Városlista
2024. április 27, szombat - Zita

Hírek

2013. Január 31. 08:30, csütörtök | Életmód
Forrás: mno.hu

A világ legszebb babafürdetése - videóval

A világ legszebb babafürdetése - videóval

A Thalasso Bain Bébé-módszer vagy rövidebb nevén Baby Spa, amit Sonia Rochel francia újszülöttápoló és csecsemősnővér dolgozott ki, egészen egyedülálló és megdöbbentően új szemszögből közelíti meg a pici babák fürdetésének lehetőségét.

„Amennyira vissza tudok emlékezni, a babaápolás, különösen a babafürdetés nem sokat fejlődött az elmúlt évtizedekben” – írja Sonia Rochel saját honlapján. A két és fél évtizede újszülöttekkel és csecsemőkkel foglalkozó hölgy hosszú ideig gondolkodott azon, vajon miért fordul elő gyakran, hogy a babák sírósak, nyugtalanok egy meleg vízzel teli kiskádban, ami pedig annyira hasonlít a magzatburokból ismerős közegre. Kísérletezni kezdett hát azzal, hogy egészen lelassítja a fürdetéssel járó mozgást, a lehető legóvatosabban változtatva a babák testhelyzetét. A folyamatosan csurgó víz hangja és a lassú, kiszámítható mozdulatok csodát műveltek a picikkel: a videón látható baba gyakorlatilag elalszik a fürdetés alatt, s még az sem zavarja, amikor a víz a szájához, szeméhez ér vagy belemegy a fülébe. Úgy tűnik, a pancsolás ideje alatt a kis újszülött visszatér az anyaméhbeli állapothoz, ahol minden biztonságos, meleg és nyugodt.

Nem véletlen, hogy egy év alatt több mint ötmillióan nézték meg azt a csodálatos videót, amelyen Sonia Rochel egy pár napos kisbabát fürdet ezzel az egészen szokatlan és meghatóan szép módszerrel. „Bárcsak visszamehetnék az időbe, hogy én is így fürdethessem a gyermekeimet” – írja a videót kommentelő anyuka. „Könnyekig meghatott az, ahogy ön a babákkal bánik” – olvasható egy másik hozzászólás. „A mindennapi rohanásban gyakran elfelejtünk lelassítani és meglátni az olyan egyszerű dolgokban a szépséget, mint a víz… köszönöm, hogy időt szán a kisbabákra!” – írja egy harmadik édesanya.

Rochel felhívja rá a figyelmet, hogy a Baby Spa-módszert ő csak két hetesnél fiatalabb babáknál alkalmazza, és a szülők inkább ne próbálkozzanak vele. Ugyanakkor azért ad néhány megszívlelendő tanácsot babafürdetés terén. Aranyszabályai a következők:

– soha ne fürdessünk éhes babát, mert az éhségérzetet még a legfinomabb pancsolás sem enyhíti. A legideálisabb az, ha etetés után 20-30 perccel kezdjük meg a fürdetést

– mivel a fürdetés elálmosítja a babákat, érdemes mindig estére időzíteni

– szülőként legyünk „teljesen ott” a fürdetésen mentálisan és fizikailag egyaránt, ne terelje el semmi a figyelmünket (tévé, telefon stb.)

– készítsünk a kezünk ügyébe mindent, amire szükségünk lehet, mielőtt elkezdjük a fürdetést. Nem kell sietnünk: ha a víz 38 fokos, és a baba feje és teste egészen a vízben van, akkor nem fog megfázni. A szappanozással sem kell túlzásokba esni, hiszen így jobban megőrizzük a baba bőrének természetes védőfunkcióját. A fürdetést akár a mosdókagylóban is végezhetjük, és az sem baj, ha egy kis víz belemegy a kicsi szemébe.

– amikor készen vagyunk, csavarjuk be a babát a törülközőbe, s ha esetleg sírni kezdene, szánjunk rá időt, hogy addig tartsuk szorosan átölelve, amíg meg nem nyugszik.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 27. 06:00, szombat | Életmód

Erdősítés: Cél, hogy 2030-ra az ország területének 27 százaléka legyen erdős terület

A kormány célja, hogy 2030-ra az ország területének 27 százaléka erdővel, fával borított terület legyen - hangsúlyozta az Agrárminisztérium (AM) parlamenti államtitkára pénteken a Csongrád-Csanád vármegyei Dócon.

2024. Április 26. 13:53, péntek | Életmód

A munkabér az elsődleges munkahelyválasztási szempont Magyarországon

A munkahelyválasztásnál a magyar munkavállalók számára 2024-ben is a vonzó munkabér és juttatási csomag az elsődleges, ezt követi a munkahelyi légkör és a munkaadó pénzügyi stabilitása, ahol nem kell tartani a leépítéstől

2024. Április 26. 06:43, péntek | Életmód

Denevérvirológiai kutatás kezdődik a Pécsi Tudományegyetemen

Európai denevérekben előforduló vírusok kutatására indított nemzetközi programban vesznek részt a Pécsi Tudományegyetem (PTE) szakemberei - közölte a baranyai felsőoktatási intézmény az MTI-vel.

2024. Április 24. 06:46, szerda | Életmód

Különleges holdkelte figyelhető meg az égbolton pénteken

Április 26-án különlegesen szép együttállás figyelhető meg az éjszakai égbolton, amelynek során a kelő Hold szoros közelségbe kerül az Antares csillaggal - közölte kedden a Svábhegyi Csillagvizsgáló.