Városlista
2024. május 13, hétfő - Szervác

Hírek

2016. Június 13. 07:42, hétfő | Helyi
Forrás: MTI, fotó: Vizin Balázs

Potápi: a németek elűzésének évei a magyar történelem egyik legsötétebb korszaka

Potápi: a németek elűzésének évei a magyar történelem egyik legsötétebb korszaka

A magyar történelem egyik legsötétebb korszakának nevezte a magyarországi németek elűzésének időszakát a nemzetpolitikáért felelős államtitkár szombaton Bonyhádon

- ahol a vagyonuktól és állampolgárságuktól megfosztott Tolna megyei németeknek állítottak emléktáblát.

A bonyhádi járási hivatal falán elhelyezett táblát az államtitkár és Ritter Imre, a magyarországi németek parlamenti szószólója leplezte le ünnepélyesen.
Potápi mintegy kétszáz emlékező előtt hangsúlyozta: a németek elűzése már 1944-ben megkezdődött, amikor sokan elmenekültek, illetve sokakat málenkij robotra vittek. A németek deportálása a kollektív bűnösség jegyében kezdődött meg, 1946 és 1948 között 220 ezer német honfitársunk hagyta itt kényszerűen mindenét - tette hozzá.
"A második világháború után a nemzetek jövőjét rajzasztalon húzott vonalakkal tervezték meg, figyelmen kívül hagyva azt, hogy családokat, közösségeket szakítanak szét" - fogalmazott az államtitkár.
Az akkori politikusok a homogén nemzetállamtól várták az etnikai konfliktusok megoldását. Ennek módszere a lakosságcsere volt: a felvidéki magyaroknak és a Bácskából elmenekült bukovinai székelyeknek a németek kitelepítésével teremtettek otthont - emlékeztetett Potápi Árpád, aki szerint a magyarok csak évtizedekkel később jöttek rá, hogy a nemzet szerves részét veszítették el.
Ma annak a 30 ezer Tolna megyei, bonyhádi, völgységi németnek állítunk emléket, akiknek a bűnük nemzetiségük melletti kiállásuk volt - húzta alá.
A történelem fintora, hogy nekem, bukovinai székelyként kell a németség emlékére beszédet mondanom, akinek nagyszülei az önök helyére telepedtek be - fordult az emlékezőkhöz. "Sokszor megtették már a magyar politikai életben, most én is bocsánatot kérek nagyszüleim és a mai generáció nevében" - mondta az államtitkár.
Ritter Imre arról beszélt, hogy a németség elűzéséről évtizedekig nem lehetett szólni, és a rendszerváltozás után több mint tíz év kellett a magyar politikának ahhoz, hogy ennek az időszaknak igazságot szolgáltasson. Felidézte: 2007-ben tartották az első parlamenti emléknapot a németek elűzéséről, és 2016. január 19-én tartottak elsőként hivatalos kormányzati megemlékezést.
Ritter Imre Orbán Viktor miniszterelnök akkor elmondott beszédére utalt, amely szerint ha a magyarországi németek 70 éve mindazt magukkal vihették volna, amit nekik köszönhetünk, Magyarország sokkal szegényebb lenne.
A parlamenti szószóló elmondta: a 2014-ig sokáig változatlan, kevesebb mint négymilliárd forint nemzetiségeknek jutó támogatás 2017-re 5,2 milliárd forinttal növekszik.
Arról is beszámolt, hogy szeptember 1-jével több mint 150 nemzetiségi intézményt vesznek át országos és helyi nemzetiségi önkormányzatok. Az intézmények több mint 80 százalékát német nemzetiségi önkormányzatok tartják fenn.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 13. 09:20, hétfő | Bulvár

Benézett a nappaliba a kamion

Lesodródott a 64-es főútról, átszakította a drótkerítést és a családi ház oldalába csapódott egy rakomány nélküli nyerges vontató múlt héten Enying Fő utcáján.

2024. Május 13. 06:00, hétfő | Sport

Tour de Hongrie - Poelsé a záróetap, Nys az első belga sárga trikós, Dina a legjobb magyar

Thibau Nys nyerte a 45. Tour de Hongrie országúti kerékpáros körversenyt, amelynek vasárnapi zárószakaszán Wout Poels diadalmaskodott.

2024. Május 13. 06:00, hétfő | Belföld

Naposan indul a hét, majd megnő a záporok, zivatarok esélye

Napos idő várható gomolyfelhőkkel a hét első felében, 19-25 Celsius-fokos csúcshőmérsékletekkel, majd megnő a záporok, zivatarok esélye - derül ki a HungaroMet Zrt. előrejelzéséből, amelyet vasárnap juttattak el az MTI-hez.

2024. Május 13. 06:00, hétfő | Sport

Férfi kézilabda vb-selejtező - A magyar válogatott kettős győzelemmel jutott ki a tornára

Az olimpiai kvótás magyar férfi kézilabda-válogatott kettős győzelemmel jutott ki a jövő évi világbajnokságra, mivel 36-23-ra nyert Litvánia ellen a selejtező vasárnapi visszavágóján, Veszprémben.