Városlista
2024. május 1, szerda - Fülöp

Hírek

2024. Április 17. 17:23, szerda | Életmód
Forrás: MTI

Nyolc sztárfellépő és negyven koncert az idei Paloznaki Jazzpikniken

Nyolc sztárfellépő és negyven koncert az idei Paloznaki Jazzpikniken

Anastacia, a Brand New Heavies, Tony Hadley, a Morcheeba, az MF Robots, a Son Mieux, a Kraak & Smaak és Izo FitzRoy lesz a 12. Paloznaki Jazzpiknik sztárfellépője augusztus 1. és 3. között a Balaton-felvidéken.

"A rendezvény hívószava programjainkban a sokszínűség, ahogy azt a Son Mieux dalának címe, a Multicolor is kifejezi. A Jazzpiknik a generációk találkozása is, az edukáció jegyében megpróbáljuk a mai egyetemisták zenei ízlését dzsesszesebbé formálni. Emellett kiemelten fontos számunkra a társadalmi felelősségvállalás" - mondta Valde Orsolya alapító-fesztiváligazgató a szerdai budapesti sajtótájékoztatón.

Mint fogalmazott, a dzsessz a legsokoldalúbb műfaj, és míg a Jazzpiknik nagyszínpadán elsősorban a műfaj populárisabb alműfajait kínálják, a három kisebb színpadon ezúttal is igazi dzsessz fog szólni.

Sánta Dániel fesztiváligazgató-helyettes beszámolt arról, hogy a Paloznaki Jazzpikniken mintegy ötven előadó lép színpadra, a kisebb színpadokon túlnyomórészt a műfaj hazai kiválóságai.

A Paloznaki Jazzpiknik augusztus 1-jén csütörtökön nulladik nappal indul: a programban először két dj, Andrew J és Dan von Schulz ad műsort. Őket a brit díva, Izo FitzRoy követi: az énekesnő, dalszerző, zongorista blues-soul-gospel alapú dallamaival tavaly Veszprémben adott első ízben koncertet Magyarországon. A nyitónap zárókoncertjét az amerikai énekesnő, Anastacia adja, aki eddigi 25 éves pályafutása során világszerte több mint 52 millió eladott lemezt és több mint 225 díjat jegyez. Karrierje során dolgozott együtt Michael Jacksonnal, Luciano Pavarottival és Mariah Carey-vel is.

Augusztus 2-án pénteken egy magyar formáció, a Belau után a kilencvenes évek acid jazz műfajának úttörője, a brit Brand New Heavies tér vissza Paloznakra, őket a szintén brit Tony Hadley, a világhírű Spandau Ballet egykori frontembere követi. A nap végén az acid jazzt a house-zal ötvöző holland Kraak & Smaak lép fel - 2021-es, nagy sikerű koncertjük után második alkalommal.

A zárónapon, augusztus 3-án, szombaton előbb a Son Mieux holland popformáció lép fel, az este a Magyarországon rendkívül népszerű, a lounge, a dub, a trip-hop, a blues és a downtempo elemeit ötvöző brit Morcheeba koncertjével folytatódik, és végül egy újabb visszatérő, a soult, az R&B-t, a funkot és a popot vegyítő brit MF Robots duó zárja a 12. Paloznaki Jazzpikniket.

A kisebb színpadok programjait ismertetve Sánta Dániel kiemelte: fellép Pénzes Máté és a Zseb, amely műsorával az 50+1 éves legendás LGT-lemez, a Bummm! előtt tiszteleg a dalok dzsesszes, funkos, rockos feldolgozásával. A Fábián Juli Színpadon fog játszani az idén visszatérő népszerű Qualitons, az ingyenes két másik színpadon a Hangfoglaló Program tehetségeit (Gorg & Benzol, Symbiosis 5, Palágyi Ildikó) és az idei Müpa Jazz Showcase különdíjasát, a Claudia Raquel Quintettet is láthatja a közönség.

Valde Orsolya kiemelte, hogy a fesztivál a társadalmi felelősségvállalás jegyében egyre több alapítványt támogat. Az Együtt az Autistákért Alapítvány képviseletében Gubcsó Balázs és Pintér Adrienn elmondta, hogy az elmúlt évek alatt a fesztivál találkozási pontjává vált a nagy kék szív installáció, amelynek segítségével a résztvevők üzenhetnek az autizmussal élőknek.

Idén ha a szív installációnál készült fotókat egy QR-kód segítségével feltöltik a fesztiválozók a megadott weboldalra, a képekből a nagyszínpad kivetítőjén szív formájában viszontlátják magukat. Minden feltöltött fotó után az alapítvány ezer forintot kap, amelyet az Autista Mintaház - Diagnosztikai és Terápiás Centrum működtetésének támogatására fordít - mondta el Gubcsó Balázs és Pintér Adrienn.

Mint elhangzott, az autizmussal élők idén, ha igénylik, ingyen látogathatják a fesztivált.

A 2017-ben elhunyt nagyszerű énekesnő, Fábián Juli szerepe a kezdettől fogva fontos volt a piknik életében. Édesanyja, Lamberger Galina a sajtótájékoztatón elmondta: június 14-én a Magyar Zene Házában a Fábián Juli Emlékalapítvánnyal közösen különleges aukciót rendeznek, ahol Fábián Juli személyes tárgyait, valamint hazai és külföldi zenészek relikviáit (köztük Rick Astley-ét) árverezik el. A bevételből rossz helyzetben lévő, illetve beteg zenészeket támogatnak.

Valde Orsolya beszámolt arról, hogy továbbra is együttműködnek a Paloznak Jövőjéért Alapítvánnyal, emellett folytatják jótékonysági akciójukat a Semmelweis Egyetem Gyermekgyógyászati Klinika Tűzoltó utcai Részlegének Sebészeti Osztályával. A szelektív hulladékgyűjtésben a Zöldövezet Társulás a Jazzpiknik partnere.

"A Jazzpikniken idén is lesznek gyermekprogramok, a Gyermekudvarban a Zöldövezet Társulás önfenntartó standján érzékenyítő játékok lesznek, a Bethesda Gyermekkórház kitelepülésén a gyerekek játékos módon kaphatnak egészségügyi ismeretterjesztést. A Gyerekréten idén is a Játékos Tudomány várja kreatív játékokra a kicsiket" - sorolta a fesztiváligazgató.

Bekker Dávid, a Jazzpiknik nagykövete arról beszélt, hogy tavasszal sikeres roadshow-t folytattak több felsőoktatási intézményben, így Győrben, Veszprémben, Debrecenben, menne még Pécsre, valamint a fővárosba is, a Budapesti Gazdasági Egyetemre és a Metropolitanre.

"A fiatalokat érdekli a dzsessz, de nem jutnak elég információhoz a műfajról. Az idei Jazzpikniken a 23 évesek és a fiatalabbak 23 százalékos kedvezményt kapnak a jegyvásárláskor" - mondta Bekker Dávid.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 30. 13:39, kedd | Életmód

Megkezdődött a MOHU textilgyűjtőkonténer-telepítési programja

Megkezdődött a MOHU Mol Hulladékgazdálkodási Zrt. textilgyűjtőkonténer-telepítési programja - közölte a cég kedden az MTI-vel.

2024. Április 30. 13:38, kedd | Életmód

AM: a méhészet az agrárium egyik legfontosabb ágazata

2024. Április 30. 06:00, kedd | Életmód

A fészkelő erdei fülesbaglyok állományának felmérésében segíthet a lakosság

Az erdei fülesbaglyok fészkelő állományának felmérésében kéri a lakosság segítségét a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME).

2024. Április 29. 17:24, hétfő | Életmód

Kétezer boltban csak magyar zene szól egy napig

Több mint kétezer üzletben, szállodában, étteremben és benzinkúton kizárólag magyar zene szól május 9-én.