Városlista
2024. május 6, hétfő - Ivett

Hírek

2012. Szeptember 21. 06:47, péntek | Belföld
Forrás: MTI

Ma van a magyar dráma napja

Ma van a magyar dráma napja

Ma van a magyar dráma napja, ebből az alkalomból több színházban különleges rendezvényekkel, nyílt nappal várják a közönséget, de kiállítás és díjkiosztó is szerepel az ünnepi programban. Este a Katona József Színházban adják át a dramaturg céh által évente odaítélt Az évad legjobb magyar drámája díjat, valamint a Szép Ernő-jutalmat.

A magyar dráma napját Madách Imre Az ember tragédiája című művének 1883. szeptember 21-i ősbemutatójára emlékezve 1984 óta rendezik meg, hogy ráirányítsák a figyelmet a magyar drámairodalom értékeire, és új művek születését ösztönözzék.
A magyar dráma napjáról emlékezik meg díjátadással egybekötve a Színházi Dramaturgok Céhe, valamint az Országos Színháztörténeti Múzeum és Intézet (OSZMI) péntek este hét órakor a budapesti Katona József Színházban. A dramaturgok díját az évad legjobb magyar drámájáért az idén Szálinger Balázs nyerte el Köztársaság című művével. Az írót Szegő János irodalmi szerkesztő köszönti, majd részletek hangzanak el a Szálinger-műből. A Szép Ernő-jutalomban az idén hárman részesülnek: Szakonyi Károly eddigi drámaírói munkásságáért, Spiró György a Príma környék című drámájáért és Pintér Béla eredeti világlátású drámai szövegeiért.
A száz éve született Várkonyi Zoltánra, a legendás színészre, rendezőre, színházigazgatóra és tanárra emlékezve rendez kiállítást az OSZMI a Bajor Gizi Színészmúzeumban, a tárlat péntek délután nyílik.
A Magyar Színházban beavató színházi előadással várják a nézőket: a Göttinger Pál által rendezett Háy János-darab, a Háromszögek 16 órakor kezdődik a Sinkovits Imre Színpadon.
A Radnóti Színházban az új évad kezdetét ünneplik: akik délután 5-kor ellátogatnak a Radnótiba, találkozhatnak a társulat tagjaival, a színház munkatársainak vezetésével bepillanthatnak a kulisszák mögé, bejárhatják az öltözőket és részleteket láthatnak az évad első két bemutatójából. Bálint András igazgató pedig az előadások alkotóival beszélget.
Az idén is megrendezik a Vajdasági Magyar Drámaíró Versenyt az Újvidéki Színházban. A csütörtökön indult megmérettetésre, amelynek eredményét pénteken, a magyar dráma napján láthatja a közönség, Ferenc Judit, Terék Anna és Danyi Zoltán író kapott meghívást.
Nyílt napot szervez a Szatmárnémeti Északi Színház Harag György Társulata is pénteken. A tervezett program szerint a látogatók délután 5-től betekintést nyerhetnek a kulisszák mögé, megismerkedhetnek a műhelyekkel, felmehetnek a színpadra és olyan helyekre is beleshetnek, ahol egyébként nem járhatnak nézők.

Címkék: Kultúra-színház

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:44, hétfő | Belföld

Nagy Márton szerint Magyarország képes meghatározó szereplővé válni az űripar területén

Magyarországot gazdasági ökoszisztémája, infrastruktúrája és szellemi tőkéje egyaránt alkalmassá teszi arra, hogy meghatározó szereplővé váljon az űripar területén

2024. Május 06. 07:49, hétfő | Belföld

Vonat elé hajtott egy kamion Baján

Személyvonat elé hajtott egy kamion hétfő reggel Baja térségében, az 55-ös főút 106-os és 107-es kilométere közötti vasúti átjáróban;

2024. Május 05. 06:00, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai és nyereményei

A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a 18. héten megtartott ötös lottó és Joker számsorsoláson a következő számokat húzták ki:

2024. Május 04. 06:00, szombat | Belföld

Szijjártó Péter szerint az elmúlt években a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg

Az elmúlt évek súlyos kihívásai során a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg, eközben Brüsszel kudarcot vallott a válságokra történő reagálás során