Városlista
2024. május 7, kedd - Gizella

Hírek

2015. Május 01. 08:07, péntek | Külföld
Forrás: Kertész Róbert, az MTI tudósítója jelenti:

A bevándorlás szigorítását ígérik a britek

A bevándorlás szigorítását ígérik a britek

Az EU-munkavállalók bevándorlási szabályainak szigorítását ígérte a kormányzó brit Konzervatív Párt és a legnagyobb ellenzéki erő, a Munkáspárt vezetője is csütörtök este, a jövő heti választások előtti utolsó vitán.

David Cameron kormányfő és Ed Miliband, a Munkáspárt miniszterelnök-jelöltje a BBC által rendezett másfél órás műsorban a meghívott közönség kérdéseire válaszolt.

Cameron kijelentette: vissza kell térni ahhoz a rendszerhez, amelyben az Európai Unión belüli szabad munkaerőmozgás nem terjed ki azokra, akik csak az EU-társállamok szociális ellátórendszerének szolgáltatásait akarják igénybe venni. A miniszterelnök szerint az EU-n belüli szabad munkaerőmozgás elvének célja mindig is a munkavállalás volt, nem a fogadó ország jóléti juttatási rendszerének kihasználása.

Cameron a csütörtök esti vitaműsorban megerősítette a Konzervatív Párt négypontos szigorítási programját, amely szerinte alkalmas lesz az EU-társállamokból érkezők bevándorlásának korlátok közé szorítására.

Elmondta: ha ő marad Nagy-Britannia miniszterelnöke a jövő csütörtöki választások után, kormánya eléri, hogy a külföldi EU-munkavállalók ne folyamodhassanak érkezésük után azonnal munkanélküli ellátásért, és ha fél év elteltével sem sikerül munkát találniuk, haza kell térniük.

Azoknak, akik találnak állást Nagy-Britanniában, négy évig kell folyamatosan dolgozniuk és fizetniük a társadalombiztosítási hozzájárulást, mielőtt hozzáférnének a brit szociális ellátórendszer szolgáltatásainak teljes köréhez.

Cameron szerint mindemellett a külföldi EU-munkavállalók a jelenlegi helyzettel ellentétben a jövőben nem vehetnének fel családi pótlékot, ha gyermekeiket nem hozzák magukkal Nagy-Britanniába.

Ed Miliband a Munkáspárt szigorítási terveiről elmondta: ha a jövő heti választások után a Labour alakíthat kormányt, a külföldi EU-munkavállalók érkezésük után "legalább" két évig nem vehetnek igénybe szociális juttatásokat. Emellett azoknak az uniós bevándorlóknak, akik a brit közszolgáltatási rendszerben helyezkednek el, meg kell tanulniuk angolul.

Miliband hozzátette: véleménye szerint valójában mindenkinek, aki Nagy-Britanniában kíván letelepedni és dolgozni, elő kellene írni az angol nyelvtudást.

A Munkáspárt mindemellett fellépne azon munkaadók ellen, akik a nagy-britanniai bérszínvonal alatti javadalmazásért alkalmaznak külföldi EU-munkaerőt. Miliband ezzel kapcsolatban hangsúlyozta: a jelenlegi konzervatív-liberális koalíció öt éve alatt egész Nagy-Britanniában mindössze két olyan munkaadó ellen indult büntetőeljárás, aki a törvényes brit minimálbérnél kevesebbért foglalkoztatott külföldi EU-munkavállalókat.

A Munkáspárt vezetője közölte: nem tartja előítéletes gondolkodásúnak azokat, akiket aggaszt a bevándorlás, mivel a bevándorlással kapcsolatos aggályok jogosak.

Miliband kijelentette ugyanakkor azt is, hogy katasztrófával érne fel, ha Nagy-Britannia kilépne az Európai Unióból. Éppen ezért a Munkáspárt - a konzervatívoktól eltérően - nem szándékozik minden áron népszavazást tartani a brit EU-tagságról, csak abban a "valószínűtlen" esetben, ha London további sarkalatos döntési jogköröket lenne kénytelen átadni Brüsszelnek - mondta a Labour vezetője.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:42, hétfő | Külföld

Nem hadászati nukleáris fegyverek bevetését imitáló hadgyakorlatot rendelt el az orosz elnök

Utasította az orosz fegyveres erők vezérkarát Vlagyimir Putyin orosz elnök, hogy készüljön fel egy olyan hadgyakorlatra, amelyen nem hadászati nukleáris fegyverek használatát fogják gyakorolni

2024. Május 02. 06:45, csütörtök | Külföld

Molotov-koktélt dobtak egy varsói zsinagógára

A gyanú szerint egy lengyel állampolgárságú fiatalember próbálta meg felgyújtani szerdán a Nozyk zsinagógát Varsóban, a politikai vezetők elítélték a történteket.

2024. Április 29. 17:26, hétfő | Külföld

Európai Autógyártók Szövetsége: sokkal több töltőpont szükséges az uniós klímacélok eléréshez

Az Európai Unióban évente a jelenleginél nyolcszor több elektromos járművek feltöltéséhez szükséges infrastruktúrát kell telepíteni 2030-ig az uniós klímasemlegességi célok eléréséhez

2024. Április 29. 17:24, hétfő | Külföld

Romlott áprilisban a gazdasági hangulat az euróövezetben és az EU-ban

Áprilisban a várt javulás helyett romlott a gazdasági hangulat az euróövezetben és az EU-ban az Európai Bizottság Gazdasági és Pénzügyi Főigazgatósága, a DG ECFIN (Directorate General for Economic and Financial Affairs) hétfői jelentése