Városlista
2024. május 6, hétfő - Ivett

Hírek

2021. Február 12. 17:07, péntek | Belföld
Forrás: mti - illusztráció: pixabay

Egyre nagyobb teljesítményű napelemes rendszereket telepítenek a magyar háztartások

Egyre nagyobb teljesítményű napelemes rendszereket telepítenek a magyar háztartások

Egyre nagyobb teljesítményű napelemes rendszereket építenek be a magyar háztartások, az elmúlt években duplájára nőtt a telepített rendszerek mérete - derül ki a Huawei Technologies Hungary napelemes adataiból.

A vállalat jelezte: a háztartások korábban elsősorban a villanyfogyasztást fedezték napelemmel, most viszont már tudatosan sokkal nagyobb energiaigényre terveznek, a fűtést, klímát, vagy az autó töltését is megújuló energiával szeretnék megoldani.

A közlemény szerint a legtöbb háztartásban a jelenlegi igények szerint egy 4-5 kilowattos (kW) rendszer is elég lenne az áramfogyasztás kiváltására, ugyanakkor tavaly már az ennél jóval nagyobb teljesítményű, 6, 8, illetve 10 kW-os inverterek voltak a legkeresettebbek. A fogyasztók a nagyobb teljesítményű, tudású, és a későbbiekben bővíthető napelemes rendszereket keresik.

Az említett példák szerint egy 6 kW teljesítményű napelemes rendszer egy átlagos, ötfős háztartás áramfogyasztásának nagyjából 23 ezer forintos költségét fedezi egy 100-120 négyzetméteres ingatlannal számolva. A 8 kW-os a villanyszámla kiváltását és a fűtésköltség csökkentését jelentheti, míg egy 10 kW teljesítményű inverterrel szerelt rendszerrel a háztartás teljes áramfogyasztásának és elektromos fűtésének kiváltása megoldható.

Az elektromos autóval rendelkező vásárlók jellemzően a 12 kW-os invertereket keresik, itt már nagy valószínűséggel a fűtést klímával, hőszivattyúval váltják ki. A legnagyobb, 20 kW teljesítményű lakossági inverter beépítésére is volt már példa, ez már egyértelműen azt feltételezi, hogy az ingatlanban minden villanyról működik, a fűtés, a hűtés, a vízmelegítés, emellett elektromos autókat is töltenek, illetve a ház mérete minimum 200 négyzetméter - közölte a Huawei Technologies Hungary.

A vállalat szerint a következő időszak napelemes trendjét az energiatárolóval is rendelkező hibrid rendszerek jelentik majd. Ez a megoldás a napközben megtermelt, de fel nem használt energiát nem a hálózatba táplálja vissza, hanem egy külső akkumulátorba, így az akár éjszaka is rendelkezésre áll.

Ez főként annak lesz előnyös, aki 2024 után bruttó elszámolásra áll át, és a napelemek által megtermelt energiatöbbletet nem éri majd meg neki "eladni" az áramszolgáltatónak. Minden olyan fogyasztó ebbe az elszámolási rendszerbe kerül majd, aki az új otthonfelújítási támogatást választja és 2021. július 1-je után köt az áramszolgáltatóval hálózathasználati szerződést - hívták fel a figyelmet.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:44, hétfő | Belföld

Nagy Márton szerint Magyarország képes meghatározó szereplővé válni az űripar területén

Magyarországot gazdasági ökoszisztémája, infrastruktúrája és szellemi tőkéje egyaránt alkalmassá teszi arra, hogy meghatározó szereplővé váljon az űripar területén

2024. Május 06. 07:49, hétfő | Belföld

Vonat elé hajtott egy kamion Baján

Személyvonat elé hajtott egy kamion hétfő reggel Baja térségében, az 55-ös főút 106-os és 107-es kilométere közötti vasúti átjáróban;

2024. Május 05. 06:00, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai és nyereményei

A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a 18. héten megtartott ötös lottó és Joker számsorsoláson a következő számokat húzták ki:

2024. Május 04. 06:00, szombat | Belföld

Szijjártó Péter szerint az elmúlt években a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg

Az elmúlt évek súlyos kihívásai során a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg, eközben Brüsszel kudarcot vallott a válságokra történő reagálás során