Városlista
2024. április 25, csütörtök - Márk

Hírek

2016. November 24. 09:57, csütörtök | Helyi
Forrás: police.hu

Ablakfeszítéssel ment be a zombai házba

Ablakfeszítéssel ment be a zombai házba

A bonyhádi rendőrök egy soponyai férfit gyanúsítanak a bűncselekmény elkövetésével.

A Bonyhádi Rendőrkapitányság lopás bűntett elkövetése miatt indított nyomozást ismeretlen elkövető ellen.

Egy zombai férfi tett bejelentést a rendőrségre, mert 2016. január 22-én 6 óra 45 perc és 19 óra közötti időben ismeretlen tettes ablakfeszítés módszerével behatolt a lakóházába, majd onnan készpénzt és arany ékszereket tulajdonított el. A lopási kár 300.000 forint, míg a rongálással 120.000 forint kárt okozott az elkövető.

A bonyhádi rendőrök helyszíni szemlét tartottak, majd a nyomozás során beszerzett információk alapján azonosították a bűncselekménnyel megalapozottan gyanúsítható személyt, egy 30 éves soponyai férfit. A rendőrök gyanúsítottként hallgatták ki az elkövetőt, akit a Kisbéri Rendőrkapitányság hasonló bűncselekmény elkövetése miatt már korábban őrizetbe vett. A férfi jelenleg is előzetes letartóztatásban van.

A Bonyhádi Rendőrkapitányság munkatársai a nyomozást befejezték, az ügy iratait a járási ügyészségnek vádemelési javaslattal a napokban átadták.

Az őszi óraátállítást követő időszak velejárója a korai sötétedés, amely kedvező feltételeket biztosít a lakásbetörések elkövetéséhez.

A családi házas lakóövezetekben élő állampolgárok az érintett időszakban gyakrabban találkozhatnak járőröző, vagy különböző ellenőrzéseket végrehajtó rendőrökkel. A rendőrség minden törvényes eszközzel fellép az otthonok védelme, a lakásbetörések megelőzése, megakadályozása érdekében, de fontos, hogy az állampolgárok is tegyenek vagyonbiztonságuk érdekében.

Az őszi, valamint a téli hónapokban délután és kora este az ablakokon kiszűrődő lámpafényből könnyen megállapítható, hogy mely ingatlanban tartózkodnak otthon a lakók. Ha otthonából rövid időre távozik, hagyjon felkapcsolva egy-egy lámpát, esetleg hagyja bekapcsolva tévéjét, rádióját. A sötét és csendes ház a betörők számára csalogató lehet, hiszen nagy a valószínűsége annak, hogy a lakók nem tartózkodnak otthon. Az időzítő fénykapcsolók, vagy energiatakarékos izzók is alkalmasak arra, hogy azt a látszatot keltsék, hogy a ház nem üres.

Érdemes felmérni, hogy mennyire biztonságos a lakóháza. Vajon mindent megtett-e annak érdekében, hogy ne váljon bűncselekmény áldozatává? A modern biztonságtechnikai berendezések sokat számítanak, hiszen gyakran a látványuk is elriaszthatja a betörőket. Egy mozgásérzékelő, egy térfigyelő kamera, vagy egy riasztóberendezés kültéri egysége egyformán üzeni a betörőknek, hogy a ház tulajdonosa felkészült. Az elkövetők nem a kihívásokat keresik, céljuk az, hogy minél kisebb kockázattal szerezzék meg az értékeket. A jó minőségű nyílászárók, vagy a korszerű zárak így nehézséget jelentenek, így az ilyen ingatlanokba ritkábban történik sikeres betörés, sőt a legtöbb esetben már a kísérlet is elmarad. Az ajtót akkor is zárja kulcsra, ha csak rövid időre távozik otthonából, a kulcsot soha ne könnyen elérhető helyre rejtse, tartsa inkább magánál!

Ne csak saját házára figyeljen! Fontos, hogy a lakókörnyezetében történő gyanús eseményekre is megfelelően reagáljon. A betörők nem kedvelik a kíváncsiskodó szomszédokat. Ha gyanús idegeneket lát, kérdezze meg, hogy mit, vagy kit keresnek. Jegyezze meg a kinézetüket, ha járművel közlekednek, írja fel a rendszámot és hívja a rendőrséget!

Ha hosszabb időre, esetleg napokra távozik otthonából, ne feledkezzen meg gondoskodni arról, hogy a postaládája minden nap ki legyen ürítve. Ha az utazásról információkat vagy fényképeket töltene fel az internetes közösségi oldalakra, gondoskodjon a nyilvánosság szintjének biztonságos beállításáról.

Ne tartson otthonában nagyobb összegű készpénzt! Értékeit tárolja biztonságos helyen, lehetőleg rögzített titkos széfben. Vezessen listát értékeiről, jelölje meg azokat egyedi jelöléssel. Tartsa a listát is nehezen hozzáférhető helyen!

Ha gyanús körülményeket észlel, vagy betörtek otthonába, azonnal hívja a 112-es segélyhívót, és a nyomok biztosítása érdekében a lakáson kívül várja meg a rendőrök kiérkezését.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 25. 17:46, csütörtök | Belföld

MÁV: szombattól a második ütemmel folytatódik a tavaszi utómunkálat a győri fővonalon

Szombaton kezdődik a győri vasúti fővonal felújításának második utómunkálati szakasza; a május 9-ig tartó fázisban Bicske és Szárliget között végeznek munkálatokat - közölte a MÁV Zrt. csütörtökön az MTI-vel.

2024. Április 25. 17:45, csütörtök | Belföld

Visszatér a napos, száraz, kora nyárias idő április utolsó hétvégéjére

Visszatér a jellemzően napos, száraz, kora nyárias idő április utolsó hétvégéjén; a hőmérséklet csúcsértéke vasárnap már 25 Celsius-fok körül alakul, de a szél sokfelé lesz élénk -

2024. Április 25. 17:41, csütörtök | Belföld

Gulyás Gergely: a magyar kormány továbbra is békepárti

A magyar kormány továbbra is békepárti, ezen álláspontján az sem változtat, hogy NATO-szövetségesei nagy többsége nem az - mondta a Miniszterelnökséget vezető miniszter csütörtökön Budapesten, a Kormányinfón.