Városlista
2024. május 12, vasárnap - Pongrác

Hírek

2016. Június 04. 09:00, szombat | Helyi
Forrás: teol.hu

Könyv született a bonyhádi ásatásról

Könyv született a bonyhádi ásatásról

A 2015-ös év ásatásairól hangzottak el előadások a Magyar Nemzeti Múzeum Lapidáriumában az elmúlt héten. A program során a tavalyi, bonyhádi ásatást is bemutatták a közönségnek.

Az egykori Bonyha település gótikus templomának megtalálásáról és a feltárásról a Magyar Régészet Napjához kapcsolódva egy ismertető könyv is megjelent. Dr. Szabó Géza régész, az ásatás vezetője elmondta, hogy a könyv külön érdekessége, hogy a hagyományos nyomtatott forma mellett jelentős mennyiségű beépített digitális tartalom is van benne – ez főleg a fiatalabb korosztály figyelmének felkeltésére. Tudomása szerint hasonló szerkezetű ismeretterjesztő könyv még nem készült.

Bonyhád mellett 2015. októberében egy útépítés során került elő a késő gótikus templom. A középkori templom falmaradványai részben az épülő új csomópont területén helyezkednek el, ezért az út megépítése előtt a falakat betonrétegekkel vették körbe. A romterület hosszú időre kutathatatlan lesz, így különösen fontos, hogy a feltárásáról a régészeti dokumentálásban is új távlatokat nyitó 3D-lézeres felmérés is készült. A középkori Bonyha gótikus templomának előzetes kutatására csak egy hetük volt a régészeknek.

A XVI. század közepén a törökök által felégetett és lerombolt templomot hamarosan teljesen elfedte a dombról lemosott, vastag rétegben lerakódott lösziszap, amely akár egy időkapszula, megőrizte a törökkori pusztulás időszakának állapotát. Ezért a lábazati magasságáig még ma is körben álló falak, a késő gótikus hálóboltozat, ajtó- és ablakkeretek mészkőből faragott, padlóra zuhant töredékei páratlan információs bázist és lehetőséget jelentenek a történtek és az épület rekonstruálásához. A folyamatos térképezés mellett a megfeszített tempóban végzet feltárás végén a dokumentálásra már csak órákban és percekben mérhető idő maradt.

Az összes elérhető információ kimentésére olyan XXI. századi technológiákra volt szükség, amelyek később lehetővé teszik akár a templom teljes rekonstrukcióját, a további kutatások során a helyszíni megfigyelések ellenőrzését, így például az utólag felmerülő kérdések megválaszolását is. Ennek köszönhetően bármikor, bármilyen metszet, rajz utólag is elkészíthető, ami más lelőhelyek esetében is teljesen új távlatokat nyit a régészeti dokumentációban is.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 11. 07:03, szombat | Bulvár

A Magna Carta egyik példányának vitrinjét próbálták összetörni környezetvédelmi aktivisták Londonban

Az angol-brit alkotmányosság ősi jogforrása, a Magna Carta egyik példányának tárolóját próbálták összetörni környezetvédelmi aktivisták pénteken a londoni brit nemzeti könyvtárban.

2024. Május 11. 07:02, szombat | Életmód

EU20 - Koncertek, futóverseny, családi programok az évfordulón

Egész napos fesztivállal, benne futóversennyel, koncertekkel, családi programokkal várják a közönséget május 12-én a fővárosi Szabadság téren Magyarország EU-csatlakozásának 20. évfordulója alkalmából.

2024. Május 11. 07:00, szombat | Belföld

Magyar-kínai együttműködés a vasúti járműgyártás területén

Együttműködési megállapodást írt alá az Acemil Zrt. a világ egyik legnagyobb mozdony- és motorvonat-gyártójával, a kínai CRRC Zhuzhou Locomotive Co. Ltd.-vel - tájékoztatta a magyar társaság pénteken az MTI-t.

2024. Május 11. 07:00, szombat | Külföld

Az Egyesült Államok újabb 400 millió dollár értékű hadifelszerelést küld Ukrajnába az orosz offenzíva elleni védekezéshez

Az Egyesült Államok 400 millió dollár (mintegy 170 milliárd forint) értékű újabb fegyverszállítmányt és katonai felszerelést küld az ukrán hadsereg számára, közvetlenül a hadszíntérre.