Városlista
2024. május 5, vasárnap - Györgyi

Hírek

2016. Április 29. 09:41, péntek | Helyi
Forrás: teol.hu

Örök értékeket közvetítenek

Örök értékeket közvetítenek

A bukovinai székelyek tánckultúrájának megőrzését tekinti a Völgység Néptáncegyüttes legfontosabb feladatának Steiner Józsefné művészeti vezető. A szíve csücske viszont a sárközi táncoké.

Húsz éve alakult az egyesület, viszont az 1994-es majálison már szerepeltek Steiner Józsefné ovisai. 1991-ben kezdett óvodákban néptáncot tanítani, ma pedig a BÁI Széchenyi iskola alapfokú művészeti iskolájának néptánc tagozatát vezeti. Emellett a Liget óvodában óvónőként dolgozik, és azokban a nevelési intézményekben, ahol a magyar munkaközösségnek vannak tagjai, néptáncot tanít kicsiknek. Ezek a puszta tények, de amiért nagyon szereti ezt a tevékenységet a Völgység Néptáncegyüttes vezetője az maga az értékrend, amelyet a tánc közvetít, és amely a magyar nép lelkét jellemzi. Fejlesztési lehetőségként pedig összetettsége miatt egyedülálló lehetőség és eszköz a pedagógus kezében.

Steiner Józsefné elmesélte, hogy 1973-tól 1983-ig táncolt a szekszárdi Bartina Néptánc Együttesben, az idén ötven éves csoport jubileumi műsorában is részt vett. Óvópedagógusi és néptánc oktatói képesítése van, mesterének Szabadi Mihályt tekinti. Nagyon szereti a népszokás feldolgozásokat, melyek az elmélet, azaz a folklórismeret gyakorlati megjelenítései. Elmondta, hogy a Völgység Néptáncegyüttesben olyan hagyományokat ápolnak, amelyek a nemzeti tudat megmaradásának alappillérei. Mivel a térségben szép számmal élnek bukovinai székelyek, elsődleges tánckultúrájuk megőrzése. 15 éve állandó szereplői a Bukovinai Találkozások Nemzetközi Fesztiváljának, idén a lengyelországi találkozóra készülnek. De mert a művészeti vezető Szekszárdról származik, az alsónyéki táncosokat pedig 28 éve tanítja, a szívében talán legfontosabb szeglet a sárközi táncoknak jut.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 05. 06:00, vasárnap | Életmód

Tevecsikó született a Szegedi Vadasparkban

Tevecsikó született a Szegedi Vadasparkban, a néhány napos állat felcseperedését a látogatók is figyelemmel kísérhetik a kifutóban - közölte az intézmény közösségi oldalán szombaton.

2024. Május 05. 06:00, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai és nyereményei

A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a 18. héten megtartott ötös lottó és Joker számsorsoláson a következő számokat húzták ki: