Városlista
2024. május 6, hétfő - Ivett

Hírek

2022. Június 21. 15:08, kedd | Külföld
Forrás: mti/illusztráció: pixabay

Botrányosnak nevezte az üzemanyag várható drágulása körül kialakult helyzetet a szlovén kormányfő

Botrányosnak nevezte az üzemanyag várható drágulása körül kialakult helyzetet a szlovén kormányfő

Botrányosnak nevezte hétfőn Robert Golob szlovén kormányfő az üzemanyag várható drágulása körül kialakult helyzetet.

A keddi áremelkedés előtt az emberek megrohamozták a benzinkutakat, ami országszerte ellátási problémákhoz vezetett. Ljubljana spekulációt lát háttérben.

"Szerintem ez minden szempontból botrány" - mondta Golob, megjegyezve, hogy a kereskedőknek előre kellett volna látniuk a kereslet növekedését, és jobban fel kellett volna rá készülniük.

"Ügyelni kellett volna arra, hogy ne fogyjon el az üzemanyag országszerte egyszerre" - fogalmazott.

Úgy vélte: a helyzettel előre lehetett számolni, és megfelelő lépéseket lehetett volna tenni.

Golob jelezte: még várja a piaci ellenőrök jelentését, akik megvizsgálták, hogy a kiskereskedők betartották-e a jelenlegi árszabályozást, valamint ellenőrizték az eladásokat és készleteket, továbbá a fogyasztóvédelmi előírásokat.

Luka Mesec munkaügyi miniszter szerint spekulációról van szó, és az üzemanyag-kiskereskedők szándékosan nem akartak üzemanyagot eladni az áremelés előtt.

"Ez azt jelenti, hogy a válságot a saját profitjuk növelésére használják fel, és az embereket szegénységbe taszítják, hogy pénzt kereshessenek a krízis idején" - húzta alá.

Hozzátette: ez nem csak tisztességtelen, hanem erkölcsileg is helytelen, és "a legszigorúbb büntetést" kell kapniuk a spekulánsoknak.

A hétvégén megnőtt a kereslet az üzemanyagok iránt, miután a kormány a múlt héten úgy döntött: június 21-től megszünteti az árszabályozást, amely szerint az 95-ös benzin kiskereskedelmi árát 1,560 euróban, nagykereskedelmi árát 1,540 euróban, a dízel üzemanyag kiskereskedelmi árát 1,668 euróban, nagykereskedelmi árát 1,648 euróban határozta meg. Ehelyett az autópályákon kívüli töltőállomásokon rögzítik a kiskereskedői árrést, míg az autópályákon teljesen liberalizálják a díjszabást.

Ennek a következménye az lett, hogy vasárnap üzemanyagellátási problémák léptek fel az országban. Voltak benzinkutak, amelyek hétfőn már ki sem nyitottak.

A kereskedők azzal védekeztek, hogy az üzemanyag iránti kereslet jóval meghaladta a hosszú távú napi átlagot, ez pedig egyes kutaknál hiányhoz vezetett. A kormány azonban spekulációt lát a háttérben, és ellenőröket küldött a terepre.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:42, hétfő | Külföld

Nem hadászati nukleáris fegyverek bevetését imitáló hadgyakorlatot rendelt el az orosz elnök

Utasította az orosz fegyveres erők vezérkarát Vlagyimir Putyin orosz elnök, hogy készüljön fel egy olyan hadgyakorlatra, amelyen nem hadászati nukleáris fegyverek használatát fogják gyakorolni

2024. Május 02. 06:45, csütörtök | Külföld

Molotov-koktélt dobtak egy varsói zsinagógára

A gyanú szerint egy lengyel állampolgárságú fiatalember próbálta meg felgyújtani szerdán a Nozyk zsinagógát Varsóban, a politikai vezetők elítélték a történteket.

2024. Április 29. 17:26, hétfő | Külföld

Európai Autógyártók Szövetsége: sokkal több töltőpont szükséges az uniós klímacélok eléréshez

Az Európai Unióban évente a jelenleginél nyolcszor több elektromos járművek feltöltéséhez szükséges infrastruktúrát kell telepíteni 2030-ig az uniós klímasemlegességi célok eléréséhez

2024. Április 29. 17:24, hétfő | Külföld

Romlott áprilisban a gazdasági hangulat az euróövezetben és az EU-ban

Áprilisban a várt javulás helyett romlott a gazdasági hangulat az euróövezetben és az EU-ban az Európai Bizottság Gazdasági és Pénzügyi Főigazgatósága, a DG ECFIN (Directorate General for Economic and Financial Affairs) hétfői jelentése