Városlista
2024. április 23, kedd - Béla

Hírek

2021. Október 16. 15:09, szombat | Belföld
Forrás: mti - illusztráció: pixabay

Beton fedlap sújtott halálra egy munkást - elítélték a baleset okozóit

Beton fedlap sújtott halálra egy munkást - elítélték a baleset okozóit

Halált okozó, foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés vétsége miatt első fokon, nem jogerősen fejenként 1 év 4 hónap, két évre felfüggesztett fogházra ítélte,

valamint építőipari foglalkozásától egy évre eltiltotta és a bűnügyi költség megfizetésére kötelezte a Szombathelyi Járásbíróság azt a munkavezetőt és munkagépkezelőt, aki miatt tonnás beton fedlap esett egy munkásra - tájékoztatta a Szombathelyi Törvényszék sajtószóvivője pénteken az MTI-t.

Tóth András az ítélet indoklását ismertetve felidézte, hogy a halálos munkahelyi baleset 2019 nyarán történt Szombathelyen, egy távhővezeték javítása során. Az elsőrendű vádlott a hibaelhárítás gyakorlati irányításáért volt felelős, a másodrendű vádlott munkagépkezelőként, a sértett pedig fűtésszerelőként dolgozott.

A meghibásodott vezeték egy 2,5 méter mélyen lévő szerelőcsatornában futott, amelyről a földet és beton fedlapot a munkagéppel távolították el - írta le az eset körülményeit.

A másodrendű vádlott a terepviszonyok miatt az egytonnás beton fedlapot csak függőleges helyzetig tudta felállítani, ezért - szabálytalanul - a talpakkal rosszul lerögzített árokásó-rakodógép kanalával támasztotta ki.

Miután a hibás csőszakaszt megtalálták, a sértett lement a munkagödörbe és megkezdte a hiba elhárítását, az elsőrendű vádlott pedig közben a cég telephelyére ment a javítási anyagokért.

A gép megbillent, a beton fedlapot tartó kanál elmozdult, a tonnás fedlap pedig a szerelőcsatornában dolgozó sértettre dőlt és a halálát okozta.

Ítéletének indoklásában a bíróság leszögezte: az elsőrendű vádlott mint munkahelyi vezető eltűrte, hogy a beton fedlap a szabályokat megszegve legyen kitámasztva, és úgy távozott a helyszínről, hogy nem jelölt ki maga helyett irányítót.

A másodrendű vádlott pedig nem rendeltetésszerűen használta a rakodógépet és nem győződött meg arról, hogy a gép hatósugarában nem tartózkodnak emberek.

Az ügyész mindkét vádlott esetében súlyosbításért, az elsőrendű vádlott és védője felmentésért fellebbezett, míg a másodrendű vádlott és védője tudomásul vette az ítéletet. Az ítélet nem jogerős.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 12:07, kedd | Belföld

Szijjártó Péter: újabb légijárat indul nyártól Magyarország és Kína között

Újabb légijárat indul Magyarország és Kína között, idén nyártól már egy hatodik kínai nagyváros, Hszian is közvetlenül elérhető lesz Budapestről

2024. Április 23. 12:03, kedd | Belföld

Varga Mihály: az IMF is megerősítette, a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára

Az Európai Bizottság után a Nemzetközi Valutaalap (IMF) is megerősítette: a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára, jövőre az uniós rangsor élmezőnyében lehet

2024. Április 23. 06:54, kedd | Belföld

Faültetési napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet

Április 22-e, a Föld napja alkalmából Nemzeti Faültetési Napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet országos közössége.