Városlista
2024. május 8, szerda - Mihály

Hírek

2014. Augusztus 28. 05:00, csütörtök | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Megszűnhet a hazai dohánytermesztés, több ezren kerülhetnek utcára

Megszűnhet a hazai dohánytermesztés, több ezren kerülhetnek utcára

Megszűnhet jövőre a dohánytermesztés Magyarországon – írja a Magyar Nemzet. A lapnak a Magyar Dohánytermesztők Szövetségének titkára ezt azzal indokolta, hogy az uniós szabályváltozások miatt kiesik az évi 25 millió eurós többletforrást jelentő szerkezetátalakítási támogatás.

A hazai dohánytermő területek nagy része Szabolcs megyében található. Eisler József szerint a térségben akár 20 ezer ember is elveszítheti a munkáját. A dolgozók többsége halmozottan hátrányos helyzetű, végzettséggel nem rendelkeznek, többségük roma nő.

Hazánkban évente 8000-9000 tonna dohányt termelnek, ami európai léptékben mérve nem nagy mennyiség, azonban kulcsfontosságú a kelet-magyarországi régióban a foglalkoztatás szempontjából. Idén a feldolgozók 4711 hektáros dohányterület termésének felvásárlására kötöttek szerződést. A dohánytermő terület mintegy 85 százaléka Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében található.

A kormány keresi az európai uniós követelményeknek is megfelelő támogatási lehetőséget a dohánytermesztésben foglalkoztatott mintegy húszezer ember munkahelyének megőrzéséhez – mondta Glattfelder Béla, a Nemzetgazdasági Minisztérium gazdaságszabályozásért felelős államtitkára a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Ófehértón, ahol a dohányágazat fenntartásának elősegítése érdekében írtak alá megállapodást a szektor termelői és feldolgozói.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 08. 15:10, szerda | Belföld

Szijjártó Péter: a Jaguar kulcsszerepet szán a budapesti fejlesztőközpontjának

A Jaguar kulcsszerepet szán a budapesti fejlesztőközpontjának a következő évek globális fejlesztési stratégiájában - írta a külgazdasági és külügyminiszter szerdán a Facebook-oldalán.

2024. Május 08. 10:19, szerda | Belföld

Szijjártó Péter: egyre több magyar vállalat lép be a kínai piacra

Egyre több magyar vállalat lép be a kínai piacra, egyre több magyar vállalat kereskedik kínai partnerekkel, nő a turisztikai forgalom és egyre több hallgatót fogadnak kölcsönösen egyetemeink

2024. Május 08. 10:16, szerda | Belföld

Zuhanórepülésben az ipari termelés

KSH: márciusban 10,4 százalékkal csökkent az ipari termelés.

2024. Május 08. 07:45, szerda | Belföld

OH: nem volt hibás a matematikaérettségi feladatlapja

Nem tartalmazott hibát a matematikaérettségi feladatlapja - tájékoztatta az Oktatási Hivatal (OH) kedden az MTI-t.