Városlista
2024. április 27, szombat - Zita

Hírek

2013. Január 30. 05:00, szerda | Életmód
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Így csökkentse a diabétesz kialakulásának kockázatát

Így csökkentse a diabétesz kialakulásának kockázatát

A cukorbetegség világszerte nagy probléma, amit nem vesznek elég komolyan. A Nemzetközi Diabétesz Szövetség statisztikai előrejelzése szerint 2030-ra minden tizedik ember lesz cukorbeteg. Az egészségügyi Világszervezet adatai szerint ma 346 millió ember szenved 2-es típusú diabéteszben. A betegség azonban megelőzhető - írja a Fox News.

A 2-es típusú cukorbetegség előfordulásának emelkedése elsősorban az elhízási járványnak a következménye, különösen a fiatalok körében, akiknél ez a betegség évtizedekkel ezelőtt még ismeretlen volt. A betegség tehát megelőzhető, s ebben kulcsfontosságú szerepe van a diétának és a mozgásnak.

Ami szükséges a megelőzéshez:
- egészséges étrend, beleértve sok zöldséget és gyümölcsöt
- eddzen legalább heti háromszor 20 percet
- tartsa súlyát a normális BMI érték között (18,5-24,9)
- tartózkodjon a dohányzástól
- mérsékelt mennyiségben fogyasszon csak alkoholt

Amennyiben ezt az öt irányelvet betartja, úgy jó eséllyel megelőzheti a cukorbetegség kialakulását. A szakemberek szerint ezek közül is a leghatékonyabb tényező a normál testsúly megtartása.

A statisztikai adatok azt mutatják, hogy az átlagos súlyú férfiaknál 70 százalékkal kisebb valószínűséggel alakul ki 2-es típusú diabétesz, mint az elhízottaknál, míg a nőknél ez az arány 78 százalékos.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 27. 06:00, szombat | Életmód

Erdősítés: Cél, hogy 2030-ra az ország területének 27 százaléka legyen erdős terület

A kormány célja, hogy 2030-ra az ország területének 27 százaléka erdővel, fával borított terület legyen - hangsúlyozta az Agrárminisztérium (AM) parlamenti államtitkára pénteken a Csongrád-Csanád vármegyei Dócon.

2024. Április 26. 13:53, péntek | Életmód

A munkabér az elsődleges munkahelyválasztási szempont Magyarországon

A munkahelyválasztásnál a magyar munkavállalók számára 2024-ben is a vonzó munkabér és juttatási csomag az elsődleges, ezt követi a munkahelyi légkör és a munkaadó pénzügyi stabilitása, ahol nem kell tartani a leépítéstől

2024. Április 26. 06:43, péntek | Életmód

Denevérvirológiai kutatás kezdődik a Pécsi Tudományegyetemen

Európai denevérekben előforduló vírusok kutatására indított nemzetközi programban vesznek részt a Pécsi Tudományegyetem (PTE) szakemberei - közölte a baranyai felsőoktatási intézmény az MTI-vel.

2024. Április 24. 06:46, szerda | Életmód

Különleges holdkelte figyelhető meg az égbolton pénteken

Április 26-án különlegesen szép együttállás figyelhető meg az éjszakai égbolton, amelynek során a kelő Hold szoros közelségbe kerül az Antares csillaggal - közölte kedden a Svábhegyi Csillagvizsgáló.