Városlista
2024. május 4, szombat - Mónika

Hírek

2016. Október 20. 09:38, csütörtök | Helyi
Forrás: teol.hu

Civilek tanultak az újraélesztésről

Civilek tanultak az újraélesztésről

Az Újraélesztés Világnapja alkalmából nyílt napot tartottak vasárnap az ország számos mentőállomásán. Megyénkben Szekszárdon, Dombóváron és Bonyhádon várták az érdeklődőket.

Regős Renáta, megyei vezető mentőtiszt elmondta, hogy minél több civilnek szerették volna megmutatni az újraélesztés legegyszerűbb mozdulatait, amelyek adott esetben életet menthetnek. Mint mondta, állampolgári kötelességünk a segítségnyújtás, az emberek azonban sokszor nem tudnak, illetve nem mernek segíteni. Az ilyen kezdeményezésekkel ezen szeretnének változtatni.

A mentőtiszt kiemelte, hogy a felismerés és az azonnali reagálás a legfontosabb egy olyan helyzetben, amikor újraélesztésre lehet szükség. Ha valaki azt látja, hogy egy másik ember rosszul lett, eszméletlen állapotba került, rögtön próbáljon neki segíteni. Ennek része nemcsak az újraélesztés megkezdése, hanem a mentők azonnali tárcsázása is a 104-es segélyhívó számon. A vonal túlsó végén szakember ül, aki pontos utasításokkal segít, amíg meg nem érkeznek a mentők.

– Nem orvosi szintű segítségnyújtást várunk, de a munkánkat nagyban megkönnyíti, ha minél előbb megkezdődik az életmentés, hiszen versenyt futunk az idővel. Másodperceken múlhat egy emberélet, és minden perccel 10-15 százalékkal csökken a túlélés esélye – tette hozzá Regős Renáta.
Az, hogy szép számmal jelentek meg érdeklődők a szekszárdi mentőállomáson, bizonyítja: az emberekben van tenniakarás. Sokan gyermekeikkel együtt érkeztek. A kicsiknek nagy élményt jelentett a mentőautók megtekintése, de érdeklődve figyelték azt is, miként kell befújni, illetve kompressziót gyakorolni. A nyíltnapon lehetőség volt nemcsak a felnőtt, hanem a csecsemő újraélesztés mozdulatainak megismerésére is.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 04. 06:00, szombat | Belföld

Szijjártó Péter szerint az elmúlt években a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg

Az elmúlt évek súlyos kihívásai során a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg, eközben Brüsszel kudarcot vallott a válságokra történő reagálás során

2024. Május 04. 06:00, szombat | Belföld

A Fidesz és a KDNP összes vezető politikusa az országot járja majd a következő hetekben

Megkezdjük a valaha volt legnagyobb, legerősebb európai parlamenti kampány második szakaszát, a Fidesz és a KDNP összes vezető politikusa az országot járja majd a következő hetekben

2024. Május 04. 06:00, szombat | Bulvár

Kövér László az Ománi Szultánság Súra Tanácsának elnökét fogadta

Khálid bin Hilál Al-Máváli sejket, az Ománi Szultánság Súra Tanácsának elnökét fogadta Kövér László, az Országgyűlés elnöke az Országházban - közölte az Országgyűlés Sajtóirodája pénteken az MTI-vel.

2024. Május 03. 17:39, péntek | Életmód

Kulka Jánost választották a nemzet színészének

Kulka János Kossuth- és Jászai Mari-díjas érdemes és kiváló művészt, a Halhatatlanok Társulatának örökös tagját választották a nemzet színészének - közölte honlapján a Nemzeti Színház pénteken.