Városlista
2024. május 12, vasárnap - Pongrác

Hírek

2012. November 06. 05:00, kedd | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

A meddő férfiakon is segíthet az őssejt

A meddő férfiakon is segíthet az őssejt

Majmokon végzett kísérleti kutatás kimutatta, hogy őssejt segítségével lehetséges, hogy a gyermekkori rák okozta károsodás következtében meddővé vált férfiak is egészséges gyermekek nemzésére legyenek alkalmasak - számol be az új eredményekről aBBC.

A kemoterápia és a sugárkezelés igaz, hogy megöli a tumoros sejteket, de ugyanakkor azokat a sejteket is, amelyek a sperma előállításáért felelősek. Legújabb kutatásukban a tudósok majmoknál először a spermát termelő őssejteket eltávolították, majd ezután fogtak hozzá a rák kezeléséhez, majd végül visszaültették a spermát termelő sejteket az állatokba.

Ezzel a felfedezéssel mérföldkőhöz érkezett a tudomány. Azoknak a férfiak, akik rákos kezelés előtt állnak, megoldás lehet, hogy a kezelés előtt lefagyasztják spermájukat, ugyanakkor ez nem opció a fiatal fiúk számára, akik még nem érték el a pubertáskort.

Ugyanakkor spermiogoniális őssejttel már rendelkeznek a fiúgyermekek is. Majmokon végzett kutatások során ebből az őssejtből vettek mintát, majd mélyhűtőbe tárolták. Ezt követően láttak hozzá a kemoterápiás kezeléshez.

A kezelést követően visszaültették a korábban eltávolított őssejtet. A felnőttek közül 12-ből 9-en, a pubertás korúaknál 5-ből 3-an később képesek voltak utódokat nemzeni.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 11. 07:00, szombat | Belföld

Magyar-kínai együttműködés a vasúti járműgyártás területén

Együttműködési megállapodást írt alá az Acemil Zrt. a világ egyik legnagyobb mozdony- és motorvonat-gyártójával, a kínai CRRC Zhuzhou Locomotive Co. Ltd.-vel - tájékoztatta a magyar társaság pénteken az MTI-t.

2024. Május 11. 06:58, szombat | Belföld

Átadták a felújított Igmándi Erődöt Komáromban

Komárom talán soha nem fejlődött akkora léptekkel, mint napjainkban, ezt példázza a frissen felújított Igmándi Erőd átadása is, amiben fontos szerepe volt a kölcsönös tiszteletre alapuló magyar-szlovák együttműködésnek is

2024. Május 10. 12:09, péntek | Belföld

KSH: 3,7 százalékkal nőttek átlagosan a fogyasztói árak áprilisban, az egy évvel korábbi adatokhoz képest

Idén áprilisban a fogyasztói árak átlagosan 3,7 százalékkal haladták meg az egy évvel korábbiakat - jelentette pénteken a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

2024. Május 10. 12:06, péntek | Belföld

A KSH szerint olcsóbbak lettek az üzemanyagok itthon, a szomszédos országok áranál

Az EU Weekly Oil Bulletin legfrissebb adatai alapján Magyarországon a 95-ös oktánszámú motorbenzin átlagára 626, míg a régiós országokban 616 forint volt.