Városlista
2024. április 28, vasárnap - Valéria

Hírek

2014. Május 11. 05:00, vasárnap | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Egy forintért hármat adott az Unió

Egy forintért hármat adott az Unió

A 10 éves európai uniós tagság során Magyarország minden befizetett forintért cserébe több mint hármat kapott vissza, és eközben a piaci bővülés, a demokratikus berendezkedés irányába mozdultunk el – vélekedett a Rádió Orient műsorában Pelczné Gáll Ildikó. Az európai parlamenti listavezető arra is rámutatott: hiába a támogatás, más ország nem állhat ki érdekeinkért, ezeket csak úgy tudjuk képviselni, ha minél többen szavaznak az EP-választáson.

Támogatnak, de támadnak is

Amikor 2010-ben Pelczné Gáll Ildikót pártja az Európai Parlamentbe delegálta, a legnagyobb hiányosságnak azt látta, hogy választóik nem voltak tisztában azzal, hogy mi is történik valójában Brüsszelben. Ezért feladatául tűzte ki, hogy közelebb hozza az Uniót a magyarokhoz. „Arra azonban álmomban sem gondoltam, hogy ez ily gyorsan meg fog valósulni” - mondta. A politikus úgy látja, mára itthon is sikerült közvetíteni azt az üzenetet, hogy hatékony és értelmes munka folyik az Unióban. A sikeres tárgyalásoknak köszönhetően a 2014 - 2020 közötti uniós költségvetési időszakban hazánk kapja az egy főre jutó támogatások tekintetében a második legnagyobb összeget. Emellett a parlamenti csatározásokban is sikeresen lépett fel a magyar kormány: bebizonyosodott a támogatottság ereje és az egyedi, unióstól eltérő válságkezelési mód hatékonysága. „Az erőltetett megszorítások nem vezetnek eredményre, gazdasági növekedés nélkül nem lehet kilábalni a válságból” - emelte ki az alelnök.

Az eltelt 10 esztendő mérlegét tekintve Pelczné emlékeztetett: „mindig is Európa részei voltunk, ez nem volt kérdés”, a gazdasági előnyök mellett pedig a szövetség adta fejlesztési lehetőségeket, a a piacok és a demokratikus berendezkedés irányába történő elmozdulást emelte ki. „Minden befizetett 1 forintra több mint 3 forintnyi támogatást érkezett, összesen közel hétezer milliárd forintot kaptunk az uniótól az elmúlt 10 évben” – a képviselő hozzátette, a következő 7 évben még jobb lehetőségekhez jutunk. Problémaként emelte viszont ki a források eddigi felhasználását: a beruházások többsége nem segítette a gazdaságot, fenntartásuk pedig többletköltségekkel jár. Az új támogatási ciklusban éppen ezért a források 60 százalékát gazdaságfejlesztésre fogják fordítani – ezzel egyben elkerülhetőek a látszatberuházások is.

A támogatás ellenére, Pelczné szerint Magyarországnak hathatósan kell kiállnia érdekeiért az európai közösségben, hiszen versenyhelyzet is van, mindenki magáért kell küzdjön. „Hiába van itthon a legjobb földtörvény, ha Brüsszel ki akarja azt kezdeni” – jegyezte meg a, hangsúlyozva, hogy a megoldást a nagy arányú EP-választási részvételben látja.„Amennyiben nem szavazunk, nem lesz erős nemzeti érdekérvényesítésünk sem' - szögezte le a képviselő.

Így telnek a napok Strasbourgban

Az uniós döntéshozatal három szereplőből áll – ismertette a folyamatot Pelczné– az Európai Bizottság kezdeményező és végrehajtó szerv, az Európai Unió Tanácsa a tagállamok miniszterelnökeit összefogó kormányközi intézmény, míg az Európai Parlament jogalkotó, döntéshozó, ellenőrző szerv. Pelczné kiemelte, a lisszaboni szerződés megkötését követően sokkal intenzívebb feladatot kapott az Unió egyetlen demokratikusan megválasztott szervezete: a parlament a költségvetésben is meghatározó jogalkotó lett.

A tagállamokban megválasztott EP-képviselők szakpolitikai múltjuk alapján kerülnek a parlamenti bizottságokba. Pelczné elmondta, mindenkinek van egy főbizottsága és egy mellékbizottsága. Az itt nyújtott teljesítmény ad lehetőséget a plenáris üléseken való felszólalásokra és a szakmai eredmények elérésére – emelte ki a vendég, aki sok esetben volt az Európai Néppárt vezérszónoka is. A képviselő hozzátette, a Bizottsággal szemben a Parlament működése nagyon átlátható: az összes képviselő felszólalása, véleményalkotása, jelentése, kérdésfeltevése, valamint értékelése megtalálható a honlapon minden hivatalos nyelven.

A képviselők heti munkarendje bizottságaiktól függ: bizonyos területeken, mint például a válságkezelésben sokkal aktívabb munkára van szükség. A Gazdasági Bizottság hetente 3-4, míg a Belső Piaci és Fogyasztóvédelmi Bizottság csak heti 2-3 alkalommal ülésezett az elmúlt időszakban. A havi naptárban bizottsági, frakciós, valamint strasbourgi hetek találhatóak. A vendég hangsúlyozta, egy EP-képviselő életében még hétvégén sincsen üresjárat, ekkorra ütemezik a hazai sajtómegjelenéseket, a lakossági fórumokat, az egyéb a társadalmi megbízatásból eredő feladatokat és konferenciákat.

Az EP munkája során igyekszik az egyensúly megtartására, arra, hogy minden képviselő véleménye érvényesüljön. A feladatok végrehajtásában nagy szerepe van a képviselők és a frakciók mögött álló szakmai stábnak, a tanácsadó hálózatnak – avatott be a háttérfolyamatokba a Rádió Orient vendége.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 28. 09:04, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai

A televízióban közvetített számsorsoláson az alábbi nyerőszámokat húzták ki szombaton az ötös lottón:

2024. Április 28. 08:51, vasárnap | Belföld

Orbán Viktor Zugligeten folytatta kampánykörútját

A Hegyvidék polgármesterével és polgármester-jelöltjével, Pokorni Zoltánnal és Fonti Krisztinával találkozott kampánykörútja következő állomásán Orbán Viktor miniszterelnök, a Fidesz elnöke szombaton

2024. Április 28. 08:50, vasárnap | Belföld

Nacsa Lőrinc: tarthatatlan és elfogadhatatlan a háborús benzinár

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Mentőautó ütközött Budapesten, többen megsérültek

Mentőautó ütközött össze egy személyautóval Budapesten a Nagykörúton, a Király utcánál péntek este, a karambolban többen megsérültek.