Városlista
2024. május 7, kedd - Gizella

Hírek

2014. Augusztus 31. 05:00, vasárnap | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Új forinttal kezdődik a jövő hét?

Új forinttal kezdődik a jövő hét?

Több mint másfél évtizede van szolgálatban a magyar bankjegykészlet, ezért lassan időszerű lesz lecserélni. A várakozások szerint biztonságosabb, a kor követelményeit jobban kielégítő bankjegysorozat bejelentésére készül hétfőn a Magyar Nemzeti Bank - írja a Magyar Nemzet.

Hamarosan új magyar bankjegyeket vezethetnek be hazánkban. Legalábbis erre lehet következtetni abból, hogy a Magyar Nemzeti Bank hétfőn Milyen lesz a magyar készpénz? címmel sajtótájékoztatót tart. Annál is valószínűbb a pénzkészlet cseréje, mert a jelenleg forgalomban lévő bankjegysorozatot 1997-ben bocsátották útjára, s a nyugat-európai gyakorlat szerint 10-20 évente lecserélik a bankjegyeket, mert ennyi idő alatt a gyártástechnológia fejlődésének köszönhetően már nem kellően biztonságosak. Vagyis 10-15 év alatt a technikai fejlődés úgy felgyorsul, hogy az elavult módszerekkel gyártott bankjegyeket egyre könnyebb hamisítani.

A lap információi szerint hétfőn jelentős változásokat jelentenek be a jegybankban, ami minden bizonnyal korszerűbb, a mai kor követelményeinek megfelelő, biztonságos bankjegysorozatot jelenthet. Már a tavasz végén, nyár elején is megjelentek azzal kapcsolatos hírek, hogy már gyártják is az új bankjegyeket. Az Alfahír.hu például arról írt, hogy az új bankjegysorozat a jelenleginél kisebb lesz, mérete közelít az euróbankjegyekhez.

Ha valóban a bankjegykészlet lecserélésére készül a jegybank, az nagy valószínűséggel azt is jelenti, hogy a közeli jövőben nem vezeti be hazánk az eurót. Erre reális esély a kétezres évek közepén nyílt volna, a helytelen gazdaságpolitika miatt azonban nem sikerült a magyar gazdaságnak a bevezetés feltételeit teljesíteni. A válságot követően még kevesebb az esély a magyar csatlakozásra az eurózónához. Annál is inkább, mert a vészhelyzet 2010 utáni elhárítását követően csak most indult el a kilábalás útján a magyar gazdaság. Hogy egyelőre valóban nincs elérhető közelségben a magyar euró, azt jól bizonyítja a miniszterelnök tavaly novemberi nyilatkozata, amelyben arról beszélt: „Addig nem szabad csatlakoznia egy uniós tagállamnak az eurózónához, amíg nem éri el az övezet központi országai egy főre eső GDP-jének legalább a 90 százalékát.Amikor mi a csatlakozásról gondolkodunk, nem a következő évről beszélünk, hanem a következő évtizedről vagy két évtizedről vagy három évtizedről.”

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 07. 07:29, kedd | Belföld

Átadták a Sopront északnyugat felől elkerülő utat

Átadták a Sopront északnyugat felől elkerülő, 3,6 kilométer hosszú, 8647-es számú utat hétfő délután.

2024. Május 07. 07:29, kedd | Belföld

Szijjártó Péter: az Európai Unió bővítésének felgyorsítása lesz a magyar uniós elnökség egyik legfontosabb célja

Az Európai Unió (EU) bővítésének felgyorsítását nevezte a magyar uniós elnökség egyik legfontosabb céljának a külgazdasági és külügyminiszter a Facebook-oldalán hétfő este.

2024. Május 06. 12:44, hétfő | Belföld

Nagy Márton szerint Magyarország képes meghatározó szereplővé válni az űripar területén

Magyarországot gazdasági ökoszisztémája, infrastruktúrája és szellemi tőkéje egyaránt alkalmassá teszi arra, hogy meghatározó szereplővé váljon az űripar területén

2024. Május 06. 07:49, hétfő | Belföld

Vonat elé hajtott egy kamion Baján

Személyvonat elé hajtott egy kamion hétfő reggel Baja térségében, az 55-ös főút 106-os és 107-es kilométere közötti vasúti átjáróban;