Városlista
2024. május 13, hétfő - Szervác

Hírek

2016. Június 14. 08:29, kedd | Helyi
Forrás: teol.hu

Ha a hang meg is kopik, a lelkesedés töretlen

Ha a hang meg is kopik, a lelkesedés töretlen

Fennállásának 35 éves jubileumát ünnepelhette nemrég a Bonyhádi Német Nemzetiségi Kulturális Egyesület kórusa.

A német nemzetiségi kórus ötletének szikrája 1979-ben a bonyhádi német klubban pattant ki, amikor a pári német kórust látták vendégül. Koch Péter, a klub vezetője azt gondolta, hogy ezt ők is meg tudnák csinálni és érdemes is lenne - emlékezett vissza Jenei Józsefné elnök. A megvalósítás nem sokáig váratott magára, hiszen 1980-ban 6 fővel össze is állt az énekkar, amely iránt akkora volt az érdeklődés, hogy pár héten belül 20 fölé emelkedett a létszám. Akkor még csak a maguk örömére énekeltek kórusvezető nélkül.

Két év múlva rátaláltak Rónai Józsefnére, a Vörösmarty Mihály általános iskola tanárnője, akinek német és ének szakos tanárnőként igazán testhezálló feladat volt az énekesek felkarolása. Terikével olyannyira jól ment a közös munka, hogy egymást érték a sikerek. A háromévente esedékes nemzetiségi kórus minősítések alkalmával mindig arannyal, vagy kiemelt arannyal térhettek haza, ráadásul 2001-ben elérték a legkiemelkedőbb eredményt, amit nemzetiségi kórus magának tudhat, mégpedig az arany rozmaring minősítést.

Bár mindig szívvel, lélekkel és nagy örömmel énekeltek, ezt nem csak a maguk kedvére tették. Elsődleges céljuk az volt, hogy a német dalkincset, kulturális értékeket megőrizzék és átadják az utókornak. Eleinte azokból a dalokból gazdálkodtak, amelyeket maguk is otthonról hoztak. Még kórusvezetőjük is az idősebb tagoktól tanulta meg a dalokat, majd miután színpadképessé csiszolta őket, megtanította a többieknek is. Minta azt Bábelné Rein Mária elmondta, bővült a repertoár a fellépések alkalmával is, hiszen ezek remek alkalmak arra, hogy más kórusokkal kottát cseréljenek. Ugyanakkor a német énekek mellett egyházi dalokat is előadnak. Dalaikat egy kazetta és egy CD kiadvány is megörökíti.

Fellépéseik során nagyon sok helyen megfordultak. Jártak Ausztriában, Németországban, Spanyolországban, Romániában, a Felvidéken és Újvidéken, de emlékezetes volt az is, amikor olaszországi vendéglátóikkal Riminiben együtt énekeltek a tengerparti homokban.

Működésüket a bonyhádi önkormányzat, a német nemzetiségi önkormányzat, valamint pályázatok segítségével tartják fenn, ugyanakkor a megyei német kisebbségi önkormányzat, valamint az országos német szövetség is besegít. A Bonyhádi Német Nemzetiségi Kulturális Egyesület székhelye a német nemzetiségi ház, ahol a kóruspróbákat is tartják. Az épületet tavaly felújításon esett át, ami a helyi német kisebbségi önkormányzat, valamint a Hocheim-Bonyhád baráti társaság támogatásával valósulhatott meg.

A kórus jubileumát kórusvezetőjük betegsége miatt egy éves csúszással, májusban tartották meg több bonyhádi és környékbeli nemzetiségi csoport közreműködésével. A csapatot Stargl Szilvia készítette fel az alkalomra.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 13. 15:45, hétfő | Belföld

Többnemzeti hadgyakorlatot tartanak Pápán

A gyorsaságot és a bevethetőséget demonstrálja a Pápa Bázisrepülőtéren tartott Swift Response 2024 többnemzeti hadgyakorlat

2024. Május 13. 15:43, hétfő | Belföld

Pénzbüntetésre ítélték Czeglédy Csabát az ördög ügyvédje-perben

Hatszázezer forintos pénzbüntetéssel sújtotta Czeglédy Csaba ügyvédet, szombathelyi önkormányzati képviselőt az úgynevezett ördög ügyvédje-perben.

2024. Május 13. 15:41, hétfő | Életmód

Bizonyos elektromos rollerekre is biztosítást kell kötni hamarosan

Bővül azoknak a járműveknek a köre július 16-tól, amelyekre kötelező gépjármű-felelősségbiztosítást kell kötni - hívta fel a figyelmet a Magyar Biztosítók Szövetsége (Mabisz) hétfői közleményében.

2024. Május 13. 15:40, hétfő | Belföld

Gyopáros Alpár: pályázni lehet falusi utcák, járdák, hidak, kerékpárutak felújítására

Önkormányzati tulajdonban lévő utcák, járdák, hidak és kerékpárutak felújítására pályázhatnak az ötezer lakosúnál kisebb települések a Magyar falu programban