Városlista
2024. május 6, hétfő - Ivett

Hírek

2013. Június 27. 12:35, csütörtök | Belföld
Forrás: MTI

Év végéig Debrecenben marad Munkácsy Siratóasszonyok a keresztfánál című festménye

Év végéig Debrecenben marad Munkácsy Siratóasszonyok a keresztfánál című festménye

Év végéig a debreceni Déri Múzeumban lesz látható Munkácsy Mihály Siratóasszonyok a keresztfánál című nagyméretű festménye, amely a Múzeumok éjszakájára érkezett a cívisvárosba - közölte Vajland Judit, a múzeum sajtóreferense csütörtökön az MTI-vel.

A Magyar Nemzeti Galéria tulajdonában lévő festményt a művész 1895-ben fejezte be. Az alkotást a mai szlovákiai Terebesen található Andrássy-kápolna számára készítette Munkácsy Mihály, és elsőként 2011-ben láthatta a hazai közönség. A festmény a szintén a Déri Múzeumban látható Golgota Kálvária-részletét jeleníti meg, kiegészítve egy férfi és egy női alakkal.
Vajland Judit tájékoztatása szerint a festménnyel egyidejűleg kiállítják a Déri Frigyes által ajándékozott, a Golgotához 1883-ban készített kompozíciós vázlatot is. Ez a festmény a színeit és méretét leszámítva nem különbözik jelentősen a Golgotától.
A két mű együttes szerepeltetése Munkácsy alkotói módszerébe enged bepillantást, hiszen a végleges, 1884-ben elkészült Golgota kompozíciója mellett további két, egymástól időben távoli művét ismerhetik meg az érdeklődők.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:44, hétfő | Belföld

Nagy Márton szerint Magyarország képes meghatározó szereplővé válni az űripar területén

Magyarországot gazdasági ökoszisztémája, infrastruktúrája és szellemi tőkéje egyaránt alkalmassá teszi arra, hogy meghatározó szereplővé váljon az űripar területén

2024. Május 06. 07:49, hétfő | Belföld

Vonat elé hajtott egy kamion Baján

Személyvonat elé hajtott egy kamion hétfő reggel Baja térségében, az 55-ös főút 106-os és 107-es kilométere közötti vasúti átjáróban;

2024. Május 05. 06:00, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai és nyereményei

A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a 18. héten megtartott ötös lottó és Joker számsorsoláson a következő számokat húzták ki:

2024. Május 04. 06:00, szombat | Belföld

Szijjártó Péter szerint az elmúlt években a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg

Az elmúlt évek súlyos kihívásai során a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg, eközben Brüsszel kudarcot vallott a válságokra történő reagálás során