Városlista
2024. április 25, csütörtök - Márk

Hírek

2016. Március 17. 15:30, csütörtök | Helyi

Hárommegyés együttműködési megállapodás a MÁV-val

Hárommegyés együttműködési megállapodás a MÁV-val

Együttműködési megállapodást írt alá a Tolna, Baranya és Somogy Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság a MÁV ZRt. Biztonsági Igazgatóságával és Pályavasúti Területi Igazgatóságával. A szerződést dr. Balázs Gábor tű. ezredes To

A megállapodás megkötésének alapjait és okait dr. Hábermayer Tamás tű. ezredes, a Tolna Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság igazgatóhelyettese foglalta össze, aki elmondta, hogy ez nem egy hiánypótló megállapodás, hiszen volt már ilyen. Az előző szerződés még 2008-ban köttetett, időnként azonban érdemes felülvizsgálni, átgondolni a feladatrendszert, ez történt meg ebben az esetben is. Az igazgatóhelyettes szerint mindegyik fél szempontjából fontos és hasznos, hogy együtt tudjunk gondolkodni a feladatok végrehajtásánál, elég egy feszültség alatti tűz oltására, vagy a vasúton szállított veszélyes anyagok szabadba kerülése esetén történő beavatkozásokra gondolni. Közös célunk, hogy egy esetleges káresetnél minél hatékonyabban tudjunk együttműködni, hiszen annál kisebb a keletkezett kár. Legalább ennyire fontos az események megelőzése, akár hatósági, akár egymás munkájának megismerése útján. Fontos, hogy a katasztrófavédelem és a MÁV is feladatrendszerüknek megfelelően, közös képzések és gyakorlatok tartásával megfelelően tudja végrehajtani feladatát.

Diós László is a megelőzés fontosságát emelte ki beszédében. Mint elmondta, a veszélyes áruk szállításának fokozott ellenőrzés alatt tartása óta eltelt időben jelentős mértékben, évi 20-ról 3-4-re csökkent a beavatkozások száma. A megelőzéshez tartozik a vasút melletti fasorok ellenőrzése is, annak érdekében, hogy tisztában legyenek azzal, hogy szélsőséges időjárás esetén mely növények jelentenének veszélyt a vasúti pályára és ezáltal a közlekedésre. Emellett lényeges szempont, hogy a tűzoltók ismerjék a vasútbiztonsági szabályokat, hogy a beavatkozások során hatékonyan, mindkét szakma szabályainak megfelelve végezhessék a munkájukat. A vasútbiztonsági vezető azt is elmondta, hogy a MÁV új válságkezelési és válságkommunikációs intézkedése szerint az elsődleges cél az utasok biztonságának garantálása, ami magában foglalja, hogy egy esetleges káreseménynél segítséget kell kérniük a katasztrófavédelemtől ennek érdekében.

A most aláírt együttműködési megállapodás jelentős változást hozhat a két szervezet közötti kommunikáció hatékonyabbá tételében, hiszen közös érdek és feladat a veszélyhelyzetek megelőzése, a bajba került utazóközönség gyors és hiteles tájékoztatása, valamint a veszélyes árut szállító rakományok biztonságának garantálása.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 25. 06:00, csütörtök | Belföld

Használtautó-kereskedőt buktattak le az adóellenőrök

Megbukott az adóellenőrzésen az a használtgépjármű-kereskedő, aki nyilvántartásait meghamisítva fiktív kölcsönszerződésekkel fedte el bevételeit.

2024. Április 25. 06:00, csütörtök | Belföld

A kormány felszólította az üzemanyag-kereskedőket, hogy áraikat igazítsák a régiós átlaghoz

A kormány felszólítja az üzemanyag-forgalmazókat, hogy áraikat önkéntes alapon igazítsák a régiós átlaghoz, hogy a magyar üzemanyagárak ne szakadjanak el attól - jelentette be a nemzetgazdasági miniszter szerdán.

2024. Április 25. 06:00, csütörtök | Bulvár

Elszabadult katonalovak okoztak sérüléseket és károkat Londonban

Elszabadult katonalovak okoztak személyi sérüléseket és jelentős anyagi károkat szerdán London belvárosában. Három sérült katonát és egy civilt kórházba kellett szállítani.

2024. Április 25. 06:00, csütörtök | Külföld

Joe Biden aláírta az Ukrajna hatvanmilliárd dolláros biztonsági támogatásáról szóló törvényt

Joe Biden elnök aláírta és ezzel hatályba léptette a 95 milliárd dollárról szóló törvénycsomagot, amely a többi között Ukrajna és Izrael számára tartalmaz forrásokat.