Városlista
2024. május 21, kedd - Konstantin

Hírek

2016. Július 01. 08:07, péntek | Helyi
Forrás: teol.hu

Az a jó, ha foszlós a tészta

Az a jó, ha foszlós a tészta

Immár tizenkettedik alkalommal rendezték meg az elmúlt hétvégén a Váraljai Kuglóffesztivált. A hőség visszafogta a részvételt, de így is több mint ezren látogattak el a váraljai parkerdőbe.

Kánikulában, vásári hangulatban telt el szombaton Tolna megye egyik legnagyobb kulináris rendezvénye, a tizenkettedik alkalommal megrendezett Váraljai Kuglóffesztivál. Volt ott minden, ami a fesztivál hangulathoz kell: körhinta, játékok, csillámtetoválás, különféle árukat és ételeket kínáló bódék, sátrak sora.

A fesztivál egy egyszerű falunapból nőtte ki magát országosan is ismert rendezvénnyé. Ez elsősorban a főszereplőnek, a kakaós fahéjas töltelékű váraljai lakodalmas kuglófnak köszönhető, amelynek bemutató dagasztása most is nagy érdeklődésre tartott számot. Az asszonyok körbe állták a teknőt és szorgosan gyúrták a 25 kilogramm lisztből készült tésztát. Örzse nénitől és Máté Béláné Évától megtudtuk, az igazán jó, finom foszlós kuglóf receptje családi örökségük. Annak idején nagy lagzik voltak a faluban, akár 300-400 fős vendégsereggel. Ilyen alkalmakkor legalább kétszáz kuglófot készítettek, két pék sütötte a tésztát. Ez a mennyiség több dagasztásból jött össze, tekintve hogy egy alkalommal 50 kilogramm lisztet dolgoztak fel, amiből 68 kuglófot készült.

A szombati fesztiválra korán el kellett kezdeni a készülődést, hiszen egy ilyen alkalommal nemcsak kétszáz, hanem akár 1000 kuglóf is elfogy. Már a múlt hét elején elkezdték a 250 sütőforma tisztítását, ami önmagában sem kis feladat – mondta Sziebert Éva polgármester. Hozzátette, egyre nehezebb szponzorokat találni, és pályázati lehetőség sincs, így a rendezvény minden évben nagy terhet ró a falura, de sok vállalkozást, civil szervezetet és magánszemélyt illet köszönet a közreműködésért. Elsősorban a Váraljai Hagyományőrző Egyesület asszonyait, akikre a dagasztásnál minden évben lehet számítani.

A tikkasztó hőség a szervezők ellen dolgozott, de ennek ellenére is nagy volt az érdeklődés, különösen az esti programok iránt. Összességében 1200 főre tehető a látogatók száma.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 20. 16:00, hétfő | Belföld

Gyérítik a szúnyogokat

Kilenc vármegyében, csaknem ötvenezer hektáron gyérítik a szúnyogokat

2024. Május 20. 12:00, hétfő | Sport

Kosárlabda

3x3-as olimpiai selejtezőtorna - Magyarország - Csehország

2024. Május 20. 09:00, hétfő | Sport

Labdarúgás-Németország

Legidősebb fia gólja ellenére vereséggel búcsúzott a Hertha kispadjától Dárdai Pál

2024. Május 20. 06:00, hétfő | Belföld

Hajóbaleset Verőcénél

A Dunai Vízirendészeti Rendőrkapitányság hajói