Városlista
2024. május 6, hétfő - Ivett

Hírek

2021. Március 30. 08:00, kedd | Belföld
Forrás: mti - illusztráció: pixabay

A tavaszi árpa és a búza felét már elvetették Zala megyében

A tavaszi árpa és a búza felét már elvetették Zala megyében

A tavaszi árpa, valamint a búza felét már elvetették Zala megyében, a tritikálé- és zabföldeken is megkezdődtek a tavaszi vetési munkák - közölte a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) megyei elnöke hétfőn az MTI-vel.

A tervek szerint a megyében 1700 hektáron tavaszi árpát, ezer hektáron tavaszi búzát, 6000 hektáron szóját vetnek. Kétezer hektáron lucernát, kölest, pohánkát, olajtököt, kisebb területen pedig cukorrépát, burgonyát, zabot, borsót termelnek majd - ismertette Sabján Krisztián.

Tavasz végén 7800 hektáron napraforgó, 25 700 hektáron pedig kukoricamag kerül a földbe.

Az őszi hónapokban a szántóföldi növénykultúrákat közel 50 ezer hektáron vetették el: 16 390 hektáron repcét, 25 670 hektáron őszi búzát, 420 hektáron rozst, 4500 hektáron őszi árpát nevelnek, míg a tritikálé vetésterülete 1765 hektár.

Az őszi vetések 40-50 százaléka jónak, 20-30 százaléka közepesnek minősíthető - jelezte a NAK megyei elnöke. A gazdálkodók repcéből nem jelentettek kipusztulást, de a késő őszi vetésű búzák nehezen bokrosodnak, és jelentős az állományok gombás fertőzöttsége - fűzte hozzá.

Az őszi és koratéli sok csapadék miatt vízzel telített talajok felső rétege már kiszáradt, így a gazdálkodók jól haladhatnak a talajelőkészítésekkel. A repcék és őszi kalászosok fejtrágyázását már befejezték, a vetésekkel párhuzamosan zajlik a gombák elleni védekezés.

A szélsőségesen változó időjárás nem tesz jót az őszi állományoknak és a vetéseknek, hajnali fagyok és a szeles időjárás pedig megnehezíti az aktuális növényvédelmi munkákat - jegyezte meg a megyei elnök.

Címkék: árpa, búza, Zala

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:44, hétfő | Belföld

Nagy Márton szerint Magyarország képes meghatározó szereplővé válni az űripar területén

Magyarországot gazdasági ökoszisztémája, infrastruktúrája és szellemi tőkéje egyaránt alkalmassá teszi arra, hogy meghatározó szereplővé váljon az űripar területén

2024. Május 06. 07:49, hétfő | Belföld

Vonat elé hajtott egy kamion Baján

Személyvonat elé hajtott egy kamion hétfő reggel Baja térségében, az 55-ös főút 106-os és 107-es kilométere közötti vasúti átjáróban;

2024. Május 05. 06:00, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai és nyereményei

A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a 18. héten megtartott ötös lottó és Joker számsorsoláson a következő számokat húzták ki:

2024. Május 04. 06:00, szombat | Belföld

Szijjártó Péter szerint az elmúlt években a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg

Az elmúlt évek súlyos kihívásai során a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg, eközben Brüsszel kudarcot vallott a válságokra történő reagálás során