Városlista
2024. április 30, kedd - Katalin, Kitti

Hírek

2016. Május 13. 10:01, péntek | Helyi
Forrás: fotó: SIVK

Fényképes élménybeszámolót tartott Majorcsics Gábor

Fényképes élménybeszámolót tartott Majorcsics Gábor

A Magyar Zarándokút gyöngyszemei - ezt a címet viselte előadása, melyre május 5-én került sor a Solymár Imre Városi Könyvtárban

A bajai zarándoksegítő fényképes élménybeszámolója az Esztergomtól Máriagyűdig vezető Magyar Zarándokútról szólt, melyet élvezettel hallgattak az érdeklődők.

A Magyar Zarándokút kialakításának gondolatát a spanyol El Camino sugallta. Itt fogalmazódott meg Rumi Imrében a gondolat, hogy Magyarországon is minden adott ahhoz, hogy egy hasonló zarándokút működjön. Kérdéses volt azonban, hogy van-e szándék és akarat a honfitársakban, hogy összefogással létrehozzanak egy hasonló zarándokutat itthon. Hónapokon keresztül foglalkoztatta a gondolat Rumi Imrét, majd egyszer térképre vetett egy útvonalat, amely hazai szent helyeket érintve, Esztergomból vezet Máriagyűdre.

Az elgondolást egyre többen támogatták, és 2009. december 12-én megtartották a Magyar Zarándokút Egyesület alakuló ülését.

A Magyar Zarándokút Esztergomtól Máriagyűdig 500 kilométeres útvonal, 2011 márciusa óta - a téli hónapok kivételével - folyamatosan, teljes hosszában, szállásépületeivel együtt várja a zarándokokat. A szállások hálózata zarándokútlevéllel vehető igénybe.

A Magyar Zarándokút Egyesület fennállásának ötödik évét ünneplő évzáró konferencián a 2015. évi "Év zarándoka" díjat egyébként Majorcsics Gábor vehette át a térségben végzett szervezőmunkájáért Varga Miklós és Schmittné Makray Katalin zászlós zarándokoktól. Öt év alatt 3500 zarándokútlevelet adtak ki, 2015-ben csaknem ezer ember váltotta ki a dokumentumot.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 30. 13:40, kedd | Bulvár

Több millió forintos arany ékszerekre is lehet licitálni a NAV oldalán

Több millió forintos arany ékszerekre is lehet licitálni a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) oldalán.

2024. Április 30. 13:39, kedd | Életmód

Megkezdődött a MOHU textilgyűjtőkonténer-telepítési programja

Megkezdődött a MOHU Mol Hulladékgazdálkodási Zrt. textilgyűjtőkonténer-telepítési programja - közölte a cég kedden az MTI-vel.

2024. Április 30. 13:38, kedd | Életmód

AM: a méhészet az agrárium egyik legfontosabb ágazata

2024. Április 30. 13:36, kedd | Belföld

1,7 százalékkal nőtt a GDP

A bruttó hazai termék (GDP), a gazdaság teljesítménye 2024 első negyedévében 1,7 százalékkal haladta meg az előző év azonos időszakit - közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) kedden első becslése alapján.