Városlista
2024. május 16, csütörtök - Botond, Mózes

Hírek

2016. Október 05. 08:48, szerda | Helyi
Forrás: teol.hu

Magas színvonalat hoztak a fellépők

Magas színvonalat hoztak a fellépők

A hétvégén 17. alkalommal találkoztak Bonyhádon a népdal- és népzene-szerető emberek a Halmos Béla Országos Népzenei Találkozón

Idén is rendkívül nagy számban jelentkeztek versenyzők valamennyi kategóriában, összesen 102 produkciót vittek színpadra a Vörösmarty Mihály Művelődési Központban – tájékoztatott Juhász Józsa, az intézmény vezetője. A találkozóra érkezők az ország szinte minden szegletét képviselték, érkeztek Békéscsabáról, Keszthelyről, Szentendréről és Salgótarjánból is, de a sort nagyon hosszan lehet folytatni. Felnőttek között 38, ifjúsági kategóriában pedig 64 fellépőt értékelhetett a zsűri. Összesen 31 kiemelt nívódíjat és 32 nívódíjat ítéltek oda a fellépőknek, a bíráló bizottság a rendezvény értékelésében kiemelte, hogy rendkívül színvonalas volt a találkozó.

A zsűri tagja volt dr. Juhász Katalin néprajzkutató, az MTA Néprajzi Intézetének munkatársa, népdalénekes, 1991-ben a bonyhádi találkozó énekes győztese és a Magyar Rádió különdíjasa, Dévai János művésztanár, etnográfus, a Magyar Rádió népzenei szerkesztőségének nyugalmazott vezetője, Mohácsy Albert népzenész, okleveles népzenetanár, a Dűvő zenekar nagybőgőse, az elnöki feladatokat Eredics Gábor Kossuth-díjas népzenész, a Vujicsics együttes vezetője, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem Népzene Tanszékének tanára, a Magyar Művészeti Akadémia levelező tagja látta el.

A fellépők mellett az érdeklődők megtekinthették a Pálné Osvald Éva gyöngyfűző népi iparművész és Varga Sándorné gyöngyfűző munkáiból Gyöngyös álmok címmel nyílt kiállítást. Szombat este a Dűvő zenekar koncertje várta a kikapcsolódni vágyókat, az azt követő táncház pedig olyan jól sikerült, hogy hajnalig ropták a résztvevők.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 16. 08:25, csütörtök | Életmód

Ön tudja, mi rejtőzik a kép 1%-án?

A Kuckó Önkéntes Program különleges kezdeményezéssel hívja fel a figyelmet az 1%-os rendelkezés fontosságára

2024. Május 16. 07:59, csütörtök | Külföld

Megműtötték a szlovák miniszterelnököt, túl van az életveszélyen

A szlovák miniszterelnök már túl van az életmentő műtéten, jelenleg stabil állapotban van.

2024. Május 16. 07:55, csütörtök | Sport

MOL Magyar Kupa - A Paks történelmi diadala

A Paks hosszabbításban 2-0-ra legyőzte a bajnok Ferencvárost a labdarúgó MOL Magyar Kupa Puskás Arénában rendezett szerdai döntőjében.

2024. Május 16. 07:54, csütörtök | Külföld

Már június végén megtartják az első nyilvános vitát Donald Trump és Joe Biden között

Már június végén megtartják az amerikai elnökjelöltek első nyilvános televíziós vitáját Joe Biden és Donald Trump között, majd szeptember elején második alkalommal is szembenézhet egymással a demokrata és a republikánus jelölt.