Városlista
2024. április 24, szerda - György

Hírek

2020. Július 16. 11:44, csütörtök | Belföld
Forrás: mti - illusztráció: pixabay

Elmaradnak az augusztus 20-i nyilvános ünnepségek

Elmaradnak az augusztus 20-i nyilvános ünnepségek

A járványügyi védekezés miatt elmaradnak az augusztus 20-ai ünnepségek, beleértve a tűzijátékot és a légiparádét is, az egyetlen kivétel a tisztavatás lesz

- jelentette be a csütörtöki kormányinfón a Miniszterelnökséget vezető miniszter. Gulyás Gergely indoklásként azt mondta, a fertőzés veszélyét leginkább az ilyen tömegrendezvények hordozzák magukban.

A miniszter hozzátette, ha lehet, akkor később megtartják ezeket az ünnepségeket, de idén nagy valószínűséggel teljes egészében elmaradnak.

Arra is kitért, hogy a nagyobb, de akár a kisebb országok különböző térségeiben is rendkívül eltérő lehet a fertőzöttség mértéke. Emiatt a kormány indokoltnak látta, hogy az adott országokon belül egyes régiókra, tartományokra is meg lehessen állapítani eltérő besorolást.

Magyarországon az aktív fertőzöttek száma folyamatosan csökken, a térségben is a legbiztonságosabb, legvédettebb országok egyike vagyunk - hangsúlyozta. Azokban a környező országokban, ahol korábban nőtt a fertőzések száma - Szerbia és Ukrajna kivételével - az elmúlt napokban kedvező folyamatok láthatók, ezért további szigorításokra jelenleg nincs szükség - mondta.

A szabályok betartása azonban szükséges, továbbra is érvényben van a maszkviselésre vonatkozó kötelezettség az üzletekben és tömegközlekedési eszközökön, ahogy maszkot kell viselniük a vendéglátóipari egységek dolgozóinak is - hívta fel a figyelmet.

Ötszáz fő feletti zenés táncos rendezvényeket továbbra sem lehet tartani - emelte ki. A zenészek érthető okokból enyhítéseket szeretnének, de augusztus 15-éig a kormány ezen nem tervez változtatni - közölte. Július végén születhet döntés arról, hogy legyen-e változás, vagy sem, de ma több érv szól amellett, hogy augusztus 15. után se lehessen ilyen rendezvényeket tartani - mondta. Hozzátette: a kabinet készen áll arra, hogy - az európai minták alapján - támogatást nyújtson a magyar zeneipar szereplőinek, de nehéz jó, átlátható és méltányos támogatási rendszert kidolgozni - tette hozzá.

Fotó: MTI

Kérdésre válaszolva Gulyás Gergely kifejtette: az országos tisztifőorvos és az operatív törzs is úgy foglalt állást, nem érdemes kockáztatni, ne változtassanak azokon a járványügyi szabályokon, amelyeknek köszönhetően folyamatosan csökken a fertőzöttek száma. A miniszter sajnálatát fejezte ki az augusztus 20-ai ünnepségek elmaradása miatt, ugyanakkor jelezte, a már beszerzett eszközök jövőre is felhasználhatók.

Kiemelte, az alkoholfogyasztás szempontjából nagy különbség van a labdarúgó mérkőzések, valamint a zenés-táncos rendezvények között, utóbbiak esetében ugyanis nem garantálható úgy a megfelelő távolságtartás, mint a stadionokban.

A miniszter ugyancsak kérdésre elmondta, a karantén elhagyásához szükséges tesztek hivatalos úton, a háziorvoson keresztül vagy magánúton is beszerezhetők.

Az országok kategorizálására vonatkozó kérdésre válaszolva közölte: először a tisztifőorvos tesz javaslatot a besorolásra az operatív törzsnek, amely aztán a kormánynak tesz ajánlást. Az országok három kategóriába sorolásával azt próbálták lehetővé tenni, hogy a beutazás ne legyen kizárt, de a biztonság érdekében szigorítottak a feltételeken - mutatott rá.

A miniszter szerint bár a legkisebb kockázat a határok teljes lezárása lenne, ez nem volna méltányos megoldás, főleg mivel nagyon sok magyar él külföldön. Elmondta: aki igazolni tudja, hogy túlvan a megbetegedésen, mentesül az utazási korlátozások alól.

A lélegeztetőgépekkel kapcsolatban elmondta, gyakran nagyon nehéz körülmények között szerezték be azokat, legrosszabb esetben pedig nyolc-tízezer gép lehet szükséges Magyarországon.

Újabb kérdésre kifejtette: a gyöngyöspatai iskolaügyben valójában mindenki vesztes, azok is, akik az "állítólagos szegregáció" miatt néhány millió forinthoz jutnak. Őket ugyanis oktatással kellett volna pótolni, ha az oktatás során veszteséget szenvedtek - mondta.

Elfogadhatatlan, hogy évtizedek után néhány millió forintot fizetnek családoknak, amelyek ezért semmilyen formában nem dolgoztak meg - fogalmazott.

A miniszter elmondta, a kormánytöbbség korábban lehetővé tette, az országgyűlési képviselők is szankcionálhatók legyenek gyűlöletbeszéd alkalmazása esetén, ezért a jelenlegi házszabály lehetőséget ad arra, hogy a Ház szigorúan járjon el a Deutsch Tamás fideszes EP-képviselő által antiszemita megnyilvánulással vádolt jobbikos Nunkovics Tiborral szemben.

Gulyás Gergely, az MSZP álmentőst bemutató videójával kapcsolatban úgy fogalmazott, jó lenne, ha a baloldal négy-öt évente nem azzal akarna feltűnni, hogy hamis videóban rágalmazza a kormányt.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 12:07, kedd | Belföld

Szijjártó Péter: újabb légijárat indul nyártól Magyarország és Kína között

Újabb légijárat indul Magyarország és Kína között, idén nyártól már egy hatodik kínai nagyváros, Hszian is közvetlenül elérhető lesz Budapestről

2024. Április 23. 12:03, kedd | Belföld

Varga Mihály: az IMF is megerősítette, a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára

Az Európai Bizottság után a Nemzetközi Valutaalap (IMF) is megerősítette: a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára, jövőre az uniós rangsor élmezőnyében lehet

2024. Április 23. 06:54, kedd | Belföld

Faültetési napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet

Április 22-e, a Föld napja alkalmából Nemzeti Faültetési Napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet országos közössége.