Városlista
2024. április 16, kedd - Csongor

Hírek

2012. Február 06. 13:18, hétfő | Belföld
Forrás: mno.hu/MTI

Havazás: egy négyzetcentiméter se marad ki

Havazás: egy négyzetcentiméter se marad ki

A déli országrészben hétfő reggeltől havazik, de estig mindenhol lehet csapadék; keddtől enyhébb, akár a 0 fokot is elérő hőmérséklet lehet helyenként.

Mondta Fehér Balázs, az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ) munkatársa.

A meteorológus elmondta: jelenleg csak a déli országrészben hull a hó, de estig, illetve az esti-éjszakai órákban mindenhol eshet valamennyi; nagyobb mennyiség viszont csak a Dél-Alföldön és a Dunántúlon lehet, akár a 10-20 centimétert is elérheti.

A fővárosban is havazni fog, elsősorban az esti-éjjeli órákban, de ott csak 8-10 centiméterre számítanak a szakemberek; Budapesten mínusz 8 fok várható kedden, de az országos átlag sem csökken mínusz 11 fok alá. Északkeleten akár 0 fok is lehet – fűzte hozzá. Szerdától megint hidegebb lesz, mint kedden – mondta a szakember.

A hideg számtalan vasútvonalon okoz komoly – 20-30 perces vagy hosszabb – késéseket.

A nagy hideg miatt szünetelteti termelését a hollóházi porcelángyár, a cég így spórol a magas gázszámlán – tájékoztatott a társaság. A gyárat működtető Hollóházi Hungarikum Nonprofit Kft. közlése szerint a gyártás hétfőn állt le, és várhatóan egy hét múlva kezdődik újra, a dolgozókat szabadságra küldték. Számítások szerint egymillió forintnál is többet spórolhatnak így a gázszámlán. A kényszerű üzemszünet ugyanakkor a termelésben nem okoz nagy kiesést, a porcelán iránti kereslet az év első hónapjaiban mérsékelt.

300 embert mentettek meg

A rendőrség 24 ezer esetben intézkedett a hétvégén, és 300 embert mentettek meg a fagyhaláltól azzal, hogy segítséget nyújtottak nekik – közölte az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) szóvivője a legfrissebb adatokat ismertetve hétfő délelőtt.

Garamvölgyi László – a reggeli adatokat pontosítva – arról adott tájékoztatást, hogy vasárnap éjjel 43 embert vittek fedett, fűtött és megfelelő ellátást biztosító szociális intézménybe a rendőrök. A főváros közterein 18 embert találtak; melegedőkbe, hajléktalanszállókra vitték őket, így mentve meg őket a fagyhaláltól. Példaként említette, hogy az M3-as autópályán hétfő reggel elromlott egy személyautó, és a több órája fagyoskodó embereket a rendőrök vitték egy melegedőbe.

Az ORFK szóvivőjének tájékoztatása szerint péntektől hétfő reggelig a rendőrök közterületekről 249 embert vittek melegedőbe, hajléktalanszállókra; míg lakásokból, egyéb fűtetlen helyiségekből 50 embert vittek el kihűlés veszélye miatt, és nyújtottak nekik segítséget. A hétvégén 20 ezer rendőr volt szolgálatban, és 24 ezer esetben intézkedtek. A hétvégén 170 közúti közlekedési baleset történt, ebből egy volt halálos kimenetelű, hét súlyos, 28 pedig könnyű sérüléssel végződött. A balesetek jelentős része koccanásos baleset volt, és nem járt személyi sérüléssel.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 16. 13:10, kedd | Belföld

Egykori egyetemének ajánlotta fel Nobel-díjának másolatát Karikó Katalin

Egykori alma materének, a Szegedi Tudományegyetemnek (SZTE) ajánlotta fel Nobel-díjának másolatát, valamint az elismeréssel járó összeget Karikó Katalin.

2024. Április 16. 07:54, kedd | Belföld

Megállapodtak a bérekről az Audi Hungaria Zrt.-nél

Megállapodtak a bérekről az Audi Hungaria Zrt.-nél: a tárgyalódelegációk közötti egyhetes együttműködés után a szakszervezet hétfői bizalmi értekezlete elfogadta a mukaadóval közösen kidolgozott ajánlatot.

2024. Április 16. 07:53, kedd | Belföld

Szijjártó Péter büszkeségének adott hangot a demokrácia magyarországi helyzete kapcsán

Amennyiben a magyar lakosság nem lenne elégedett a kormánnyal, akkor nem nyerték volna kétharmados többséggel az utóbbi négy választást - mondta.

2024. Április 16. 07:48, kedd | Belföld

A Fidesz a valaha volt legerősebb EP-kampányra készül

A Fidesz a valaha volt legerősebb európai parlamenti (EP) kampányra készül, mert a június 9-ei választás tétje óriási: háború vagy béke, erről kell dönteni