytevékenységnek minősül.
Az ülésen többen is arra hívták fel a figyelmet, hogy a területi kampánytilalom a törvény szerint csak a közterületekre vonatkozik, a magánterületekre, így például a lakóházakra, azok kertjeire már nem.
Az NVB iránymutatásai a törvény értelmében a választási szerveknek szólnak és rájuk nézve sem kötelező érvényűek, lényegében a testület többségi álláspontját tükrözik, és azokkal a helyes jogalkalmazást kívánják segíteni.
Az ülésen az NVI arról adott tájékoztatást: magánszemélyek azzal keresték meg a testületet, hogy kitöltött, fénymásolt ajánlóíveket juttattak el hozzájuk, és ezek a dokumentumok szerintük felvetik a hamisítás lehetőségét. A másolatokat "közérdekű bejelentésként" küldték meg az NVB-nek, azt kérve, a testület folytasson le vizsgálatot az ügyben, és állítsa helyre a törvényes rendet.
Patyi András elnök arra hívta fel a figyelmet, hogy az NVB-nek nincs nyomozóhatósági jogköre, ezért javaslatára a testület úgy döntött, a kapott iratcsomagot azonnali hatállyal továbbítja a hatóságnak.

Címkék: OGY2014-NVB

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:44, hétfő | Belföld

Nagy Márton szerint Magyarország képes meghatározó szereplővé válni az űripar területén

Magyarországot gazdasági ökoszisztémája, infrastruktúrája és szellemi tőkéje egyaránt alkalmassá teszi arra, hogy meghatározó szereplővé váljon az űripar területén

2024. Május 06. 07:49, hétfő | Belföld

Vonat elé hajtott egy kamion Baján

Személyvonat elé hajtott egy kamion hétfő reggel Baja térségében, az 55-ös főút 106-os és 107-es kilométere közötti vasúti átjáróban;

2024. Május 05. 06:00, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai és nyereményei

A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a 18. héten megtartott ötös lottó és Joker számsorsoláson a következő számokat húzták ki:

2024. Május 04. 06:00, szombat | Belföld

Szijjártó Péter szerint az elmúlt években a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg

Az elmúlt évek súlyos kihívásai során a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg, eközben Brüsszel kudarcot vallott a válságokra történő reagálás során