Városlista
2024. május 12, vasárnap - Pongrác

Hírek

2016. Június 10. 09:27, péntek | Helyi
Forrás: evangelikus.hu

Gráfokkal jutottak a dobogóra a diákok

Gráfokkal jutottak a dobogóra a diákok

Harmadik díjat érdemelt ki munkájával Dömsödi Bálint és Gyöngy Levente a Magyar Innovációs Szövetség ifjúsági tudományos és innovációs tehetségkutató versenyén.

A Bonyhádi Petőfi Sándor Evangélikus Gimnázium 11. osztályos diákjai a Kritikus védelmi szövetségek gráfokban című matematikai munkájukkal érdemelték ki az elismerést.

A gráf vonalakkal összekötött pontok halmaza, egy csoport elemeit és a közöttük lévő kapcsolatokat képezi le. A kapcsolatok között vannak jók és rosszak. Dr. Katz Sándor, a diákok témaindító tanára elmondta, a fiúk azzal foglalkoztak, hogy egy csoporton belül legalább hány jó kapcsolatnak kell lennie ahhoz, hogy annak minden tagja védett legyen. Tuza Zsolttal, a Pannon egyetem professzorával, az elkészített program segítségével bizonyították algoritmusa helyességét, ezzel sikerült elsőkként megoldaniuk egy matematikai problémát. A bizonyításnak gyakorlati haszna is lehet, akár az egészségügy vagy a védelem területén. Például az oltási lefedettség kapcsán, ha azt vesszük alapul, hogy egy közösség védettségéhez nem szükséges minden tagot beoltani, így ki lehet számolni, hogy legalább hány tagot kell immunizálni a teljes csoport védelme érdekében.

A két diák a pályázaton elért eredményével egyéves ösztöndíjat, valamint 30 felvételi pontot nyert. A versenyre összesen 78 pályázat érkezett, ebből a zsűri 53-at fogadott el, ezek közül választották ki a díjazott munkákat. A szövetség tájékoztatása szerint a verseny keretében díjazott fiatalok május végén dr. Pálinkás Józseftől, az Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal elnökétől, Lovász Lászlótól, az MTA elnökétől, az emberi erőforrások minisztériuma nevében Sipos Imre helyettes államtitkártól vették át díjaikat az MTA dísztermében, ahol a legjobb projekteket be is mutatták.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 12. 09:01, vasárnap | Sport

Tour de Hongrie - Eisenkrammer: ilyen sportélményben még nem volt részem magyar körversenyen

Eisenkrammer Károly számára élete legkülönlegesebb sportélményét nyújtja eddig a Tour de Hongrie országúti körverseny.

2024. Május 12. 08:59, vasárnap | Életmód

Kálid Artúr kapta a Szabadtéri Színházak Szövetségének díját

A Szabadtéri Színházak Szövetsége Kálid Artúr színművésznek ítélte oda idén a Gedeon József Amfiteátrum-díjat:

2024. Május 12. 08:59, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai és nyereményei

2024. Május 12. 08:57, vasárnap | Sport

Meglepetésre kikapott Miskolcon a Fradi

A Diósgyőr 2-0-ra legyőzte otthon a bajnok Ferencvárost a labdarúgó OTP Bank Liga 32. fordulójában.