Városlista
2024. április 26, péntek - Ervin

Hírek

2019. Május 15. 10:11, szerda | Bulvár
Forrás: mti - Fotók: facebook.com/palutcaifiuk

Több mint tíz év után, rögtön két lemezzel jön ki a Pál Utcai Fiúk

Több mint tíz év után, rögtön két lemezzel jön ki a Pál Utcai Fiúk

Több mint tíz éve, 2008 óta nem készített lemezt a Pál Utcai Fiúk (PUF). A hazai rockszíntér egyik \"veteránja\", az 1983-ban alakult csapat idén rögtön két koronggal is jelentkezik:

a KomolyZene című különleges koncertalbum már kapható, az új stúdióanyag pedig őszre várható.

"Több oka van annak, hogy ilyen sokáig nem csináltunk lemezt. Az első az időtényező: hiába koncertezünk, csak a zenekarból nem lehet megélni, mindenkinek van más projektje. Nekem a Kiscsillag ilyen, éves átlagban heti háromszor lépek fel, emellé jön két-három nap próba, nem lehet mondani, hogy ki lennék éhezve a zenére" - mondta Leskovics Gábor "Lecsó", a Pál Utcai Fiúk alapítója, vezetője az MTI-nek adott interjúban.

A gitáros-énekes mellett a csapat másik gitárosa, Molnár Balázs szintén ír PUF-dalokat, zenéket és szövegeket is. "Ontja magából az ötleteket, én viszont sokat molyolok egy-egy számon, keresem a dal megfelelő formáját, próbálom elkerülni a sémákat. Mivel amatőr vagyok, csak azokat a dalokat tudom elénekelni, amelyekben hiszek és magaménak érzem".

A közelmúltban elkészült KomolyZene című lemez a PUF 2015-ös Müpa-koncertjének lenyomata; a jól ismert számok teljesen áthangszerelt köntösben, a Magyar Rádió Szimfonikus Zenekara közreműködésével, Balogh Sándor vezényletével szólalnak meg.

"A koncert felkérésre állt össze, amelyet örömmel fogadtunk el. Négyen készítették a szimfonikus átdolgozásokat: az azóta elhunyt Peter Ogi (Spions), Vedres Csaba (ex-After Crying), Szűcs Krisztián Qka (a PUF állandó vendégzenésze), valamint Erős Márton (Kiscsillag). Szabad kezet kaptak és a dalok gyakorlatilag teljesen újjászülettek. A koncert nagy siker volt, a tévében is lement, végül hosszas egyeztetés után mostanra sikerült megegyezni a lemezkiadásról" - fejtette ki a zenész.

A KomolyZene dupla lemezen, kizárólag vinylen jelent meg, ötszáz példányban. Az anyagon a PUF mind a hét stúdiólemezéről szerepelnek dalok, köztük olyan slágerek, mint a Hajsza, a Szerelemharc, a Közel az éjfél vagy a Nehéz idők. A Marad című dal korábban egyetlen PUF-albumon sem volt hallható.



"A Marad végül nem fog szerepelni készülő új stúdiólemezünkön, ami várhatóan ősszel jelenik meg. Tipikus PUF-lemez lesz zenében és szövegben is, olyan, amit a rajongók elvárhatnak tőlünk. Húsz új dalból végül tizennégyet rögzítettünk, van olyan közöttük, ami már a 2008-as lemez, a Legelő előtt kész volt, néhányat már hét-nyolc éve játszunk koncerteken, ilyen például a Balatonszepezd. Az anyag CD-n és digitális felületeken lesz elérhető, de újra csinálunk bakelit-megjelenést is" - mondta Leskovics Gábor az MTI-nek.

Lecsó megjegyezte: a PUF 36 éve létezik, ez idő alatt végigélték a hazai zeneipar minden változását. A legelején még nem gondolták, hogy lemezük lehet, most meg már nem nagyon érdemes lemezt csinálni. "A nagy nyári fesztiválok mellett országszerte vannak klubkoncertjeink, és azt tapasztaljuk, hogy az elmúlt két-három évben megnőtt a nézőszámunk, ami hoz némi bevételt, végre nem nullszaldósan játszunk, mint korábban sok éven át".

A Pál Utcai Fiúk a kilencvenes évek elején volt a legnépszerűbb, 1993-ban felléptek a Sportaréna elődjében, a Budapest Sportcsarnokban. Leskovics Gábor kitért arra, hogy az akkori közönség tagjai családot alapítottak, gyerekeik felnőttek, sokan így együtt jönnek megnézni a PUF-ot. "Kiderült, hogy húsz-harminc év után is működnek a dalaink és a szövegeink, ez egy szerzőnek visszaigazolás is, hogy jó úton jártunk és erőt ad a folytatáshoz".

A PUF idén áprilisban fúvósokkal, vonósokkal és vokalistákkal kiegészülve, valamint Bródy János vendégszereplésével ismét fellépett a Müpában. Június 13-án a Budapest Parkban adnak nagykoncertet, június 29-én a soproni VOLT Fesztiválon játszanak.

A gitárközpontú zenekar Szigetszentmiklóson alakult 1983-ban, indulásuk nagyjából egybeesett az Európa Kiadóéval és a Kontroll Csoportéval. Korábbi stúdiólemezeik: Ha jön az álom (1990), A bál (1991), A nagy rohanás (1992), Szerelemharc (1993), Szajhák és partizánok (1994), Ha jön az élet... (2000), Legelő (2008). A PUF alapítói közül napjainkra Leskovics Gábor mellett Potondi Anikó énekesnő maradt, Molnár Balázs gitározik, Farkas Zoltán dobol, a basszusgitáros pedig Varga Laca.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 25. 06:00, csütörtök | Bulvár

Elszabadult katonalovak okoztak sérüléseket és károkat Londonban

Elszabadult katonalovak okoztak személyi sérüléseket és jelentős anyagi károkat szerdán London belvárosában. Három sérült katonát és egy civilt kórházba kellett szállítani.

2024. Április 23. 06:43, kedd | Bulvár

A szicíliai maffiavezér álnéven udvarolt nőknek a közösségi oldalakon

Agglegény orvosként regisztrálta magát, és nőkkel keresett kapcsolatot a legnagyobb közösségi oldalakon Mattia Messina Denaro, a Cosa Nostra szicíliai maffiaszervezet volt vezetője - hozták nyilvánosságra a hatóságok hétfőn.

2024. Április 21. 11:26, vasárnap | Bulvár

Médiakutató: korszakalkotó a Delta mesterséges intelligenciával alkotott műsorvezetőjének megjelenése

Korszakalkotónak nevezte a köztelevízió Delta című műsora mesterséges intelligenciával alkotott szereplőjének felbukkanását Szűts Zoltán médiakutató az M1 aktuális csatorna Ma reggel című műsorában vasárnap.

2024. Április 20. 09:47, szombat | Bulvár

Kizuhant egy hároméves kisgyermek egy emeletes ház ablakából Csepelen

Kizuhant egy hároméves kisgyermek egy emeletes ház ablakából a főváros XXI. kerületében, Csepelen, a Kossuth Lajos utcában pénteken. A gyermeket a mentők kórházba vitték.