Városlista
2024. április 23, kedd - Béla

Hírek

2020. Augusztus 09. 10:01, vasárnap | Belföld
Forrás: mti - illusztráció: pixabay

Emelkedő forgalom mellett erősödött a BUX a héten

Emelkedő forgalom mellett erősödött a BUX a héten

Emelkedő forgalom mellett erősödött a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) részvényindexe a héten, a BUX 35 952,53 ponton zárt pénteken, 1260,79 ponttal, 3,63 százalékkal magasabban az előző heti záróértékénél.

A részvénypiac forgalma 51,95 milliárd forint volt az előző heti 40,03 milliárd forint után.

Az Equilor Befektetési Zrt. az MTI-hez eljuttatott elemzésében kiemeli: "kilőtt" a héten a BUX-index, a magyar blue chip részvények jelentését követően. Hétfő hajnalban közölte második negyedéves számait a Richter, a társaság bevételei éves alapon 14,5 százalékkal bővültek, amelyet egy egyszeri, 8 milliárd forintos mérföldkőbevétel dobott meg. A Richter az után vált jogosulttá a kifizetésre, hogy a Vraylar értékesítése az Egyesült Államokban meghaladta az 1 milliárd dollárt az elmúlt 12 hónapban. A főbb gyógyszerek értékesítése a vártnak megfelelően alakult, az adózott eredmény 84 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit. A vártnál jobb eredmények miatt az elemzés szerint jó esély van arra, hogy a vezetőség megemeli az idei évre kiadott eredményprognózisát.

Arról is beszámoltak, hogy új terméket hoz forgalomba a Richter az Egyesült Királyságban, a hazai gyógyszergyártó a Palette vállalat nőgyógyászati termékét fogja forgalmazni az Egyesült Királyság területén az újonnan megadott engedély alapján.

Az OTP pénteken hajnalban tette közzé a negyedéves számait: a bank a várthoz hasonló bevételt ért el, míg profit soron sikerült felülteljesíteni a konszenzust. Mindez annak köszönhető, hogy a hitelkockázati költségek a vártnál 10 milliárd forinttal alacsonyabb voltak.

Jelentős veszteséggel zárult a Mol negyedéve, a vállalat készlethatástól tisztított EBITDA-ja (kamat-, adófizetés és amortizáció előtti eredmény) 38 százalékkal csökkent éves alapon. Az elemzők jelezték, hogy az idei évre új prognózist adott ki a vezetőség, amely szerint legfeljebb 30 százalékkal csökkenhet az EBITDA.

Az Equilor szerint elmozdult mélypontjáról a Mol finomítói marzsa. Júliusban hordónként 0,9 dollár volt a magyarországi olajvállalat átlagos finomítói profitmarzsa, így a rekordalacsony júniusi -1,3 dollárhoz képest már mérsékelten javuló környezetről számolhatott be a vállalat.

A Magyar Telekomnál jelentősebb volt a visszaesés az eredmény sorokon, az EBIT 16 százalékkal, az adózott eredmény pedig 21 százalékkal csökkent 2019 második negyedévéhez képest. A menedzsment csökkentette a 2020-ra várt szabad pénzáram terveit. A korábbi 5 százalékos éves növekedést stagnálásra rontotta, míg a tőkeberuházások soron a korábbi stagnálást 10 százalékos emelkedésre váltotta. A 2021-es várakozásokban a szabad pénzáram várakozásokat csökkentették úgy, hogy stabilan hagyták a 2019-es szinthez képest. A tőkeberuházások megemelését a vezérigazgató azzal indokolta, hogy az optikai hálózat kiépítését felgyorsították, ennek költségoldala már a második negyedévben is látszott.

A forint oldalazott a héten. Az euró-forint árfolyama a 343 és 345 forintos sávban, míg a dollár-forint árfolyama 289 és 295 forintos tartományban mozgott - olvasható az Equilor elemzésében.

A vezető részvények közül a héten a legnagyobb mértékben, 7,16 százalékkal a Mol erősödött, a hét utolsó kereskedési napján 1840 forinton zárt, heti forgalma meghaladta a 6,74 milliárd forintot.

A Richter árfolyama 5,54 százalékkal nőtt a héten, pénteken 7150 forinton zárt, heti forgalma több mint 11,18 milliárd forint volt.

A Magyar Telekom részvények ára a héten 3,26 százalékkal emelkedett, pénteki záróára 380 forint volt, heti forgalma 642,54 millió forintot tett ki.

Az OTP-részvények 0,38 százalékkal erősödtek a héten, pénteken 10 430 forinton zártak, heti forgalmuk meghaladta a 32 milliárd forintot.

A kis- és közepes részvények indexe, a BUMIX 3481,72 ponton zárt pénteken, az előző héthez képest 50,51 ponttal, 1,47 százalékkal magasabban.

Címkék: bux, tőzsde

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 12:07, kedd | Belföld

Szijjártó Péter: újabb légijárat indul nyártól Magyarország és Kína között

Újabb légijárat indul Magyarország és Kína között, idén nyártól már egy hatodik kínai nagyváros, Hszian is közvetlenül elérhető lesz Budapestről

2024. Április 23. 12:03, kedd | Belföld

Varga Mihály: az IMF is megerősítette, a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára

Az Európai Bizottság után a Nemzetközi Valutaalap (IMF) is megerősítette: a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára, jövőre az uniós rangsor élmezőnyében lehet

2024. Április 23. 06:54, kedd | Belföld

Faültetési napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet

Április 22-e, a Föld napja alkalmából Nemzeti Faültetési Napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet országos közössége.