Városlista
2024. május 18, szombat - Erik, Alexandra

Hírek

2016. Szeptember 26. 08:39, hétfő | Helyi
Forrás: MTI

Több mint százan lépnek fel a bonyhádi Halmos Béla népzenei találkozón

Több mint százan lépnek fel a bonyhádi Halmos Béla népzenei találkozón

Több mint száz kezdő népzenész és énekes lép színpadra Bonyhádon, az idei Halmos Béla Országos Népzenei Találkozón, amelyet október első hétvégéjén rendez meg a Vörösmarty Mihály Művelődési Központ.

A nagy múltú találkozón, október 1-jén és 2-án ének-, illetve hangszer-kategóriában, két korcsoportban mutatkoznak be az előadók - mondta Juhász Józsa, az intézmény igazgatója az MTI-nek. Eddig 111-en produkcióval neveztek; javarészt a népzenei oktatásban tanuló fiatalok érkeznek majd Bonyhádra többek között a fővárosból, Székesfehérvárról, Békéscsabáról, Mohácsról, Keszthelyről és lesznek bonyhádi indulók is - tette hozzá.
A találkozón autentikus népzenével, népdalokkal lehet részt venni. Idén a magyar népzene legjellemzőbb hangszereinek szinte mindegyike megszólal majd a völgységi városban, citera, furulya, cimbalom mellett lesz koboz, dob és furulyatrió, tárogató, kaval és hegedűszóló is. A népzenészek mások mellett gyimesi, zalai, kalotaszegi, aranyosszéki, szilágysági és karádi dallamokat adnak elő.
A produkciókat négytagú zsűri - Eredics Gábor, a Vujicsics együttes tagja, Dévai János népzenekutató, Juhász Katalin népdalénekes és Mohácsi Albert, a Dűvő zenekar bőgőse - értékeli; legjobbakat nívódíjjal és kiemelt nívódíjjal ismerik el.
Az esemény első napján a Dűvő zenekar koncertet is ad. A hangverseny után táncházat rendeznek, amelyen a népszerű együttes közreműködésével Kosnás Árpád tanít táncokat.
A találkozót kétévente rendezi meg a bonyhádi művelődési központ, névadója, a 2013-ban elhunyt népzenész és népzenekutató, Halmos Béla egyik elindítója a bonyhádi rendezvénynek.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 18. 05:03, szombat | Külföld

Hetekig eltarthat a helyreállítás a Houstont sújtó vihar után, tovább kutatnak áldozatok után is

Hetekig is eltarthat az áramszolgáltatás helyreállítása a hurrikánerejű viharok sújtotta Houston egyes részein, és változatlanul zajlik a károk felmérése, valamint a kutatás további áldozatok után - közölték a texasi nagyváros ható

2024. Május 17. 20:58, péntek | Külföld

Ukrajnai háború - Orosz védelmi minisztérium: 12 harkivi települést foglalt el a héten az orosz hadsereg

Tizenkét települést fogalt el a harkivi és egyet a donyecki régióban Ukrajnában a héten az orosz hadsereg - közölte pénteken az orosz védelmi minisztérium.

2024. Május 17. 19:25, péntek | Belföld

Gyorsabb mobilinternet öt nagyvárosban a Vodafone folyamatos hálózatfejlesztésének köszönhetően

A szolgáltató országos hálózatfejlesztési programja újabb mérföldkőhöz érkezett.

2024. Május 17. 19:25, péntek | Belföld

Gyorsabb mobilinternet öt nagyvárosban a Vodafone folyamatos hálózatfejlesztésének köszönhetően

A szolgáltató országos hálózatfejlesztési programja újabb mérföldkőhöz érkezett.