Városlista
2024. május 18, szombat - Erik, Alexandra

Hírek

2019. Március 25. 07:31, hétfő | Külföld
Forrás: Járai Judit, az MTI tudósítója jelenti

A Pentagon jelentős humanitárius segélyt nyújt a ciklon sújtotta Mozambiknak

A Pentagon jelentős humanitárius segélyt nyújt a ciklon sújtotta Mozambiknak

Az amerikai védelmi minisztérium, a Pentagon 6,5 millió dolláros segélyt nyújt a ciklon sújtotta Mozambiknak - jelentette be a tárca szóvivője vasárnap.

Patrick Shanahan ügyvezető védelmi miniszter felhatalmazta az Egyesült Államok Afrikai Parancsnokságát, hogy tíz napon belül biztosítsa a logisztikai segítséget a segélyek eljuttatásához.

A bejelentés szerint a minisztérium szorosan együttműködik az Egyesült Államok Nemzetközi Fejlesztési Hivatalával (USAID), az amerikai Védelmi Biztonsági Együttműködési Hivatallal (DSCA) és a maputói amerikai nagykövetséggel a szükséges segítség felmérésében és eljuttatásában.

Az Afrika délkeleti részén fekvő Mozambikban március 14-én Beira városánál ért partot az Idai nevű ciklon. Óránkénti 170-180 kilométeres széllökésekkel söpört végig az ország tengerparti vidékein, nyomában 50 kilométeres sávban óriási áradások is pusztítanak.

A mozambiki kormány közlése szerint a természeti katasztrófa csaknem 500 halálos áldozatot követelt, legalábbis eddig ennyi áldozatot tudtak azonosítani. Az áldozatok száma várhatóan emelkedik, hiszen a katasztrófa sújtotta térség egyes részei megközelíthetetlenek, egyes vidékeken öt-hatméteres víz árasztotta el a településeket. Az amerikai televíziókban sugárzott tudósítások szerint háztetőkön és fákon várják az emberek a mentést. Utak és épületek semmisültek meg, nincs víz-, és áramellátás.

A ciklon Zimbabwéban és Malawiban is követelt áldozatokat.

Címkék: ciklon, moza, mozambik, Pentagon

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 18. 09:24, szombat | Külföld

Voks 24 - Volt, amikor egy EP-mandátumhoz 116 ezer szavazat is elég volt

Az eddigi legmagasabb európai parlamenti (EP-) választási részvételnél, 2019-ben, csaknem 174 ezer szavazatra volt szükség ahhoz, hogy egy európai parlamenti (EP-) lista átlépje Magyarországon az 5 százalékos küszöböt

2024. Május 18. 05:03, szombat | Külföld

Hetekig eltarthat a helyreállítás a Houstont sújtó vihar után, tovább kutatnak áldozatok után is

Hetekig is eltarthat az áramszolgáltatás helyreállítása a hurrikánerejű viharok sújtotta Houston egyes részein, és változatlanul zajlik a károk felmérése, valamint a kutatás további áldozatok után - közölték a texasi nagyváros ható

2024. Május 17. 20:58, péntek | Külföld

Ukrajnai háború - Orosz védelmi minisztérium: 12 harkivi települést foglalt el a héten az orosz hadsereg

Tizenkét települést fogalt el a harkivi és egyet a donyecki régióban Ukrajnában a héten az orosz hadsereg - közölte pénteken az orosz védelmi minisztérium.

2024. Május 16. 07:59, csütörtök | Külföld

Megműtötték a szlovák miniszterelnököt, túl van az életveszélyen

A szlovák miniszterelnök már túl van az életmentő műtéten, jelenleg stabil állapotban van.