Városlista
2024. május 6, hétfő - Ivett

Hírek

2018. Január 09. 05:00, kedd | Külföld
Forrás: Kertész Róbert, az MTI tudósítója jelenti:

Túlléphette az 5 százalékot a közép-európai EU-gazdaságok éves növekedése

Túlléphette az 5 százalékot a közép-európai EU-gazdaságok éves növekedése

Londoni pénzügyi elemzők számításai szerint meghaladhatta az 5 százalékot a közép- és kelet-európai EU-gazdaságok éves növekedési üteme a tavalyi negyedik negyedévben.

A friss citybeli előrejelzések szerint ugyanakkor a térség robusztus növekedése ellenére várhatóan megtorpan az infláció a térségben, lehetővé téve az enyhe monetáris politika fenntartását.

Az egyik legnagyobb londoni pénzügyi-gazdasági elemzőház, a Capital Economics hétfőn ismertetett tanulmányában közölte, hogy az általa kidolgozott, GDP-súlyozással számolt összesített térségi gazdasági hangulatindex (ESI) átlaga a múlt hónapban 108,4 volt a novemberi 107,8 után. A cég londoni elemzői kiemelik, hogy már a novemberi érték is csaknem évtizedes csúcs volt.

Az átlagon belül Magyarország 122,6-es decemberi ESI-mérőszáma a legmagasabb azóta, hogy ennek az indexnek a rendszeres közzététele 22 évvel ezelőtt megkezdődött - hangsúlyozzák a Capital Economics szakértői.

A ház Magyarországra, Csehországra, Szlovákiára, Lengyelországra, Horvátországra, Romániára, Bulgáriára és a balti köztársaságokra számítja ki hangulati jelzőszámát.

A Capital Economics elemzői az általuk használt térségi ESI-index alapján azt valószínűsítik, hogy a vizsgált közép- és kelet-európai EU-térség hazai össztermékének (GDP) éves növekedési üteme 5,3 százalék volt 2017 utolsó három hónapjában.

A ház a hétfői ESI-tanulmányban felidézi, hogy a régiós gazdaságok feldolgozószektorainak aktivitási mérőszáma is 16 évi csúcsra emelkedett decemberben. A Capital Economics által a magyar, a cseh és a lengyel feldolgozóiparra kiszámított, GDP-súlyozással mért beszerzésimenedzser-index (BMI) átlaga az előző havi 56,0-ról 56,9-re nőtt a tavalyi utolsó hónapban.

Ez a legmagasabb BMI-szint ebben a térségben azóta, hogy a cég 2001-ben elkezdte e mutató rendszeres összeállítását.

Az 50 feletti BMI-értékek a vizsgált ágazat aktivitásának élénkülését, az 50 alatti szintek az adott szektor teljesítményének csökkenését jelzik.

A Capital Economics londoni elemzőinek becslése szerint a ház által a magyar, a lengyel és a cseh feldolgozószektorra kiszámolt decemberi BMI-szint a három gazdaság ipari termelésének 10 százalék körüli éves összevetésű átlagos növekedését valószínűsíti a következő hónapokra.

A cég szerint az idén a jelenlegi gazdasági ciklus kifutásával a közép- és kelet-európai EU-térség GDP-növekedési lendülete valószínűleg kissé alábbhagy, de e lassulási folyamat meglehetősen fokozatos lesz.

Más nagy londoni házak szerint a térség erőteljes növekedése ellenére várhatóan egy időre megtorpan az infláció gyorsulása, és ez lehetővé teszi például a Magyar Nemzeti Banknak (MNB) a monetáris enyhítés folytatását.

A Bank of America-Merrill Lynch bankcsoport londoni kutatási részlegének (BofA Merrill Lynch Global Research) európai felzárkózó piacokkal foglalkozó elemzői hétfőn ismertetett friss előrejelzésükben közölték: várakozásuk szerint a belépő negatív bázishatások a februárral záruló három hónapban csökkentik a tizenkét havi inflációs ütemeket Magyarországon, Lengyelországban és Csehországban, bár ezt a lassító hatást részben ellensúlyozza majd az olajárak emelkedése.

A Bank of America-Merrill Lynch londoni elemzőinek számításai szerint a december-februári időszakban a bázishatások Csehországban átlagosan 0,33 százalékpont, Magyarországon 0,46 százalékpont, Lengyelországban 0,49 százalékpont mínuszt jelentenek a teljes kosárra számolt éves összevetésű inflációban. A ház szerint e bázishatások elsősorban az élelmiszer- és az üzemanyag-összetevőkben jelentkeznek.

A cég londoni elemzői szerint ez a hatás az emelkedő olajárak ellenére is egyértelműen nettó mínusz. A BofA Merrill Lynch Global Research közgazdászai úgy számolnak, hogy a tavalyi inflációs csúcsokhoz mérve a teljes kosárra számolt éves fogyasztói árindex növekedési üteme februárig Lengyelországban 0,7 százalékponttal, Csehországban 0,5 százalékponttal, Magyarországon 0,3 százalékponttal lassul.

A ház elemzőinek kimutatása szerint a globális alaptípusnak tekintett északi-tengeri Brent olajféleség október óta 17 százalékkal drágult dollárértéken, ám ennek hatását a három közép-európai EU-gazdaságban az erős helyi valuták enyhítik.

A Bank of America-Merrill Lynch londoni elemzőinek számításai szerint a hármak közül Magyarországon a legnagyobb az üzemanyagok súlya az inflációs kosárban, de forintban mérve itt sem haladja meg az olajárak október óta végbement emelkedésére a 14 százalékot.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:42, hétfő | Külföld

Nem hadászati nukleáris fegyverek bevetését imitáló hadgyakorlatot rendelt el az orosz elnök

Utasította az orosz fegyveres erők vezérkarát Vlagyimir Putyin orosz elnök, hogy készüljön fel egy olyan hadgyakorlatra, amelyen nem hadászati nukleáris fegyverek használatát fogják gyakorolni

2024. Május 02. 06:45, csütörtök | Külföld

Molotov-koktélt dobtak egy varsói zsinagógára

A gyanú szerint egy lengyel állampolgárságú fiatalember próbálta meg felgyújtani szerdán a Nozyk zsinagógát Varsóban, a politikai vezetők elítélték a történteket.

2024. Április 29. 17:26, hétfő | Külföld

Európai Autógyártók Szövetsége: sokkal több töltőpont szükséges az uniós klímacélok eléréshez

Az Európai Unióban évente a jelenleginél nyolcszor több elektromos járművek feltöltéséhez szükséges infrastruktúrát kell telepíteni 2030-ig az uniós klímasemlegességi célok eléréséhez

2024. Április 29. 17:24, hétfő | Külföld

Romlott áprilisban a gazdasági hangulat az euróövezetben és az EU-ban

Áprilisban a várt javulás helyett romlott a gazdasági hangulat az euróövezetben és az EU-ban az Európai Bizottság Gazdasági és Pénzügyi Főigazgatósága, a DG ECFIN (Directorate General for Economic and Financial Affairs) hétfői jelentése