Városlista
2024. április 29, hétfő - Péter

Hírek

2016. Október 28. 08:52, péntek | Helyi
Forrás: teol.hu, www.bonyhad.hu

Titkokat is elárult az Oscar-díjas filmrendező

Titkokat is elárult az Oscar-díjas filmrendező

Szigorúan ellenőrzött vonatok című filmjének 50 éves jubileuma alkalmából érkezett Tolna megyébe Jiří Menzel cseh Oscar-díjas filmrendező.

Az ünneplés apropójaként Szekszárdon, Pakson, Bonyhádon és Tolnán közönségtalálkozókat szerveztek, melyen az 1960-as évek Csehszlovákiájáról, a film készítés körülményeiről, Bohumil Hrabalról és még sok másról mesélt közönségének.

Filóné Ferencz Ibolya meghívására Bonyhádra is ellátogatott csütörtökön az Oscar-díjas filmrendező, Jiří Menzel. A sokak által ismert és kedvelt cseh szakember Tolna megyei körútja részeként kereste fel a völgységi várost, ahol a Perczel-kertben elültetett egy fát a település polgármesterével.

- Piros virágú vadgesztenyét ültettünk, amely olyan különleges, mint a mai alkalom – fogalmazott Filóné Ferencz Ibolya, aki örömét és köszönetét fejezte ki a filmrendezőnek, hogy ittléte során Bonyhádot is felkereste. A városvezető a találkozást létrehozó szekszárdi televíziós szakembernek, Kindl Gábornak is hálás volt, és ennek jeléül valamennyiüknek átadott egy-egy bonyhádi ajándékcsomagot.

Szekszárdon először felidézte, milyen út vezetett a Szigorúan ellenőrzött vonatok megfilmesítéséhez. Mint mondta, szerencsés volt. Abban az időben töltötte katonai éveit. Eközben tudtak meg, hogy főiskolai osztálytársai, akik már túl voltak első filmjeik megrendezésén, Bohumil Hrabal novellái alapján készülnek filmet csinálni, akinek ő is csodálója volt, ezért bevették maguk közé. Így készíthette el első művét, a Baltazár úr halálát, amely az egyik epizódja a Gyöngyöcskék a mélyben című filmnek. A mozi egészének, és Menzel részének is sikere volt.

Ennek köszönhetően kapta az ajánlatot, hogy filmesítsen meg egy újabb Hrabal művet, melyre azonnal igent mondott, annak ellenére, hogy még nem olvasta, hiszen meg se jelent a mű. Később tudta meg, előtte már három neves filmrendező visszautasította ezt az ajánlatot, mondván: ezt nem lehet megcsinálni, nem lehet filmre vinni. Miután elolvasta rájött, miért Megjegyezte benne is csak azért volt elég kurázsi, hogy igent mondjon, mert még nem olvasta a könyvet. Végül a történetet együtt dolgozták át Hraballal, amiről ismét megjegyezte, hatalmas szerencséje volt, hogy vele dolgozhatott.

Olyan kulissza titkokat is megosztott, hogy először ki akarták vágatni vele a jelenetet, amikor a forgalmista lánynak a fenekére pecsételnek, mert rossz hatással van a munkás osztályra. Erre azt találta ki, hogy először vetítsék le vasútnál dolgozóknak az állomáson, ahol forgatták a filmet. A vetítés után megkérdezte a közönséget kivegyék-e, mindenki ordította, ne. Pikantériája, ezen a vetítésen a szüleivel volt. Haza felé az autóban édesapja gratulált, édesanyja egy szót sem szólt. Mikor haza értek csak annyit mondott, ebben a filmben nagyon csúnyán beszélnek, egyáltalán nem érdekelte, hogy a nézőknek tetszett, tapsoltak, teljesen elszörnyülködve nézte a filmet, de őt sem a női fenék zavarta.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 29. 17:27, hétfő | Belföld

Állami látogatásra Magyarországra jön a kínai elnök

Sulyok Tamás köztársasági elnök és Orbán Viktor miniszterelnök meghívására állami látogatásra Magyarországra érkezik május 8-án Hszi Csin-ping kínai államfő

2024. Április 29. 17:26, hétfő | Külföld

Európai Autógyártók Szövetsége: sokkal több töltőpont szükséges az uniós klímacélok eléréshez

Az Európai Unióban évente a jelenleginél nyolcszor több elektromos járművek feltöltéséhez szükséges infrastruktúrát kell telepíteni 2030-ig az uniós klímasemlegességi célok eléréséhez

2024. Április 29. 17:26, hétfő | Kék hírek

Megszúrta tanulótársát egy lány a bőnyi Szent István Király Általános Iskolában

Megszúrta tanulótársát és súlyos sérülést okozott egy lány a bőnyi Szent István Király Általános Iskolában - közölte a Győr-Moson-Sopron Vármegyei Rendőr-főkapitányság hétfőn a police.hu oldalon.

2024. Április 29. 17:24, hétfő | Külföld

Romlott áprilisban a gazdasági hangulat az euróövezetben és az EU-ban

Áprilisban a várt javulás helyett romlott a gazdasági hangulat az euróövezetben és az EU-ban az Európai Bizottság Gazdasági és Pénzügyi Főigazgatósága, a DG ECFIN (Directorate General for Economic and Financial Affairs) hétfői jelentése