Városlista
2024. április 29, hétfő - Péter

Hírek

2012. Október 31. 05:00, szerda | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Címkék könnyítik a gumiabroncs-választást november 1-től

Címkék könnyítik a gumiabroncs-választást november 1-től

Újfajta, egységes címkével kell ellátni minden, az Európai Unióban forgalomba hozott gumiabroncsot az idei év november 1-től.

A színes és informatív jelölések alapján a vásárló segítséget kap, hogy megismerje az adott gumiabroncs legfontosabb jellemzőit, bár ezek nem tartalmaznak kritériumokat a téli útviszonyok között igazán fontos tulajdonságokról.

„Komoly biztonsági kockázatot jelent olyan téli gumikkal nekifutni a havas időszaknak, amelyek nyáron is az autón voltak. A magyar autósok jelentős része idén tavasszal nem cserélte le téli abroncsait, sok autós a nyári szezonban is téli gumikon közlekedett. A téli hőmérsékleti és útviszonyokra fejlesztett abroncsok a meleg időben sokkal jobban elhasználódnak, mint a nyári gumik. Ezek az abroncsok már nem nyújtják azt az irányíthatóságot és tapadást, mint amit a múlt télen megszokhattak az autótulajdonosok. A téli szezon előtt érdemes időben ellátogatni egy gumiszervizbe, ellenőriztetni az abroncsok állapotát, és szükség esetén újra cserélni őket„ - fogalmazta meg a témához kapcsolódóan Rábai Dániel, a Magyar Gumiabroncs Szövetség elnökségének tagja.

A gumiabroncs címke gyakorlatilag úgy néz ki, mint a háztartási gépeken található energiaosztály-besorolások: az ABC-betűi és színes sávok jelölik, hogy az adott gumiabroncs mennyire jól teljesít.

Az egyik ilyen címke a gördülési ellenállás nagyságáról, vagyis lényegében az üzemanyag-hatékonyságról tudósít, a másik pedig az úgynevezett nedves tapadási mutatót, azaz a vizes úton szükséges fékút hosszát szemlélteti. Csakúgy, mint a háztartási berendezéseknél, az A-kategóriás abroncsok a legjobbak, míg a G-kategóriába soroltak a leggyengébbek.

A harmadik címke a kerekek által keltett külső zaj mértékére utal. A pontos decibel-érték mellett a hangszóró-jel előtti fekete hanghullámok száma mutatja, hogy csendesebb vagy épp hangosabb abroncsot készülünk vásárolni.

Morenth Péter, a Magyar Gumiabroncs Szövetség ügyvezető elnöke szerint: „A címkézésre azért is van szükség, mert a modern gumiabroncsokról ránézésre vagy tapintásra az átlagos autós nagyon keveset tud megállapítani, így nehezen is tud eligazodni a többtucat gyártó számtalan terméke között. Az új abroncs kiválasztásában segíthet az abroncscímke, amit mindenképpen érdemes keresni gumiabroncs-vásárláskor. Ugyanakkor fontos, hogy az autósok a legmegfelelőbb téli gumiabroncsok vásárlásakor forduljanak más információs forrásokhoz, így az ADAC intézet és autós magazinok tesztjei is nézzék át, és kérjék ki a gumiabroncs szerviz munkatársának szakmai véleményét is, mert a címkézés a téli gumiabroncs választásban nem segít.'

A gumiabroncsok felcímkézésétől azt várja a hét legjelentősebb hazai gumiabroncsgyártó céget tömörítő szakmai érdekszövetség, hogy a hatékonyabb és energiatakarékosabb típusok elterjedése jelentős gazdasági és környezetvédelmi előnyökkel is jár.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 28. 09:04, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai

A televízióban közvetített számsorsoláson az alábbi nyerőszámokat húzták ki szombaton az ötös lottón:

2024. Április 28. 08:51, vasárnap | Belföld

Orbán Viktor Zugligeten folytatta kampánykörútját

A Hegyvidék polgármesterével és polgármester-jelöltjével, Pokorni Zoltánnal és Fonti Krisztinával találkozott kampánykörútja következő állomásán Orbán Viktor miniszterelnök, a Fidesz elnöke szombaton

2024. Április 28. 08:50, vasárnap | Belföld

Nacsa Lőrinc: tarthatatlan és elfogadhatatlan a háborús benzinár

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Mentőautó ütközött Budapesten, többen megsérültek

Mentőautó ütközött össze egy személyautóval Budapesten a Nagykörúton, a Király utcánál péntek este, a karambolban többen megsérültek.