Városlista
2024. április 27, szombat - Zita

Hírek

2014. Június 17. 10:55, kedd | Belföld
Forrás: MTI

Elbontott rámpa miatt kértek végrehajtást az esztergomi önkormányzat ellen

Elbontott rámpa miatt kértek végrehajtást az esztergomi önkormányzat ellen

Az esztergomi Bástya Áruház tulajdonosa végrehajtást indított az önkormányzat ellen, mivel az a jogerős ítélet ellenére nem állítja helyre az áruházba vezető gyalogos rámpát, amelyet 2009-ben birtokháborítást elkövetve bontatott el - mondta az áruház tulajdonosának ügyvédje kedden az MTI-nek.

Kreisz Gyula közölte: a napokban lejárt a határidő, ameddig a rámpát helyre kellett volna állítani, és erre levélben figyelmeztették is az önkormányzatot. Miután választ nem kaptak, az Esztergomi Járásbíróságnál megindították a végrehajtást.
A bíróság kilencvennapos határidőt adott az önkormányzatnak, hogy önként hajtsa végre a jogerős ítéletet. Végső esetben elképzelhető, hogy a végrehajtó az újjáépítéshez szükséges pénzt szedi be az önkormányzattól - tette hozzá az ügyvéd.
Tétényi Éva (független) polgármester az MTI-nek elmondta, a bíróság olyan rámpa visszaépítésére kötelezte az önkormányzatot, amely a mai előírásoknak nem felel meg, mert a dőlésszög miatt kerekesszékkel és babakocsival nem lehet biztonságosan közlekedni rajta.
A polgármester hozzátette, az önkormányzat a helyzet megoldása érdekében megvásárolt egy földrészletet a rámpa közelében, hogy oda mozgássérültliftet telepítsenek, de az áruház tulajdonosa elzárkózott ettől a megoldástól.
A Bástya Áruház felső szintjére vezető rámpa közepét 2009 júliusában, egy hétvégén meglepetésszerűen bontatta el az önkormányzat, a tulajdonosok értesítése nélkül. A létesítményt 1980-ban az áruházzal együtt építették, hogy gyalogosan fel lehessen jutni az öt méter magasban kialakított passzázsról nyíló üzletekhez.
Az MTI birtokába került jogerős ítélet az ügyben az önkormányzat és a többségi tulajdonában lévő beruházó, a Regia Civitas Kft. együttes felelősségét állapította meg. A bontással birtokháborítást követtek el, a munkálatokat engedély nélkül végezték, a jogellenes állapot a mai napig fennáll - mondták ki.
Az ítélet indoklása szerint a bontásra Meggyes Tamás volt polgármester levélben kérte meg a kft.-t. A 2009. június 6-ai, hétfői dátummal kelt irat "korábban szóban kiadott megrendelésre" hivatkozik.
Kreisz Gyula elmondta, a rámpa lebontásával a területet egy helyrajzi számon akarták egyesíteni, az ingatlanra városi szálloda- és fürdőkomplexumot terveztek, amelyből engedélyek hiányában végül egyetlen kapavágás sem valósult meg.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Mentőautó ütközött Budapesten, többen megsérültek

Mentőautó ütközött össze egy személyautóval Budapesten a Nagykörúton, a Király utcánál péntek este, a karambolban többen megsérültek.

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Működő gyermekvédelem létrehozását követelte demonstráción Magyar Péter

Működő, a gyermekeket valóban védő gyermekvédelmi rendszer kialakítását követelte Magyar Péter, a volt igazságügyi miniszter volt férje a Belügyminisztérium épülete előtt megtartott demonstráción, pénteken Budapesten.

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Ásványolaj szövetség: a középmezőnyben vannak a magyarországi üzemanyagárak a környező országok között

Európai uniós összehasonlításban a magyarországi benzinárak a 18., a dízelárak a 12. helyen állnak, a környező hat országgal összehasonlítva pedig továbbra is a középmezőnyben van Magyarország

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Szalay-Bobrovniczky Kristóf: azért erősítjük a honvédséget, mert békét akarunk

Azért erősítjük a honvédséget, mert békét akarunk, van mit megvédenünk: van családunk, hazánk, otthonunk, nemzetünk