Városlista
2024. április 19, péntek - Emma

Hírek

2016. December 12. 08:40, hétfő | Helyi
Forrás: teol.hu

Tizenhat válogatott atlétát adott a bonyhádi klub

Tizenhat válogatott atlétát adott a bonyhádi klub

Fennállásának 20. évfordulóját ünnepelte a napokban az Atlétikai Club Bonyhád. Ennek kapcsán Scheidler Géza vezetőedző röviden beszámolt a szervezet történetéről, illetve előzményeiről.

A Völgység fővárosában már a múlt század első felében is erős volt az atlétika sportága, de szervezett keretek között először a gimnázium égisze alatt fogták össze a sportolókat – tájékoztatta lapunkat Scheidler Géza, az Atlétikai Club Bonyhád vezetőedzője.

A második világháború után megváltozott a sportélet, az atléták a kiépülő sportszervezetek keretében, szakosztályonként működtek tovább. Az általános iskolások intézményi képzésének a II-es számú általános iskola adott otthont és kereteket, Oláh Mária és Végh András vezetésével. Később az ő munkájukat Csábrák János, Schwarz Katalin és Völgyi István folytatta, utóbbiak a mai napig is az utánpótlás nevelésén dolgoznak. A középiskolások atlétikai képzéséhez a gimnáziumban voltak adottak a keretek és a tárgyi feltételek. A diákok edzését Boros Dezső, Szabó Miklós, majd Ónodi Szabolcs végezte.

A rendszerváltás megint nagy fordulatot hozott, teljesen új társadalmi struktúra kezdett kialakulni a sport körül. Megszűnt a központi irányítás, nagyobb lett a szabadság, viszont drasztikusan lecsökkent az anyagi támogatás. Ebben az érában, 1996-ban alakult meg a Atlétikai Club Bonyhád szintén a gimnáziumi alapokra épülve. A szervezet első elnöke György Ferenc testnevelés tanár és egykori atléta volt. A folyamatos pénztelenség rányomta a bélyegét a klub működésére, mindössze némi önkormányzati támogatásra és pályázati bevételre számíthattak.

Az ezredforduló után kezdett el változni a helyzet. A XXI. század első évtizedének közepén kezdett el gyarapodni az önkormányzati támogatás. Bonyhád lélekszámához, büdzséjéhez képest nagy mértékben támogatja a sportágat. Az új érában új elnököt is választottak Kirchné Máté Réka személyében, aki a kissé „belterjes” sportkörből nyitást jelentett a civil szféra felé. Az egykori atléta 2009 óta áll a szervezet élén.

A közösség volt meghatározó

Az Atlétikai Club Bonyhád 20 éves jubileuma alkalmából rendezett ünnepi közgyűlésen, szombaton több mint 80 „öreg” atléta – közülük 30-an 20 évnél korábban atletizáltak – jelent meg. Visszaemlékezéseik egyik legnagyobb tanulsága az volt, hogy meghatározó volt számukra a Bonyhádon a sportág körül, gyakorlóik között kialakult légkörnek, ezért is örültek neki, hogy újra találkozhattak. Bevallásuk szerint a közösség volt a meghatározó, ami akár ellentmondás is lehetne, tekintve hogy az atlétika egyéni sportág.
Folyamatosan bővült a személyi háttér is. Ónodi Szabolcs gimnázium igazgatói kinevezése után vette át Scheidler Géza az edzői feladatokat. Erősítés érkezett Csábrák János testnevelés tanár és atléta szakedző személyében. Pécsről igazolták Ferenczi Imrét, három éve pedig egykori tanítványuk, Toderóné Reidl Rita is csatlakozott a csapathoz, amely egyre jobb eredményeket ért el. A négy edző négy szakági csoportban készíti fel a szakági atlétákat. Mára az ország 20 legjobb egyesülete közé tudták felhozni klubbot.

Idő közben a gimnázium létesítményei is gazdagodtak, amelyek télen és nyáron is meghatározó tényezői a sportágnak. Nagy elismerés, hogy tavaly átadhattak egy nemzetközi szabványoknak megfelelő ugrócentert, ami a gyakorlás mellett versenyzésre is alkalmas.

A húsz év távlatában az egyesület 16 válogatott atlétát adott az országnak, közülük a legeredményesebb Bartha Dávid volt, aki felnőtt kategóriában 4x 400 méter váltóban indulhatott. De meg lehet említeni Schvara Anna teljesítményét is, aki tavaly az ifjúsági Eb-n rúdugrásban 17. helyezést ért el, és jelenleg is három sportolójuk esélyes világversenyre való kijutásra. Jelenleg 50 általános iskolás és 80 középiskolás diákkal foglalkoznak.

A továbbiak tekintetében szeretnék ezt a struktúrát fenntartani, és legalább ilyen eredményesek lenni a későbbiekben is, ami a stabil működés feltétele is, tekintve, hogy a Magyar Atlétikai Szövetségnél teljesítmény alapú a finanszírozás - mondta a vezetőedző.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 19. 07:24, péntek | Sport

Bukaresti tenisztorna - Fucsovics legyőzte a második kiemeltet, és negyeddöntős

Fucsovics Márton bravúros győzelemmel bejutott a negyeddöntőbe az 579 ezer euró összdíjazású, bukaresti salakpályás férfi tenisztornán.

2024. Április 19. 07:24, péntek | Kék hírek

Ketten meghaltak egy balesetben Budapesten, a vétkes sofőr elmenekült

Két ember meghalt, miután három autó összeütközött a XVIII. kerületben, a 4-es főút Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtérre vezető szakaszán, a Billentyű utcánál, a vétkes sofőr elmenekült, ezért hajtóvadászatot indítottak után

2024. Április 19. 07:22, péntek | Belföld

Marad az átlagosnál hűvösebb idő a hétvégén

Marad az átlagosnál hűvösebb idő a hétvégén is: a hőmérséklet csúcsértéke 11-18 Celsius-fok között alakul, és hajnalban visszatérnek a gyenge fagyok.

2024. Április 19. 06:00, péntek | Életmód

Megjelent Azahriah új albuma, a skatulya I.

Skatulya I. címmel csütörtökön megjelent Azahriah új albuma, amelyet az egyik legnépszerűbb hazai dalszerző-előadó májusi tripla Puskás Aréna-koncertjéhez időzítve tett közzé.