Városlista
2024. május 6, hétfő - Ivett

Hírek

2011. Augusztus 11. 14:17, csütörtök | Belföld
Forrás: OrientPress

Hajókarnevál, légi parádé és Magyarország tortája – programok augusztus 20-án

Hajókarnevál, légi parádé és Magyarország tortája – programok augusztus 20-án

Történelmi hajók vonulnak le a Dunán, Gripenek és helikopterek tartanak bemutatót, a Parlament új díszkivilágítást kap, és ismét elkészül Magyarország tortája – ezúttal kölesből és kecskeméti barackból.

A tűzijáték mellett idén is számos érdekességre, látványosságra számíthatunk augusztus 20-án.


Történelmi hajókarnevál a Dunán
Szombaton 14 órakor veszi kezdetét az ünnepi parádé a Magyar Honvédség szállító-helikoptereinek és Gripen kötelékének Duna feletti átrepülésével, amellyel egy időben a vízen motorcsónakok jelennek meg Magyarország nemzeti lobogójával a fedélzetükön. A pár perces műsort követően indulnak a történelmi hajók a Margit hídtól a Lánchíd felé. A hajók látványos díszletezése öt történelmi korszakot elevenít fel: Szent István korát, a reneszánszt, a reformkort, a századforduló szecesszióját és napjainkat.

A hajók a Parlament épülete előtt tiszteletkört tesznek, miközben a Vadászterem erkélyén a Köztársasági Őrezred Parlamenti Díszőrsége a történelmi zászlók és Magyarország nemzeti lobogójának felvonultatásával tiszteleg a hajók - jelképesen a magyar történelem - előtt. A tiszteletadás végén a hajók sorba rendeződve indulnak tovább a Lánchíd irányába. A Lánchídnál a konvoj besorol a történelmi hajók mögé, és a Petőfi híd irányába haladnak tovább.

Mindeközben a Petőfi híd felől egy 8 hajót számláló konvoj úszik fel a Dunán, amelyek fedélzetükön közel hétszáz, állami gondozott fiatalnak hozzák közelebb a hajós felvonulás látványát. A hajók elvonulása után, 14 óra 20 perckor motorcsónak bemutató-verseny veszi kezdetét. A Moszkva típusú hajók díszletezése során szigorú előírásoknak kellett megfelelni. Az össztömeg nem haladhatta meg az 5 000 kg-ot, a pályázóknak továbbá biztosítani kellett a hajó vezetőjének szabad látóterét, illetve a személyzet mozgásterét. A döntőbizottságban Balatoni Monika, a Hungarofest kreatív igazgatója, Gárdonyi László megbízott szakértő, valamint Kovács Zoltán kormányzati kommunikációért felelős államtitkár vett részt.

 

Új díszkivilágítást kap a Parlament
Augusztus 20-ától új, látványosabb díszkivilágítást kap a Parlament épülete, melyet először a tűzijáték után láthatnak az érdeklődők. Az Országház díszvilágítása jelenleg csupán a kupola megvilágításából áll, melyet fém-halogénlámpás fényvetők fehér fénnyel láttatnak. Az épület homlokzata és tetőzete sötétbe burkolózik, így az éjszakai látvány sokkal szegényesebb a nappalinál. A Dunán hajózók, vagy a túlpartról szemlélődők számára az esti látvány bizonyára csalódást kelt a nappal megszokott látványhoz képest.

Az Országház épületének külső felújítása kapcsán a dunai oldal elől két éve kerültek le az állványok, így lehetőség nyílt megvilágításukra is: a dunai homlokzat, valamint a tornyok és a tetőzet meleg-sárga nátriumlámpás egyenrangú díszvilágítást kap. A világítás kialakítása lépcsőzetes elrendezéssel történik, melyet az épület elé telepített vagy süllyesztett, oszlopokra és a homlokzatra szerelt, illetve a tetőzeten és az erkélyeken elhelyezett lámpatestek alkotnak. Ez a rendszer az Országház egészét egyenrangúan láttatja, kiemelve annak építészeti nagyszerűségét.

A próbavilágítások már lezajlottak, melyek során a szakemberek kialakíthatták a lehető legszebb hatás eléréséhez szükséges megoldásokat: a pontos tervezés azt is lehetővé teszi, hogy a keresztbevilágítások elkerülésével a fényszennyezést is csökkentsék. A modern, magas fényhasznosítású és energiatakarékos világítótestek hosszú élettartamot és barátságos fényt ígérnek.

Az Országház dunai homlokzata, alsó- és felsőházi termei tetőzete, az épületvégi tetőzetek, a kupola és kőtornyok díszvilágítását - közbeszerzési eljárást követően - a Lisys Fényrendszer Zrt. építette ki: a beruházás nettó 485 millió forintból valósult meg.A díszkivilágítás főpróbája 2011. augusztus 16-án az esti órákban lesz: ezt követően az Országház három estén át nem lesz kivilágítva, hogy azután az augusztus 20-i tűzijáték zárásaként új díszkivilágításában ismét ragyogjon.

 

Kölesből készül Magyarország tortája
A Magyar Cukrász Iparosok Országos Ipartestülete immár ötödik éve készül különleges cukrász remekekkel az államalapítás ünnepére. A Magyarország Tortájára keresztelt különleges desszertet augusztus 20-án mutatják be először a Magyar Ízek Sétányán, majd ezt követően kerül a cukrászdák pultjaira az eredeti receptúra alapján készült sütemény.

A Magyarország Tortája cím elnyerésére minden évben pályázat útján lehet nevezni. A jelentkezők között cukrászmesterek és kísérletező kedvű háziasszonyok egyaránt előfordulnak, a lényeg, hogy olyan innovatív és kreatív ötletekben gazdag recepteket várnak a szervezők, amelyek jellemzően a magyaros ízvilágot tükrözik, és valamilyen formában kapcsolódnak az augusztus 20-i ünnephez. A beérkezett pályamunkákat neves cukrászmesterekből álló zsűri bírálja el, akik az első körben három döntős tortát választanak ki, majd a második fordulóban egy újabb grémium dönt az az évi győztesről.

Idén a döntőbe jutott torták közül a tatabányai Császárkörte tortában a körte-mascarpone sajt-csokoládé tökéletes kombinációját találjuk, míg a másik két édesség, a Kecskeméti barack, valamint a Kecskeméti barackkal töltött köles torta, melyekben a hírös város páratlan gyümölcse dominál. A Magyarország Tortája cím hivatalos kihirdetésére július végén került sor. A győztes tortát az Ipartestület szervezésében az ország több száz cukrászdájában, azonos recept alapján, egyszerre kezdik el készíteni a mesterek, majd augusztus 20-ától folyamatosan árulják.

Idén, 2011-ben a Kecskeméti barackkal töltött köles torta nyerte el a Magyarország Tortája elismerést, amelyet idén is a Zila Kávéház csapata készít el. A torta érdekessége, hogy cukorbetegek és lisztérzékenyek is fogyaszthatják. Sőt, a fogyókúrázóknak sem kell aggódniuk a fölösleges kilók miatt. Ugyanis sikerült egy olyan tortát készíteni, mely nem csak finom, hanem egészséges is. Az eredeti recept Karcagról származik, és az alaprecept kisebb módosításával készült a torta - tudatja programismertetőjében a Kormányzati kommunikációért felelős Államtitkárság.

OrientPress Hírügynökség
Kép: OrientPress Hírügynökség / archívum

Címkék: augusztus 20.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:44, hétfő | Belföld

Nagy Márton szerint Magyarország képes meghatározó szereplővé válni az űripar területén

Magyarországot gazdasági ökoszisztémája, infrastruktúrája és szellemi tőkéje egyaránt alkalmassá teszi arra, hogy meghatározó szereplővé váljon az űripar területén

2024. Május 06. 07:49, hétfő | Belföld

Vonat elé hajtott egy kamion Baján

Személyvonat elé hajtott egy kamion hétfő reggel Baja térségében, az 55-ös főút 106-os és 107-es kilométere közötti vasúti átjáróban;

2024. Május 05. 06:00, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai és nyereményei

A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a 18. héten megtartott ötös lottó és Joker számsorsoláson a következő számokat húzták ki:

2024. Május 04. 06:00, szombat | Belföld

Szijjártó Péter szerint az elmúlt években a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg

Az elmúlt évek súlyos kihívásai során a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg, eközben Brüsszel kudarcot vallott a válságokra történő reagálás során