Városlista
2024. április 27, szombat - Zita

Hírek

2016. Május 28. 06:49, szombat | Helyi
Forrás: Bonyhád TV

IV. Német Nemzetiségi Nap Hidason

IV. Német Nemzetiségi Nap Hidason

A lakossági igény és a nemzetiségi önkormányzat tervei találkozásából született meg a betelepítésre és a kitelepítésre egyaránt emléket állító emlékmű

Az elnéptelenedett Hidas településre Mária Terézia toboroztatta az embereket német földön, ház, föld és egyéb kiváltságok ígéretével, hogy újra élettel töltse meg a török kiűzése után a falut.
A második világháborút követően a magyarországi német ajkú lakosságot büntették meg azzal, hogy az itt élők nagy részét visszatelepítették az óhazába. A Hidasról kitelepítetteket először gyűjtő táborokba szedték össze, majd innen Budaörsre szállították és útnak indították Németország felé. Hidasi lakosokkal az első szerelvény 1946. május 31-én indult, majd két nappal később június 2-án, Őket az amerikaiak által megszállt területekre szállították. Az 1948. május 28-án útnak indított emberek már a szovjetek által megszállt területekre érkeztek. Összesen 1641 fő kerül kitelepítésre.

E három kitelepítési évszám, valamint a betelepítés kezdete jelenik meg a járdába süllyesztve. Az emlékmű elkészültéhez sokan nyújtottak segítséget. A Hidas Község Önkormányzata a Baranyai Német Önkormányzatok Szövetsége, a Bonyhád-Hidas-Kismányok evangélikus gyülekezete, illetve a Stadler-Voszk Kft. Az épületrész és a térkövezés kivitelezését a B.G.W építőipari és szolgáltató Kft végezte.
A szobrot és az ablakban megjelenő család képét Bakó László szobrász készítette.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 27. 12:16, szombat | PR

Az év felelős foglalkoztatója a Jánosik Kft.

Év felelős foglalkoztatója díjat nyert a Jánosik és Társai Kft. a nagyvállalati kategóriában.

2024. Április 27. 06:00, szombat | Életmód

Erdősítés: Cél, hogy 2030-ra az ország területének 27 százaléka legyen erdős terület

A kormány célja, hogy 2030-ra az ország területének 27 százaléka erdővel, fával borított terület legyen - hangsúlyozta az Agrárminisztérium (AM) parlamenti államtitkára pénteken a Csongrád-Csanád vármegyei Dócon.

2024. Április 27. 06:00, szombat | Kék hírek

Székkel támadt tanárára egy diák, vádat emeltek ellene

A 9. osztályos tanulók a tanórán székkel támadt tanárára az egyik szolnoki iskolában - tudatta a főügyészség helyettes sajtószóvivője pénteken közleményben az MTI-vel.

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Mentőautó ütközött Budapesten, többen megsérültek

Mentőautó ütközött össze egy személyautóval Budapesten a Nagykörúton, a Király utcánál péntek este, a karambolban többen megsérültek.