Városlista
2024. április 16, kedd - Csongor

Hírek

2012. Február 03. 13:29, péntek | Belföld
Forrás: mno.hu/MTI

Elkezdődött: piros riasztás kilenc megyére

Elkezdődött: piros riasztás kilenc megyére

Már kora este elkezdődhet a havazás a fővárosban. Az OMSZ kilenc megyére adott ki piros riasztást. A déli órákban már intenzív havazás lesz több déli megyében.

A Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Imolán volt a leghidegebb: mínusz 20,9 fok.

Piros riasztást adott ki szombatra az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ) 9 megyére. Egyes helyeken 24 óra alatt 30 centimétert is meghaladó hó várható, és több helyen hófúvás is lehet. A havat hozó ciklon a korábban vártnál gyorsabban tolódhat észak felé, így Budapesten már kora este szállingózhat a hó. A reggel 5 órai észlelések szerint az ország déli részén, Borjád, Pécs és Vízvár körzetében már szállingózást jelentettek. Ma reggel a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Imolán volt a leghidegebb, -20,9 fokot mutattak a hőmérők. A szomszédos Jósvafő csupán 1 tized fokkal maradt el: ott -20,8 fok volt. Szombatra virradó éjszaka a havazás a Kárpát-medence északnyugati részére is átterjed.

A várható nagy mennyiségű havazás, illetve hófúvás miatt nyolc megyében szombatra már narancssárga, vagyis másodfokú figyelmeztetést adott ki az Országos Meteorológiai Szolgálat. Péntekre viszont a korábban jelzetthez képest jelenleg kevesebb megyében van érvényben figyelmeztetés. A meteorológiai szolgálat honlapja szerint extrém hidegre vonatkozóan már csak Borsod-Abaúj-Zemplén megyében van érvényben citromsárga, vagyis elsőfokú figyelmeztetés. Négy másik megyében – Baranya, Bács-Kiskun, Békés, Csongrád – a havazásra vonatkozóan van érvényben elsőfokú figyelmeztetés.

Másodfokú figyelmeztetést rendeltek el Baranya, Bács-Kiskun, Békés, Csongrád, Hajdú-Bihar és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében. Utóbbi két megyében emellett a hófúvásra vonatkozóan is másodfokú, míg a többi helyen elsőfokú figyelmeztetést adtak ki szombatra. Hófúvásra vonatkozóan másodfokú figyelmeztetést adtak ki Borsod-Abaúj Zemplén és Jász-Nagykun-Szolnok megyére. E két megyében a havazásra vonatkozóan elsőfokú figyelmeztetés van érvényben. Fejér, Heves, Nógrád, Pest, Somogy és Tolna megyére csak a havazás, Győr-Moson-Sopron és Vas megyére pedig a hófúvás miatt, Zalában viszont mindkettőre vonatkozóan elsőfokú figyelmeztetést adtak ki.

Hétfőn újabb mediterrán ciklon érkezése várható, de már kevesebb hó valószínű. Az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzése szerint folytatódik a nagyon hideg idő, legalább tíz napig lényeges enyhülés nem lesz. Pénteken mínusz 5 és mínusz 18 fok között alakul a hőmérséklet, a leghidegebb hétfőn várható. Az előrejelzés szerint mínusz 16 és 21, egyes helyeken mínusz 25 fok is lehet a leghidegebb hőmérséklet.

A kormány arra kér minden szervezetet, intézményt és egyházat, hogy lehetőség szerint nyissák meg az összes olyan helyiséget, ahol a hajléktalanok fűtött helyen vészelhetik át a rendkívüli hideget – közölte a kormányszóvivő csütörtökön. Orbán Viktor szerint nagy próba előtt áll az ország a rendkívüli hideg idő miatt, ugyanakkor nincsenek veszélyben a magyarországi földgázszállítások.


40-50 centiméter

Az ország déli részén szállingózik a hó, a déli órákra viszont már intenzív havazás várható több déli megyében és az ország nagyobb részén – tájékoztatta az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ) munkatársa péntek délelőtt az MTI-t. A havazás vasárnap estig tovább folytatódik, az ország déli részén akár 40-50 centiméter is lehet a hótakaró vastagsága.

Minimálisan 10-12 centiméter

Továbbra is változó vastagságú a jég a Balatonon és a Velencei-tavon, ahol péntek délelőtt még nem volt egyetlen partszakasz sem sportolásra alkalmas; a hétvégén viszont már több településen is tervezik jégpálya kijelölését – jelentette az MTI tudósítója. Csonki István, a Közép-dunántúli Vízügyi Igazgatóság vezetője az MTI-vel pénteken közölte, a sportolásra alkalmas jégvastagság minimálisan 10-12 centiméter, a péntek reggeli mérések szerint azonban még csak 4,5-9 centiméter között váltakozik a jég vastagsága a Balatonon és a Velencei-tavon.

Az elmúlt napok hideg időjárásának köszönhetően mind a Balaton, mind a Velencei-tó vizén megindult a jegesedés, és mindkét tavon folyamatosan változik a jég vastagsága az időjárás függvényében. A vízügy felhívja a sportolni vágyók figyelmét, hogy az egyes partszakaszokon és a nyílt vízfelületen is eltérő lehet a jég vastagsága, ezért kérik, hogy csak a sportolásra kijelölt területeken menjen mindenki a jégre. A péntek reggeli, a parttól 4-10 méterre történő mérések során Siófoknál 6 centiméteres, Keszthelynél is 6 centiméteres, Balatonakalinál 4,5 centiméteres, és a Velencei-tavon Agárdnál 9 centiméteres jégvastagságot mértek a vízügy szakemberei.

Készültség az Észak-Dunántúlon

Elsőfokú jégvédelmi készültség lépett életbe pénteken reggel hat órakor a Dunán Rajkától Szobig, valamint a Mosoni-Duna hajózható, Győr és Vének közötti szakaszán – áll az Észak-dunántúli Vízügyi Igazgatóság közleményében. Intenzív jegesedés kezdődött a Rábán, a Lajtán és a Marcalon, valamint a Répce árapasztón. A vízügyi figyelőszolgálat folyamatosan működik, a jégtörő hajók felkészítése megkezdődött – tudatták.

Otthonában találtak rá

Kihűléstől mentettek meg egy férfit Ófehértón a Máriapócsi rRendőrőrs munkatársai, akik fűtetlen otthonában találtak rá a 65 éves helyi lakosra, az idős embert az önkormányzat közreműködésével a helyi öregek otthonában helyezték el – közölte a rendőrség pénteken az MTI-vel.

Jár a komp

A Balatonon egyre vastagabbá hízó jég ellenére egyelőre közlekedik a kompjárat Szántód és Tihany között, az azonban az éjszakai fagyok hatásától függ, hogy a következő napokban is el tud-e indulni – tájékoztatta Kovács Miklós, a Balatoni Hajózási Zrt. központi állomásfőnöke az MTI-t pénteken.

A szakember beszámolója szerint a balatoni kompjárat útvonalán a víz állandó mozgása miatt lassúbb a jegesedés, ezért tudták még az elmúlt napokban is elindítani a járatokat. Alapvetően az éjszakai fagyok hatásától függ, meddig tudják tartani a menetrendet.

Reggelente üzemkezdés előtt dől el, hogy beindulhat-e aznap is a közlekedés a tó két partja között – fejtette ki. Hozzátette: a kompok 1-2 centiméteres jégvastagság feltörésére képesek, annál vastagabb jég már sérülést okozhat a hajtóműben.

A balatoni komp jelenleg a szokásos téli menetrend szerint közlekedik, óránként indítva járatokat: Szántódról 7-17 óra között, Tihanyról 7:30 és 17:30 óra között.

Még szerdán esett el

Elesett a háza udvarán és kihűlt egy férfi Mezőkövesden, Miskolcon viszont három ember életét sikerült megmenteni lakossági bejelentés alapján – közölte a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Rendőr-főkapitányság szóvivője pénteken az MTI-vel.

Egyedné Novodonszki Éva elmondta: a kocsmából hazafelé tartó mezőkövesdi férfi még szerda este esett el a saját udvarán. Feltehetően nem tudott felállni, és mire megtalálták a mínusz 15 Celsius-fokos hidegben, kihűlt.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 16. 13:10, kedd | Belföld

Egykori egyetemének ajánlotta fel Nobel-díjának másolatát Karikó Katalin

Egykori alma materének, a Szegedi Tudományegyetemnek (SZTE) ajánlotta fel Nobel-díjának másolatát, valamint az elismeréssel járó összeget Karikó Katalin.

2024. Április 16. 07:54, kedd | Belföld

Megállapodtak a bérekről az Audi Hungaria Zrt.-nél

Megállapodtak a bérekről az Audi Hungaria Zrt.-nél: a tárgyalódelegációk közötti egyhetes együttműködés után a szakszervezet hétfői bizalmi értekezlete elfogadta a mukaadóval közösen kidolgozott ajánlatot.

2024. Április 16. 07:53, kedd | Belföld

Szijjártó Péter büszkeségének adott hangot a demokrácia magyarországi helyzete kapcsán

Amennyiben a magyar lakosság nem lenne elégedett a kormánnyal, akkor nem nyerték volna kétharmados többséggel az utóbbi négy választást - mondta.

2024. Április 16. 07:48, kedd | Belföld

A Fidesz a valaha volt legerősebb EP-kampányra készül

A Fidesz a valaha volt legerősebb európai parlamenti (EP) kampányra készül, mert a június 9-ei választás tétje óriási: háború vagy béke, erről kell dönteni