Városlista
2024. április 18, csütörtök - Andrea

Hírek

2021. Május 06. 07:00, csütörtök | Belföld
Forrás: mti - illusztráció: pixabay

Jogerős ítélet született az újpesti rendőrautó-baleset ügyében

Jogerős ítélet született az újpesti rendőrautó-baleset ügyében

Jogerősen másfél év - két év próbaidőre felfüggesztett - szabadságvesztésre ítélték azt a rendőrt, aki 2018 februárjában halálos közúti balesetet okozott Újpesten.

Két, megkülönböztető jelzést használó rendőrautó ütközött össze, a balesetben a vádlott utasa meghalt.

A halálos közúti baleset okozásának vétsége miatt zajló büntetőügyben a Fővárosi Ítélőtábla Katonai Tanácsa szerdán kihirdetett, másodfokú, jogerős határozatával annyiban változtatta meg az elsőfokú ítéletet, hogy a vádlottat - három évre - csak a "B" kategóriájú járművek vezetésétől tiltotta el - tájékoztatta a táblabíróság az MTI-t.

A Fővárosi Törvényszék Katonai Tanácsa első fokon halálos közúti baleset okozásának vétsége miatt 1 év 6 hónap - két év próbaidőre felfüggesztett - szabadságvesztés büntetésre és három év közúti járművezetéstől eltiltásra ítélte a vádlottat, és kötelezte 640 ezer forint bűnügyi költség megfizetésére. A büntetett előélethez fűződő hátrányok alól ugyanakkor előzetesen mentesítette.

Az ügyről azt közölték, hogy a rendőr törzsőrmesterként szolgáló vádlott 2018. február 15-én éjjel szolgálati autójával megkülönböztető fény- és hangjelzést használva egy rendőrségi helyszínre tartott. Sem ő, sem pedig utasa nem használt biztonsági övet. Egy újpesti kereszteződésben a gépjármű összeütközött egy másik, az adott helyzetben elsőbbséggel bíró, kizárólag megkülönböztető fényjelzést használó rendőrautóval.

A vádlott utasa a helyszínen elhunyt, életét a szabályszerűen használt, bekapcsolt biztonsági öv sem mentette volna meg. A vádlott és a másik rendőrautó utasa nyolc napon túl, a másik sofőr nyolc napon belül gyógyuló sérüléseket szenvedett.

A baleset azért következett be, mert a vádlott megkülönböztető jelzéseket használva ugyan, de úgy haladt be 68-72 kilométeres óránkénti sebességgel a tilos jelzés ellenére a kereszteződésbe, hogy nem győződött meg arról, más közlekedő járművet veszélyeztet-e, illetve, hogy a másik, ugyancsak elsőbbségi helyzetben közlekedő jármű vezetője lehetővé teszi-e számára az akadálytalan továbbhaladást - írták.

A másodfokú bíróság szerint az elsőfokú katonai tanács helyesen ismerte fel, hogy a büntetési célok eléréséhez a vádlottal szemben elegendő a próbaidőre felfüggesztett fogházbüntetés és járművezetéstől eltiltás is szükséges. Hozzátették, tévedett azonban az első fok, amikor a vádlottat nem csupán a "B" kategóriájú járművek vezetésétől tiltotta el, hanem ezt kiterjesztette a közúti járművek valamennyi kategóriájára. Ha a bíróság a bűnösséget beismerő nyilatkozatot az előkészítő ülésen fogadja el, nem szabhat ki súlyosabb büntetést, illetve nem alkalmazhat súlyosabb intézkedést, mint amilyet a vádiratban előterjesztett ügyészi indítvány tartalmaz. Az ügyészség pedig csak a "B" kategóriájú járművek vezetésétől eltiltást indítványozott - jelezték.

Egyetértett a másodfokú bíróság azzal, hogy a jelenleg is szolgálatot teljesítő, kiváló parancsnoki jellemzéssel rendelkező vádlott a szolgálatban megtartható, ezért kimondta: az első fok törvényesen részesítette őt előzetes bírósági mentesítésben - áll a közleményben.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 18. 06:00, csütörtök | Belföld

Élénkül a gasztroturizmus Magyarországon a szakértők szerint

Élénkül a gasztroturizmus Magyarországon, egyre többen érkeznek az országba azért, hogy megismerjék a magyar konyha remekeit - vélekedett a Pannon Gasztronómiai Akadémia és a Magyar Vendéglátók Ipartestületének elnöke az MTI-nek.

2024. Április 18. 06:00, csütörtök | Belföld

A kormány szerint a csok plusz segített beindítani az ingatlanpiacot az év elején

A 2024. január 1-jétől elérhető csok plusz segített abban, hogy az ingatlanpiac egy kicsit beinduljon az év elején - mondta a Kulturális és Innovációs Minisztérium (KIM) családokért felelős államtitkára szerdán Budapesten.

2024. Április 17. 13:38, szerda | Belföld

Sulyok Tamás: Karikó Katalin kiviteles büszkeséget szerzett nekünk, magyaroknak

Karikó Katalin kivételes büszkeséget szerzett nekünk, magyaroknak - jelentette ki az államfő kedden Szegeden.

2024. Április 17. 13:37, szerda | Belföld

Meteorológia: az ország egyes részein 24-25 Celsius-fokkal van hidegebb, mint hétfőn

Az ország egyes részen 24-25 Celsius-fokkal volt hidegebb kedd délután, mint hétfőn - derül ki a HungaroMet Zrt. kedd délutáni Facebook-bejegyzéséből.