Városlista
2024. április 28, vasárnap - Valéria

Hírek

2013. Február 25. 05:00, hétfő | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Az Ab-hoz fordult az ombudsman a személyszállítási törvény miatt

Az Ab-hoz fordult az ombudsman a személyszállítási törvény miatt

Az alapvető jogok biztosa a személyszállítási szolgáltatásokról szóló törvény módosításának felülvizsgálat kérte az Alkotmánybíróságtól (Ab), mert az konkrét határidő helyett csak a tömegközlekedés akadálymentesítésének fokozatos megvalósítását írja elő.

Szabó Máté az MTI-hez vasárnap eljuttatott közleményében kifejti, hogy a törvény módosított szövege nem ad megfelelő garanciát és kellő jogalapot arra, hogy belátható időn belül teljes mértékben megtörténjen a járművek, pályaudvarok, állomások és megállóhelyek akadálymentesítése, ezzel lehetővé váljon a tömegközlekedéshez való egyenlő esélyű hozzáférés. Szabó Máté ombudsman indítványának indoklásában arra emlékeztet, hogy - figyelemmel az alaptörvény rendelkezéseire és az Ab korábbi gyakorlatára - a magyar jogi szabályozásnak összhangban kell állnia a nemzetközi szerződésekkel, amelyeknek Magyarország is részese.

A módosítás azonban nemzetközi szerződésbe ütközik, ugyanis sérti az ENSZ 'Fogyatékossággal elő személyek jogairól szóló' egyezményét, amelyet Magyarország is törvénybe iktatott. Ezért az alapjogi biztos kérte az Alkotmánybíróságtól, hogy a kifogásolt rendelkezés nemzetközi szerződésekbe ütközését állapítsa meg, és semmisítse meg az előírást.

A módosított szabályozás emellett sérti az emberi méltóság, az alaptörvényből levezetett mozgásszabadság, a tartózkodási hely szabad megválasztásának elvét is. Jelenlegi formájában ugyanis a törvény nem garantálja és kikényszeríthetővé sem teszi a tömegközlekedési eszközök és állomások mielőbbi akadálymentesítését - vélekedik Szabó Máté.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 28. 09:04, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai

A televízióban közvetített számsorsoláson az alábbi nyerőszámokat húzták ki szombaton az ötös lottón:

2024. Április 28. 08:51, vasárnap | Belföld

Orbán Viktor Zugligeten folytatta kampánykörútját

A Hegyvidék polgármesterével és polgármester-jelöltjével, Pokorni Zoltánnal és Fonti Krisztinával találkozott kampánykörútja következő állomásán Orbán Viktor miniszterelnök, a Fidesz elnöke szombaton

2024. Április 28. 08:50, vasárnap | Belföld

Nacsa Lőrinc: tarthatatlan és elfogadhatatlan a háborús benzinár

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Mentőautó ütközött Budapesten, többen megsérültek

Mentőautó ütközött össze egy személyautóval Budapesten a Nagykörúton, a Király utcánál péntek este, a karambolban többen megsérültek.