Városlista
2024. május 18, szombat - Erik, Alexandra

Hírek

2013. Február 06. 19:05, szerda | Külföld
Forrás: MTI

Kísérleti jelleggel a kábítószer-fogyasztók számára megnyílik az első belövőszoba Franciaországban

Kísérleti jelleggel a kábítószer-fogyasztók számára megnyílik az első belövőszoba Franciaországban

A francia kormány kedden este engedélyezte az első belövőszoba kísérleti jellegű megnyitását intravénás kábítószer-fogyasztók számára.

A drogfüggők saját szereinek egészségügyi személyzet által ellenőrzött és higiéniás körülmények közötti beadására szolgáló épület Párizsban, a Garde du Nord pályaudvar közelében fog megnyílni, amelynek környékén a legjelentősebb a drogfogyasztás a francia fővárosban.
Szakértők szerint az ellenőrzött helyen megelőzhető a túladagolás és mérsékelhető a vírusfertőzések terjedése a drogosok körében. A miniszterelnöki hivatal azonban nem közölte a nyitás pontos időpontját.
A France 2 közszolgálati televízió által megkérdezett környékbeli lakók szerint romlani fog a közbiztonság, ha ezentúl minden párizsi kábítószeres ebbe az egyetlen belövőszobába fog járni. A szocialista kormányzathoz hasonlóan a kerület szintén baloldali polgármestere, Rémi Féraud is az reméli, hogy az intézkedéssel inkább javulni fog a rend Párizs egyik jelenleg legveszélyesebb belső kerületében. "Egyszerre nyújtunk segítő kezet a kábítószereseknek és lehetővé tesszük, hogy a negyed ne szenvedjen attól, hogy az utcán lövik be magukat az emberek" - mondta a polgármester.
A világon jelenleg mintegy kilencven belövőszoba létezik, többek között Svájcban, Hollandiában, Németországban, Spanyolországban, Norvégiában, Kanadában, Ausztráliában és Luxemburgban. Szakértők szerint a tapasztalok azt mutatják: az ilyen helyek környékén csökkent a bűnözés és az erőszak.
Marisol Touraine egészségügyi miniszter tavaly azt közölte, hogy 2013 folyamán több kísérleti jellegű nyitásra is sok kerülhet, ennek érdekében a Kábítószer-ellenes harc tárcaközi hivatala (Mildt) "megvalósíthatási tanulmányt" készít több bal- és jobboldali vezetésű vidéki város bevonásával.
Franciaországban az egyik legszigorúbb kábítószer-fogyasztást büntető politika van érvényben, a füves cigaretta fogyasztása is bűncselekménynek minősül. Ezért a belövőszobák kérdése is sokáig tabunak számított.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 18. 09:24, szombat | Külföld

Voks 24 - Volt, amikor egy EP-mandátumhoz 116 ezer szavazat is elég volt

Az eddigi legmagasabb európai parlamenti (EP-) választási részvételnél, 2019-ben, csaknem 174 ezer szavazatra volt szükség ahhoz, hogy egy európai parlamenti (EP-) lista átlépje Magyarországon az 5 százalékos küszöböt

2024. Május 18. 05:03, szombat | Külföld

Hetekig eltarthat a helyreállítás a Houstont sújtó vihar után, tovább kutatnak áldozatok után is

Hetekig is eltarthat az áramszolgáltatás helyreállítása a hurrikánerejű viharok sújtotta Houston egyes részein, és változatlanul zajlik a károk felmérése, valamint a kutatás további áldozatok után - közölték a texasi nagyváros ható

2024. Május 17. 20:58, péntek | Külföld

Ukrajnai háború - Orosz védelmi minisztérium: 12 harkivi települést foglalt el a héten az orosz hadsereg

Tizenkét települést fogalt el a harkivi és egyet a donyecki régióban Ukrajnában a héten az orosz hadsereg - közölte pénteken az orosz védelmi minisztérium.

2024. Május 16. 07:59, csütörtök | Külföld

Megműtötték a szlovák miniszterelnököt, túl van az életveszélyen

A szlovák miniszterelnök már túl van az életmentő műtéten, jelenleg stabil állapotban van.