Városlista
2024. május 7, kedd - Gizella

Hírek

2018. Augusztus 01. 05:00, szerda | Külföld
Forrás: mti - illusztráció: mti archívum

Az év legmelegebb napjával ér véget a július Németországban

Az év legmelegebb napjával ér véget a július Németországban

Az év eddigi legmelegebb napjával ér véget a július Németországban, kedden 39,2 Celsius-fokot mért a szövetségi meteorológiai szolgálat (DWD).

A melegrekordot a Szász-Anhalt tartományi Bernburgban regisztrálták. A csaknem 40 fokos hőséggel július utolsó napja egyelőre csak az idei nyár eddigi legmelegebb napja, de akár a 2015. augusztus 7-én a bajorországi Kitzingenben 40,3 Celsius-fokon beállított történelmi csúcs is megdőlhet, mert napnyugtáig tovább emelkedhet a hőmérséklet - emelte ki a DWD.

A szolgálat havi összesítése szerint szélsőségesen meleg és száraz idő volt júliusban Németországban. Az előzetes adatok alapján az átlaghőmérséklet 20,2 Celsius-fok volt, 3,3 fokkal magasabb a megszokottnál. Így az idei az ötödik legmelegebb július lehet a rendszeres mérések kezdete óta.

A havi csapadékmennyiség országos átlagban négyzetméterenként 40 liter volt, ami 48 százalékkal elmarad a szokásos 78 litertől. Az átlag kiugróan nagy regionális eltéréseket takar, az ország északkeleti részén, például Berlinben május és június után júliusban is alig esett, a leginkább aszályos területeken 5 liternél is kevesebb csapadék hullott négyzetméterenként. Az ország déli részén viszont gyakran volt kiadós eső, Berchtesgaden térségében, az Alpokban négyzetméterenként 150 liter csapadékot regisztráltak.

A napsütéses órák száma 305 volt, csaknem 100 órával meghaladta a sokévi átlagot jelentő 212 órát. A rendszeres adatfelvétel 1951-es kezdete óta csak egyszer, 2006-ban volt naposabb a július Németországban.

A DWD kedden az ország csaknem teljes területére figyelmeztetést adott ki a hőség miatt. A meleg meg is viseli az németeket, egy szintén kedden ismertetett felmérés szerint a lakosság csaknem 50 százaléka küszködik a tartósan magas hőmérsékletből fakadó egészségi gondokkal, főleg levertséggel, vagy fejfájással. A DAK betegbiztosító társaság megbízásából készített kutatás szerint a nők 54 százaléka és a férfiak 36 százaléka szenved a melegtől.

Erdőtűz korábban viszonylag ritkán volt Németországban, de a hónapok óta tartó aszály és a hőség miatt egyre gyakoribb. Kedden a Hessen tartományi Wiesbaden közelében keletkezett erdőtűz, mintegy 2500 négyzetméteren, 30 tűzoltó küzd a lángokkal.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:42, hétfő | Külföld

Nem hadászati nukleáris fegyverek bevetését imitáló hadgyakorlatot rendelt el az orosz elnök

Utasította az orosz fegyveres erők vezérkarát Vlagyimir Putyin orosz elnök, hogy készüljön fel egy olyan hadgyakorlatra, amelyen nem hadászati nukleáris fegyverek használatát fogják gyakorolni

2024. Május 02. 06:45, csütörtök | Külföld

Molotov-koktélt dobtak egy varsói zsinagógára

A gyanú szerint egy lengyel állampolgárságú fiatalember próbálta meg felgyújtani szerdán a Nozyk zsinagógát Varsóban, a politikai vezetők elítélték a történteket.

2024. Április 29. 17:26, hétfő | Külföld

Európai Autógyártók Szövetsége: sokkal több töltőpont szükséges az uniós klímacélok eléréshez

Az Európai Unióban évente a jelenleginél nyolcszor több elektromos járművek feltöltéséhez szükséges infrastruktúrát kell telepíteni 2030-ig az uniós klímasemlegességi célok eléréséhez

2024. Április 29. 17:24, hétfő | Külföld

Romlott áprilisban a gazdasági hangulat az euróövezetben és az EU-ban

Áprilisban a várt javulás helyett romlott a gazdasági hangulat az euróövezetben és az EU-ban az Európai Bizottság Gazdasági és Pénzügyi Főigazgatósága, a DG ECFIN (Directorate General for Economic and Financial Affairs) hétfői jelentése