Városlista
2024. április 27, szombat - Zita

Hírek

2016. December 19. 09:59, hétfő | Helyi
Forrás: www.bonyhad.hu, Vizin Balázs

Egy kötetben a múlt, a jelen és a jövő

Egy kötetben a múlt, a jelen és a jövő

Szép számú érdeklődő előtt sikerült bemutatni a Bonyhádi focitörténelem - Bajnokcsapat című kötetet.

– A mai könyvbemutatónak előfeltétele volt a bajnoki cím megszerzése, ezúton is gratulálok a csapatnak, továbbá köszönetet mondok mindazoknak, akik hozzájárultak a megyei I. osztályban elért sikerünkhöz! – jelentette ki Réger Balázs szombaton a Vörösmarty Mihály Művelődési Központban, a „Bonyhádi focitörténelem, Bajnokcsapat” című kötet bemutatója alkalmából tartott sajtótájékoztatón. A Bonyhád Völgység Labdarúgó Club (BVLC) elnöke hozzátette, a csapat valamennyi tagja mellett sokan és sokat dolgoztak a siker érdekében, támogatták az egyesület működését, fejlődését – élen a város önkormányzatával, amely a 2015/2016-os szezonban is legfőbb segítőjük volt.

– A játékosoknak a pályán, nekünk azon kívül vannak teendőink – ezt már Filóné Ferencz Ibolya mondta, reagálva Réger Balázs szavaira. Bonyhád polgármestere hangsúlyozta, akárcsak az eddigiekben, a jövőben is számíthat a klub a város vezetésének támogatására, és természetesen igaz ez a többi sport, illetve civil szervezetre is. – A sportegyesületeknek nyújtott 24 millió forintos működési támogatás, valamint a létesítmények ingyenes használata mellett azzal is igyekszünk segíteni őket, hogy olyan pályázati lehetőségeket és támogatókat keresünk, amelyek révén még több forrás juthat a mozgásra, a focira, ezen belül például a BVLC-hez – emelte ki a polgármester, aki a gratuláció mellett a köszönet hangján szólt a könyv szerzőihez. Így Rónai Gáborhoz, a megyei napilap sportrovat-vezetőjéhez, akinek ötlete alapján készült el a 180 oldalas, tartalmas és színes kiadvány. – Amikor felmerült bennem a könyv megírásának gondolata, egy nagyjából 100 oldalas kiadványt céloztam meg, azonban Bölcsföldi Zoltán társszerző kollégám javaslatát elfogadva, a bonyhádi foci történetére is visszapillantottunk. Még előttünk van a „második félidő”, azaz a téma részletességére való tekintettel egy, a mostaninál is vaskosabb kötet összeállítása, kiadása – vetítette előre Rónai Gábor.

Ugyanezen az állásponton volt Bölcsföldi Zoltán is. A BVLC vezetőségi tagja úgy vélte, a bajnokcsapat fotókkal, szöveges tartalommal történő bemutatása mellett fontos, hogy szót ejtsenek a város jelenlegi és elmúlt futballsikereiről, valamint a majosi és a börzsönyi társklubokról. De egyéb érdekességeket, emlékezetes pillanatokat is csokorba gyűjtöttek, amiket ugyancsak jó érzés volt felidézni.

Köllő Roland is múltidézéssel kezdte felszólalását, jóllehet, rögtön hozzáfűzte, hogy ő már sokkal inkább a jelenre és a jövőre fókuszál. A csapat játékos-edzője fontos mérföldkőnek nevezte a bajnoki cím megszerzését – főleg abból a szempontból –, hogy ezt meg kell tudni védeni. Ehhez elmondása szerint továbbra is nagy szükség lesz a csapategységre, ami az előző szezonban is aranyat ért számukra.

– Én focizni szeretek, nem pedig beszélni, ezért rövidebb leszek, mint a többiek: köszönöm a csapattársaimnak, hogy közösen magasba emelhettük a bajnoki serleget. Azt szeretném, ha jövő ilyenkor is lenne egy könyvbemutató, a Bajnokcsapat 2 című – jegyezte meg Pap Roland csapatkapitány.

Az érdeklődők a helyszínen kézbe vehették, megvásárolhatták a kiadványt, amit hétköznapokon 9-11 óra között a Városi Sportcsarnokban Máté Róberttól is beszerezhetnek.

Kiváló programmal folytatódott az este: az első alkalommal – de hagyományteremtő szándékkal – életre hívott Sportbállal. Köllő Roland és Bölcsföldi Zoltán ötletét felkarolva, Lukács József, a rendezvénynek helyt adó művelődési központ igazgató-helyettese szervezte meg a karitatív eseményt, ugyanis a bál bevételét a készülő Bonyhád Lexikon javára ajánlották fel. Mint az a nyitányon elhangzott, a jegyek megvásárlásából több mint 200 ezer forint gyűlt össze. – Örömmel vállaltam a bál védnökségét, hiszen nemes cél érdekében szerveződött. A Bonyhád Lexikon valamennyiünk számára fontos és értékes, ezért azon leszek, hogy a 2017-es költségvetésben a város vezetése elkülönítse azt a forrást, ami még a könyv kiadásához szükséges – biztosította a Steib György vezette szerkesztői csapatot Filóné Ferencz Ibolya.

Jövő karácsonyra szép ajándék lehet a Bonyhád Lexikon

– Lényegében készen vagyunk, 750 szócikket dolgoztunk fel, jelenleg ezek „finomhangolása”, aktualizálása zajlik – válaszolta Steib György arra kérdésre: hol tart a Bonyhád Lexikon létrejötte. A szerkesztést koordináló helytörténész kifejtette, idén augusztus 31-ével lezárták a kéziratot, az ezt követő időszak eseményeit már nem emelik be a sokak által várt kötetbe, amelyet a tervek szerint 2017 decemberében vehetnek kézbe az olvasók.

Steib Györgytől azt is megtudtuk, hogy az előzetes kalkulációk szerint 4,5 millió forintba kerül a Lexikon 1000 példányban történő színes, kemény fedlapos kiadása, amelyből már 3 millió a rendelkezésükre áll. – Az adó 1%-os felajánlásokból 1,2 millió gyűlt össze, Sólyom László, korábbi köztársasági elnök 600 ezret, míg a Tolna Megyei Önkormányzat Közgyűlése 50 ezret biztosított a könyv kiadására. A többi forrást magánszemélyektől és vállalkozóktól kaptuk, ezúton is köszönöm valamennyi kollégám nevében a támogatást – hangsúlyozta a helytörténész, hozzátéve: megtisztelőnek tartja, hogy a december 17-i, első alkalommal szervezett jótékonysági sportbál bevétele is a kötet kiadását segíti.

- Rendkívül megtisztelő, hogy egy társadalmi esemény kiszemeltje lehetett a Bonyhád Lexikon azzal, hogy kiadásának költségeihez hozzájárultak a sportbál résztvevői. Ezúton szeretném megköszönni a segítséget és Lukács Józsefnek is, aki ránk talált ötletével. Azt tudom ígérni, hogy a kiadvánnyal nem leszünk méltatlanok támogatóink megelőlegezett bizalmához - írta Steib György.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 27. 12:16, szombat | PR

Az év felelős foglalkoztatója a Jánosik Kft.

Év felelős foglalkoztatója díjat nyert a Jánosik és Társai Kft. a nagyvállalati kategóriában.

2024. Április 27. 06:00, szombat | Életmód

Erdősítés: Cél, hogy 2030-ra az ország területének 27 százaléka legyen erdős terület

A kormány célja, hogy 2030-ra az ország területének 27 százaléka erdővel, fával borított terület legyen - hangsúlyozta az Agrárminisztérium (AM) parlamenti államtitkára pénteken a Csongrád-Csanád vármegyei Dócon.

2024. Április 27. 06:00, szombat | Kék hírek

Székkel támadt tanárára egy diák, vádat emeltek ellene

A 9. osztályos tanulók a tanórán székkel támadt tanárára az egyik szolnoki iskolában - tudatta a főügyészség helyettes sajtószóvivője pénteken közleményben az MTI-vel.

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Mentőautó ütközött Budapesten, többen megsérültek

Mentőautó ütközött össze egy személyautóval Budapesten a Nagykörúton, a Király utcánál péntek este, a karambolban többen megsérültek.