Városlista
2024. május 19, vasárnap - Ivó, Milán

Hírek

2016. Szeptember 06. 05:00, kedd | Helyi
Forrás: teol.hu

Bronzérem Pekingből

Bronzérem Pekingből

Bronzérmet szerzett a földrajz diákolimpián Stein Ármin, a Bonyhádi Petőfi Sándor Evangélikus Gimnázium diákja, illetve immár a Budapesti Műszaki Egyetem hallgatója.

Augusztusban 47 ország 4-4 diákja mérte össze földrajzi tudását Pekingben a Nemzetközi Földrajzi Olimpián. A magyar csapatból Stein Ármin Krisztián, a Bonyhádi Petőfi Sándor Evangélikus Gimnázium diákja kiemelt bronzéremmel térhetett haza.

Ármin elmondása szerint az angol nyelvű verseny első fordulójában komplex kérdésekre kellett rövidebb-hosszabb válaszokat megfogalmazniuk. A terepi feladatok voltak a legizgalmasabbak. Először egy kereszteződésbe vitték el őket, ahol a forgalomszámlálás elvégzése után és háttéranyagok birtokában kellett egy, a közlekedés fenntarthatóságát, használhatóságát növelő tanulmányt készíteniük. A fiatalember ezt - nagyon leegyszerűsítve - a gyalogos forgalom alul vagy felül való elvezetésével oldotta volna meg. A feladat második elemében egy lakópark zöldövezetének fejlesztését kellett kidolgozniuk, szintén a fenntarthatóság és az élhetőség javításának szem előtt tartásával. Ármin kiemelte, a tervezés során arra is figyelniük kellett, hogy európai helyett „ázsiai fejjel” gondolkodjanak. Az utolsó feladat során egy meglehetősen ingadozó vízállású folyó partján kialakított rekreációs övezetet kellett fejleszteniük, beleszámítva a vízállás egyenletessé tételének megoldását is.

Még a verseny előtt össze kellett állítaniuk egy bemutatót egy magyar találmányról, amihez témául a Rubik kockát választották, valamint készíteniük kellett egy plakátot, amely Magyarország egyik jó városfejlesztési tervét ismerteti. A diákok Szolnokot mutatták be. Ármin hangsúlyozta, nagyon büszkék rá, hogy ez a poszter azok között kapott helyet, amelyeket kiállítottak az IGU, az olimpiát szervező Nemzetközi Földrajzi Unió kongresszusán, amelyen a világ legjobb szakemberei vesznek részt.

A diákok szabadidejükben megismerték az ország egy kis szeletét is. A verseny hat napja alatt jártak a Tiltott Városban, a Mennyei Béke terén, a Nyári Palotában, a Nagy Falon és az olimpiai faluban. Eljutottak egy kínai piacra is, ahol a szűk utcákban minden volt, amit csak el lehet képzelni: skorpiók, sáskák, tengeri csillagok, csikóhalak, minden színben és formában, élve és sütésre készen. A verseny után négynapos túrát is szerveztek a fiataloknak. Jártak Hszianban, Kína egykori fővárosában. Ez volt az első település a világon, amelynek lakosságszáma meghaladta az egymilliót.

Megnézték az agyaghadsereget, és eljutottak a Hua Shan hegyre, bolygónk egyik legveszélyesebb turista látványosságára, ahol biztosítás nélkül, szédítő magasban lehet lélekvesztőnek tűnő lépcsőkön és létrákon haladni.
Mint azt az ifjú egyetemista elmondta, hatalmas élményben volt részük, amely szélesítette látókörüket, hogy jobban megértsék az őket körülvevő környezet, a világ működésének rendjét, összefüggéseit.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 18. 16:00, szombat | Belföld

Baleset-tűz

Meghalt egy ember egy dombóvári háztűzben

2024. Május 18. 11:00, szombat | Sport

RÖVIDHÍR!

3x3-as olimpiai selejtező - Győzött a férfi válogatott, szombaton dől el a továbbjutás

2024. Május 18. 11:00, szombat | Életmód

Kormány-egészség

Hornung Ágnes: ismét támogatásra pályázhatnak az 1-es típusú diabétesszel foglalkozó civil szervezetek

2024. Május 18. 09:24, szombat | Külföld

Voks 24 - Volt, amikor egy EP-mandátumhoz 116 ezer szavazat is elég volt

Az eddigi legmagasabb európai parlamenti (EP-) választási részvételnél, 2019-ben, csaknem 174 ezer szavazatra volt szükség ahhoz, hogy egy európai parlamenti (EP-) lista átlépje Magyarországon az 5 százalékos küszöböt