Városlista
2024. április 28, vasárnap - Valéria

Hírek

2012. Szeptember 27. 14:05, csütörtök | Kék hírek
Forrás: MTI

Bíróság elé került a 'gádorosi csicskáztatás' ügye

Bíróság elé került a 'gádorosi csicskáztatás' ügye

A vádirat ismertetésével megkezdődött a "gádorosi csicskáztatásként" ismertté vált ügy tárgyalása csütörtökön a Hódmezővásárhelyi Városi Bíróságon.

A vádirat szerint az elsőrendű vádlott, a gádorosi A. Lajos vagy rokkantnyugdíjas volt, vagy háztartásbeliként élt, kereső tevékenységet nem végzett. Ennek ellenére a család - döntően a Békés megyei falu területén - jelentős ingatlanvagyonra tett szert.
A családtagok mentális, egészségi, illetve szociális helyzetük miatt kiszolgáltatott, befolyásolható, elesett embereket kerestek, akiket vonzó életkörülmények, jó ellátás, megfelelő fizetség hamis ígéretével rávettek arra, hogy költözzenek hozzájuk. A sértetteket embertelen körülmények között, olykor fűtetlen, földpadlós melléképületben helyezték el. A férfiaknak és a nőknek pihenőnap nélkül, reggeltől estig dolgozniuk kellett, feladatuk az állatok ellátása volt.
Egy férfit 1995-től tizenöt esztendőn át tartottak fogva, de más sértettek is éveken át éltek a vádlottak ingatlanjain. A vádlottak fenyegetéssel és alkalmanként veréssel tántorították el őket a szökéstől. A. Lajos a vádirat szerint többször is azt mondta, hogy nem lehet elmenni, mert úgyis megtalálják a sértetteket. Ha valakinek mégis sikerült megszöknie, a vádlottak utána mentek, és visszavitték.
A család tagjai elvették a sértettek nyugdíját és más járandóságait - az évek során több millió forintot -, és az elvégzett munka után sem fizettek nekik. A családtagok között szervezett munkamegosztás volt, a részfeladatokat - a sértettek felkutatása, szállítása, felügyelete - egymás között megosztották, a csoportot a vád szerint az elsőrendű vádlott irányította.
A család uzsorázással is foglalkozott, előfordult, hogy egy sértettnek tízezer forint fejében 480 ezer forintot kellett visszafizetnie. Más sértetteket nagy összegű devizahitel felvételére kényszerítettek.
A vádlottak különböző módszerekkel kilenc sértett sérelmére, csaknem 45 millió forint kárt okozva követték el a személyi szabadság megsértése és zsarolás bűntettét.
A történtek először 2008-ban kerültek a hatóság látókörébe, a rendőrség nyomozást indított. A vádlottaknak azonban fenyegetéssel sikerült rávenniük a sértetteket arra, hogy "jól beszéljenek", állítsák azt, megfelelő ellátást és fizetséget kapnak munkájukért. A családtagok folyamatosan értesültek az ellenük folyó eljárás részleteiről is, például úgy, hogy az általuk megbízott ügyvédek - akik vádlottként már szintén a bíróság előtt állnak - sértetti képviselőként részt vettek a kihallgatásokon.
A hatóságoknak végül úgy sikerült az ügyet fölgöngyölíteniük, hogy több sértettet is biztonságba helyeztek.
Az ügyben kijelölése folytán jár el a Hódmezővásárhelyi Városi Bíróság, a Magyarné Fodor Márta bíró vezette tanács előreláthatólag jövőre hirdet ítéletet.

Címkék: Jog-bíróság

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 27. 06:00, szombat | Kék hírek

Székkel támadt tanárára egy diák, vádat emeltek ellene

A 9. osztályos tanulók a tanórán székkel támadt tanárára az egyik szolnoki iskolában - tudatta a főügyészség helyettes sajtószóvivője pénteken közleményben az MTI-vel.

2024. Április 24. 07:54, szerda | Kék hírek

Elfogtak egy öt éve körözött férfit Budapesten

Öt évig bujkált a hatóságok elől az a férfi, akit a Budapesti Rendőr-főkapitányság munkatársai a Nemzeti Védelmi Szolgálat (NVSZ) közreműködésével a XI. kerület egyik erdős részén fogtak el a múlt szerdán.

2024. Április 22. 10:09, hétfő | Kék hírek

Elfogtak három budapesti férfit, aki rendőrnek adta ki magát, úgy rabolt pénzt és drogot

A Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda (KR NNI) nyomozói elfogtak három budapesti férfit, aki rendőrnek adta ki magát és pénzt, valamint drogot rabolt.

2024. Április 22. 06:00, hétfő | Kék hírek

Elfogatóparancsot adtak ki a csütörtöki halálos hármas karambol ügyében

Elfogatóparancsot adtak ki a Ferihegyi úton történt halálos közlekedési baleset feltételezett okozója ellen, aki segítségnyújtás nélkül menekült el a helyszínről csütörtökön