Városlista
2024. május 6, hétfő - Ivett

Hírek

2020. Szeptember 02. 05:00, szerda | Belföld
Forrás: mti - illusztráció: mti

Több megyében okozott károkat a viharos szél és a sok eső

Több megyében okozott károkat a viharos szél és a sok eső

Több megyében okozott károkat a hétfőn érkezett viharos időjárás - tájékoztatta az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) helyettes szóvivője az MTI-t.

Dóka Imre elmondta: a legtöbbször Budapesten és Pest megyében riasztották a tűzoltókat. Itt csak hétfő éjfélig több mint 100-szor kérték a tűzoltók segítségét. Majd kedd reggelig további mintegy 50 riasztása volt a fővárosi tűzoltóknak. Emellett számos hívást kapott a katasztrófavédelem Heves, Bács-Kiskun és Jász-Nagykun-Szolnok megyében is.

Pest megyében, a megye déli részén volt a legtöbb beavatkozás, például Cegléden, Csemőn, Nagykőrösön, Abonyban, Tápiószentmártonban. A legtöbb esetben épületre, úttestre dőlt fák, elárasztott pincék miatt kérték a tűzoltók segítségét.

Heves megyébe kedd hajnalban érkezett meg a vihar. Itt is jellemzően kidőlt fák és a pincékbe beömlő víz okoztak károkat.

Bács-Kiskun megyében az átvonuló vihar miatt kora reggelig mintegy 60 riasztásuk volt a tűzoltóknak.

Jász-Nagykun-Szolnok megyében főleg a viharos erejű szél okozott problémát. A legtöbb hívást Szolnok, Jászapáti, Jászberény térségéből kapták a tűzoltók.

Az OKF szóvivője kitért arra is, hogy az országban néhány helyen villanyvezetékek is leszakadtak, ami kisebb áramkimaradásokat okozott. A viharral összefüggésben - azokon a helyeken, ahol a katasztrófavédelem segített - sérülés nem történt.

Dóka Imre azt is kiemelte, hogy több helyen önkéntes tűzoltók is segítették a hivatásos egységek munkáját.

Néhány helyen még kedd délután is dolgoztak a vihar okozta károk felszámolásán a tűzoltók - közölte a helyettes szóvivő.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat keddi veszélyjelzése szerint jelenleg Budapesten, Pest, Békés, Borsod-Abaúj-Zemplén, Hajdú-Bihar, Heves, Jász-Nagykun-Szolnok, Nógrád és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében van érvényben elsőfokú figyelmeztetés. Emellett Győr-Moson-Sopron megyére az erős szél veszélye miatt adtak ki ugyancsak elsőfokú figyelmeztetést.

Azt írták: a zivatarok egyre inkább a keleti, északkeleti megyékre korlátozódnak, majd délután kelet felé elhagyják az országot. Délután főként az Északi-középhegységben még nem kizárt egy-egy újabb zivatar kialakulása a záporok mellett. Estére mindenütt jelentősen csökken a csapadék esélye. A zivatarokat viharos széllökés és jégeső kísérheti, illetve intenzív csapadék is társulhat hozzájuk.

Emellett napközben Sopron környékén és a Kisalföldön is lehetnek 60-70 kilométer/órás széllökések.

Szerdán már nem várható veszélyes időjárási jelenség.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:44, hétfő | Belföld

Nagy Márton szerint Magyarország képes meghatározó szereplővé válni az űripar területén

Magyarországot gazdasági ökoszisztémája, infrastruktúrája és szellemi tőkéje egyaránt alkalmassá teszi arra, hogy meghatározó szereplővé váljon az űripar területén

2024. Május 06. 07:49, hétfő | Belföld

Vonat elé hajtott egy kamion Baján

Személyvonat elé hajtott egy kamion hétfő reggel Baja térségében, az 55-ös főút 106-os és 107-es kilométere közötti vasúti átjáróban;

2024. Május 05. 06:00, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai és nyereményei

A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a 18. héten megtartott ötös lottó és Joker számsorsoláson a következő számokat húzták ki:

2024. Május 04. 06:00, szombat | Belföld

Szijjártó Péter szerint az elmúlt években a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg

Az elmúlt évek súlyos kihívásai során a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg, eközben Brüsszel kudarcot vallott a válságokra történő reagálás során