Városlista
2024. május 7, kedd - Gizella

Hírek

2018. Augusztus 21. 07:13, kedd | Belföld
Forrás: mti - MTI Fotó: Mónus Márton - Komka Péter - Kovács Tamás

Országszerte és a határokon túl is az államalapítást ünnepelték

Országszerte és a határokon túl is az államalapítást ünnepelték

A hőség ellenére sokan vettek részt az állami és a helyi ünnepi programokon augusztus 20-án. Országszerte és a határokon túl is az államalapítást ünnepelték. A napot több száz helyen ünnepi tűzijáték zárja.

A központi rendezvények a hagyományokhoz híven Magyarország nemzeti lobogójának felvonásával kezdődtek a Parlament előtt.

A tisztavatáson Áder János államfő arról beszélt: Magyarországnak ragaszkodnia kell ahhoz a nyugati kultúrához, amelyhez Szent István királyunk a sorsunkat kötötte.

Benkő Tibor honvédelmi miniszter azt hangoztatta: a magyar történelem során számtalanszor bebizonyosodott, hogy a béke rendkívül törékeny dolog, azt óvni és védeni kell.

Ehhez erős honvédségre; új haditechnikai eszközökre, jól kiképzett és felszerelt katonákra, az ő vezetésükre alkalmas honvédtisztekre és tábornokokra van szükség - tette hozzá.

Később a Sándor-palotában Áder János átadta a Magyar Szent István Rendet. A kitüntetést idén Demény Pál népességkutató, demográfus vehette át, aki - a köztársasági elnök szavai szerint - egész életében arra keresett választ, hogy az ember legszemélyesebb döntése, a családalapítás, a gyermekvállalás miként hat a nagyobb közösségre: egy népcsoportra, egy nemzetre, egy földrészre, egy történelmi korszakra.



Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes a Külhoni Magyarságért Díjak átadásán azt mondta: akkor vagyunk hűségesek Szent István örökségéhez, ha az ország- és nemzetépítésbe mindenki bekapcsolódik a maga helyén. Kiemelte: a kormány megtette, ami a feladata, biztosította a szervezeti, közjogi és anyagi hátteret, soha ekkora támogatást nem kapott még a külhoni magyarság, mint most.

Az "Isten éltessen, Magyarország!" szlogennel megrendezett állami rendezvények keretében délelőtt megteltek a rakpartok a Duna Országház előtti szakaszán a vízi és légi parádé idejére. Több mint 1500 nevelőszülő és általuk nevelt gyerek hajókról nézhette végig a programot.

Nemcsak a hétvégén, hanem hétfőn is több ezren látogattak ki a Magyar Ízek Utcájába is, ahol a Kárpát-medence jellegzetes ételei mellett megkóstolhatták Magyarország tortáját, Magyarország cukormentes tortáját, valamint a Szent István-napi kenyérverseny győztes cipóit is.

Napközben Kovács Zoltán kormányszóvivő - aki a rendezvények biztonságos lebonyolításáért felelős operatív törzs vezetője is - az MTI-nek elmondta: "ez a nap a nyarat záró, illetve a politikai- és munkaszezon kezdete előtti időszak kiemelkedő eseménye, amely nemcsak az ide látogató magyarok, hanem a nagyszámú turista számára is igazi látványosság".

Délután a Bazilikában megtartották az ünnepi szentmisét, majd ezrek vettek részt a Szent Jobb-körmeneten.

A Kormányszóvivői Iroda este azt közölte: az eddigi programok rendben, a terveknek megfelelően lezajlottak. A 21 órakor kezdődő ünnepi tűzijátékra több százezrekre számítanak a szervezők.

Országszerte és külföldön is több településen tartottak ünnepi megemlékezéseket, szentmisét, kenyérünnepet, családi programokat.

Egerben Varga Mihály pénzügyminiszter arról beszélt: augusztus 20. annak a kimagasló teljesítménynek az ünnepe, amelyet az új, egységes, keresztény Magyarország létrehozása jelentett.

Kismányokon Potápi Árpád János, a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára a helyi német nemzetiségi tájház avatásán azt mondta: az ország több mint ezeréves történelme során számtalanszor bebizonyosodott, hogy a német nemzetiségben olyan hazafiakat tisztelhetünk, akik közös értékeinket, kultúránkat, nyelvünket és egységes nemzetünk erejét gyarapítják.

Veszprémben Orbán Balázs, a Miniszterelnökség parlamenti államtitkára úgy fogalmazott: "lángoló szabadságszeretet, rendíthetetlen hit és könyörtelen pragmatizmus, ez a Szent Istváni örökség.

Papp László, Debrecen (Fidesz-KDNP) polgármestere a győzelem és a siker örömünnepének nevezte augusztus 20-át.

Fekete Zsolt (MSZP-DK-Tarjáni Városlakó Egyesület) Salgótarján polgármestere arról beszélt: István király alapvető üzenete egyértelmű: állammá alkotta a Kárpát-medencét, hogy ezzel biztosítsa népünk, nemzetünk, a magyarság megmaradását.

Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter Kolozsváron azt mondta: Magyarország abban érdekelt, hogy erős és sikeres szomszédjai legyenek.

Kárpátalja-szerte számos helyszínen emlékezett meg hétfőn az ukrajnai megye magyarsága államalapító Szent Istvánról; a központi ünnepséget a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség (KMKSZ) ezúttal is a Técsőhöz közeli Aknaszlatinán tartotta.

Mike Pompeo amerikai külügyminiszter az Amerikai Egyesült Államok nevében jókívánságait fejezte ki a magyar népnek Szent István ünnepe alkalmából a budapesti amerikai nagykövetség Facebook-oldalán.

Az államalapítás tiszteletére magyar nemzeti színű fényfestést kapott Csungking egyik legmagasabb felhőkarcolója.

Több párt is megemlékezett az államalapítás ünnepéről.

Az MSZP-s Tóth Bertalan Facebook-üzenetében azt hangsúlyozta: Szent István király Nyugat-Európát választotta, a szocialisták szerint ez a követendő.

A jobbikos Sneider Tamás pártja rendezvényén arról beszélt: a Jobbik szerint Magyarországnak az egyéni szabadságjogokra építő skandináv modellt kell követnie a társadalomszervezésben.

Az LMP közleményében azt írta: új alapokra kell helyezni a magyar állam jövőjét.

Augusztus 20. az egyik legrégibb magyar ünnepnap: Szent István király napja, a magyar államalapítás, az állam ezeréves folytonosságának emléknapja. Egyben az új kenyér ünnepe is.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:44, hétfő | Belföld

Nagy Márton szerint Magyarország képes meghatározó szereplővé válni az űripar területén

Magyarországot gazdasági ökoszisztémája, infrastruktúrája és szellemi tőkéje egyaránt alkalmassá teszi arra, hogy meghatározó szereplővé váljon az űripar területén

2024. Május 06. 07:49, hétfő | Belföld

Vonat elé hajtott egy kamion Baján

Személyvonat elé hajtott egy kamion hétfő reggel Baja térségében, az 55-ös főút 106-os és 107-es kilométere közötti vasúti átjáróban;

2024. Május 05. 06:00, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai és nyereményei

A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a 18. héten megtartott ötös lottó és Joker számsorsoláson a következő számokat húzták ki:

2024. Május 04. 06:00, szombat | Belföld

Szijjártó Péter szerint az elmúlt években a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg

Az elmúlt évek súlyos kihívásai során a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg, eközben Brüsszel kudarcot vallott a válságokra történő reagálás során